Quantcast
Мостовете и виадуктите по "Хемус" са рискови за пътуващите | СЕГА
facebook
twitter

България

Мостовете и виадуктите по "Хемус" са рискови за пътуващите

Ремонтират се само три съоръжения от 17-те в тежко състояние
1 303
 МРРБ
Техника и хора бяха струпани вчера за тържествения старт на малко над 16 км от магистрала "Хемус" от Буховци до Белокопитово.

Мостовете и виадуктите по магистрала "Хемус" са за ремонт и носят риск за пътуващите. Това коментира инж. Петър Кичев от Камарата на инженерите пред Би Ти Ви вчера. Според експерта съоръженията след тунел "Витиня" се нуждаят от най-спешен ремонт. "Не мога да кажа, че са опасни, но има известна доза риск", уточни той. Според него ще са нужни много време и средства за ремонтите, а някои от най-опасните виадукти трябва да бъдат спрени от експлоатация.

Кичев обясни, че ремонти на тези съоръжения се налагат през няколко години, най-вече заради агресивните химикали, с които се обработват пътищата зимно време.

Инж. Александър Тодоров от Института по пътища и мостове допълни, че най-високият виадукт у нас - "Бебреш", е бил ремонтиран през 2015 г. Години преди това обаче експерти алармираха за започнал корозионен процес, налагащ спешни мерки. Според Тодоров все пак не може да се прави сравнение с трагедията с моста край Генуа в Италия, тъй като конструкциите на двете съоръжения са напълни различни.

У нас след трагедията в Италия за пореден път се заговори за спешен ремонт на пътните съоръжения. Както в. "Сега" писа вчера, за ремонт са 211 моста, като 34 от тях са по магистралите. За 17 от тях трябва да се вземат спешни мерки. От Агенция "Пътна инфраструктура" вчера съобщиха, че 3 от 17-те съоръжения в лошо състояние по "Хемус" и "Тракия" в монета се ремонтират. На "Хемус" се извършват ремонти на мостовете "Коренишки дол", съоръжението при 33-ти км в посока София при тунел "Витиня" и на виадукт "Потоп" при 19-и километър.

Останалите съоръжения, които се нуждаят от спешен ремонт, са четири виадукта на магистрала "Хемус", седем на магистрала "Тракия", както и два моста над р. Елешница и пътен възел "Мухово" отново по "Тракия".

Междувременно министър-председателят Бойко Борисов даде вчера начало на строежа на поредна къса отсечка от магистрала "Хемус" между Буховци и Белокопитово и се оплака от недобрите и трудни условия за строеж в България. "Десетки такива поляни съм гледал, но след година и два-три месеца са вече готови магистрали. Много ни е красива държавата, виждате тук хълмове, планини, но за строителство е много неудобно", каза той, цитиран от "Дневник".

Борисов не пропусна да отбележи, че заради предишните управляващи магистрала "Хемус" не може да се прави с европейски пари и ще се взима от бюджета. "Всичко това е само на бюджета на данъкоплатците. Така че, като заявяват някои голямо желание за предсрочни избори, тези региони да знаят какво са им причинили, както и всички данъкоплатци", добави той.

ФИНАНСИРАНЕ

Премиерът поиска в сряда от министрите на регионалното развитие Николай Нанков и на транспорта Ивайло Московски да предложат решение за едновременен ремонт на мостовете по пътната и транспортната инфраструктура и да се търсят средства откъдето може. Той предложи да се вземат нови заеми за нужните строително-ремонтни дейности, които после да се връщат с пари от планираната, но все още неработеща тол система. Засега не е ясно дори какъв обхват ще има самата тол система. Това трябва да бъде избрано през есента от 11 варианта, предложени от консултанта по проекта.

 

 

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

4046
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3555
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

1253