Quantcast

Медия без
политическа реклама

България признава македонския език и идентичност

Компромисът е македонците да признаят, че историческите им основи са български, но те се дърпат

29 Окт. 2020ОбновенаСВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ
БГНЕС
Между знамената на България и Северна Македония Екатерина Захариева търси компромис между история и настояще

България ще признае македонския език и македонската идентичност, ако Северна Македония признае, че исторически те произтичат от български основи. Такъв компромис е предложил вчера българският посланик в ЕС на заседанието на съвета на посланиците (КОРЕПЕР) в Брюксел, съобщи днес електронното издание "Политико", като се позова на "високопоставен дипломат".

Също вчера външната министърка Екатерина Захариева заяви, че "както ние признаваме реалността, така и те трябва да признаят миналото". Това е било завоалираното резюме на компромиса, за който е бил инструктиран постоянният ни представител (посланикът) в ЕС Димитър Цанчев. В изявлението си Захариева изтъкна: "Въпреки многото спекулации в пресата, преди всичко в Република Северна Македония - нито сме искали промяна на конституцията, каквито неща се чуха там, нито нашите претенции са нови, нито пък сме оспорвали правото за самоопределяне и правото на всеки един гражданин, включително и на гражданите на Република Северна Македония, нито правото да наричат езика както искат".

България бе единствената пречка, която поставяше под въпрос даването на зелена светлина за начало на преговори между ЕС и РС Македония. Решението трябва да бъде гласувано на 10 ноември на заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси и сега зависи само от Скопие дали ще изпусне този шанс, след който не е ясно кога изобщо отново ще бъде на дневен ред в Брюксел.

Според "Политико", което е американско издание, базирано в Брюксел, предложената сделка е следната: "България ще признае македонския като един от официалните езици на страната, а също ще признае македонската идентичност. В отговор Северна Македония ще трябва да признае "историческата истина", както е дефинирана от София, и да приеме, че съществуват български исторически основи, върху които са създадени македонската идентичност и официалният език."

РЕАКЦИЯ

Македонският президент Стево Пендаровски и премиерът Зоран Заев обявиха, че нито се преговаря, нито ще се преговаря дали македонският език и идентичност са с българска основа, предаде сайтът МКД, цитиран от "Дневник".

На заседание на Съвета за сигурност, свикано заради коронавируса, Заев заяви, че България "признава реалността" и вярва, че работните групи ще намерят решение.

Това стана, след като "Политико" писа, че България е готова да одобри начало на преговорите със Северна Македония и да признае езика и идентичността ѝ, ако от Скопие дойде признание за българските корени на македонците.

Премиерът даде заден ход, след като външният министър Буяр Османи заговори за "анекс на договора за добросъседство", часове след като самият Заев го загатна в началото на седмицата. "Очаквам от българските лидери да са докрай конструктивни. Повтарям, няма нов договор между двете страни, няма анекс на договора."

По думите на Пендаровски "не знаем дали съществува такова предложение" като описаното в "Политико", но, "повтарям, няма да обсъждаме идентичността си".

"Българският премиер (Бойко) Борисов е наш приятел, мой брат, беше тук в Скопие. Те признават реалността, говорят за македонски език и народ, трябва да се съобразяваме с позициите си, а и с техните позиции. Взаимното разбиране води към реалността, че имаме обща история, а това е потвърдено и в учебниците."

 

Още по темата