Медия без
политическа реклама

Културният сектор иска 2% от плана за възстановяване

27 Окт. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
През юни министрите Дончев и Сачева обещаха, че културният сектор ще получи европейско финансиране и ще бъде включен в Националния план за възстановяване от коронавирусната криза.

Общо 439 организации и независими артисти, работещи в областта на културата, са подписали отворено писмо до вицепремиера Томислав Дончев, с което настояват секторът да получи поне 2% от общия бюджет на Плана за възстановяване и развитие на България. 

Още през юни те получиха уверение, че културата бъде включена в Националния план за възстановяване на България от кризата с коронавируса и гарантирано ще получи европейско финансиране. Това стана на среща между вицепремиера Томислав Дончев, министъра на културата Боил Банов, социалния министър Деница Сачева и представители на общини, която бе инициирана от независимия сектор в културата. 

В днешното писмо до Дончев организациите посочват, че загубите за бранша до момента възлизат на поне 16.8 милиона лева, като се позовават на данни от онлайн анкета, проведена сред 496 артисти и организации от независимия културен сектор.

"Освен финансовите загуби и изгубените работни места, наблюдаваме допълнително цялостно разклащане на и без това нереформирания и крехък български културен сектор. Отвъд цифрите и статистиката, пандемията доведе - и ще продължи да води - до дълбоки социални преобразувания, до промени в самата тъкан на обществото. Възстановяването от пандемията, но и бъдещото развитие на България и на Европа във всички сфери на живота, е свързано с един витален, качествен, достъпен за всички и обвързан с европейските процеси културен живот. В този смисъл, темата култура не може да остане настрана от стратегическите инвестиции в развитие, възможност за каквито предлага Плана за възстановяване", се казва в писмото на артистите.

Те се позовават на приетата през септември Резолюция на Европейския парламент, с която се препоръчва на правителствата на държавите членки да отделят минимум 2% от средствата, предвидени по плана за възстановяване. В писмото си организациите дават за пример Франция, която отделила 2 милиарда евро за култура от общо 100-те милиарда в своя план за възстановяване. 750 млрд. евро са предвидени общо за ЕС в плана за възстановяване, който предстои да бъде приет, като сумата за България е 12.3 млрд. евро.

Писмото предлага няколко приоритета, свързани със спасяване и развитие на българската културна сцена, сред които са: механизми за "износ" на качествено българско културно съдържание в ЕС, достъп на публиката във всички областни градове до европейска продукция, както и насърчаване на трансгранични сътрудничества; създаване на условия за заетост в сферата на изкуствата, вкл. чрез реформи в статута на независимите артисти; децентрализация и равнопоставеност по отношение на културния живот в различни части на страната. 

Въпреки че писмото вече е изпратено до вицепремиера Дончев, представителите на културния сектор все още могат да се присъединят към каузите му тук.

 

Още по темата