Медия без
политическа реклама

Обвиненият за смъртта на Милен Цветков иска домашен арест

Тъй като в съда още не е внесен обвинителен акт, това може да натежи за промяна на мярката на Кристиан Николов

29 Окт. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Кристиан Николов, който е обвинен за умишлено причиняване на смъртта на журналиста Милен Цветков при катастрофата от 19 април, е сезирал Софийският градски съд с молба да бъде пуснат от ареста, където се намира от април. Това съобщи съдът. Цветков загина при кошмарен инцидент - докато чакаше с колата си на червен светофар край столичен мол, върху автомобила му връхлетя джип с огромна скорост. 

Сред аргументите на Николов са, че времето на задържането му вече е прекомерно и че като се изключи моментът на първоначалния шок, той е съдействал на разследващите, научи "Сега". Младежът сочи като мотив и прокурорското съобщение, че вече всички свидетели са разпитани, т.е. няма как да им влияе.

Съдът ще разгледа молбата му в понеделник.

В началото на октомври прокуратурата съобщи, че делото срещу Николов ще влезе в съда с най-тежкото обвинение. Прокуратурата твърди, че Николов е нарушил правилата за движение по пътищата, вследствие на което предизвикал пътнотранспортно произшествие и умишлено причинил смъртта Цветков. Случаят е особено тежък - Николов управлявал джипа си след употреба на три различни вида наркотични вещества (амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин), и с 99 км/ч - скорост значително надвишаваща разрешената.

Тъй като в съда още не е внесен обвинителен акт, това може да натежи като аргумент за промяна на мярката на Николов в по-лека, коментираха пред "Сега" магистрати. По-късно прокуратурата съобщи, че е приключила предявяването на материали по делото на пострадалите, на обвиняемия и адвоката му. "Материалите по делото, събрани в 25 тома, са били предявени на обвиняемия и неговия защитник на посочените от тях четири дати в периода 12.10.2020 г. – 27.10.2020 г. Те са направили осем искания, сред които отводи на вещи лица, разпити на свидетели, които вече са били разпитани и други процедурни искания", уточнява обвинението. И допълва, че след това е постъпила нова молба от Николов, в която той е заявил намерението си да формулира и допълнителни искания. "Наблюдаващият прокурор незабавно ще се произнесе по направените искания, бележки и възражения. Едва след това ще бъде възможно да се пристъпи към внасяне на обвинителния акт в съда", обяснява прокуратурата.

Ако вината на Николов се докаже в съда, той може да получи от 15 до 20 години или доживотен затвор. Това е най-тежкото обвинение за транспортно престъпление.

Обвинение във връзка с катастрофата има и майката на 22-годишния Николов, тъй като му е дала колата, с която е причинена катастрофата. Под отговорност бяха привлечени и пътниците от джипа на Николов - Симона Цветкова и Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Според обвинението те съзнателно затаили истина за факти и обстоятелства за инцидента.

Обвиненият за смъртта на журналиста Милен Цветков Кристиан Николов твърди пред разследващите, че не е взимал наркотици, а е употребявал само хранителни добавки.

 

Още по темата