Quantcast
Прокурор нареди разпит на репортер на Сега заради имотна справка | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокурор нареди разпит на репортер на Сега заради имотна справка

Бивш охранител на Ахмед Доган се почувствал застрашен
Обновена
9 014
 БГНЕС
Ахмед Доган с охранителите си. Гаджев е вдясно.

Репортерът на "Сега" Мартин Георгиев беше призован на разпит в столичното 6 РПУ заради това, че е направил справка в общодостъпния Имотен регистър. Тя се отнася до служителя на Националната служба за охрана Калин Гаджев, който беше заснет да хвърля на земята българския флаг по време на конфликта между бившия правосъден министър Христо Иванов и охранителите на плажа пред имението на Ахмед Доган в парк "Росенец" през юли. Журналистът бе привикан за обяснение по искане на прокуратурата след сигнал на Гаджев, че се чувства заплашен.

Служителят на НСО разказал пред разследващите, че веднага след случилото се на брега в Росенец получил обидни коментари и заплахи в социалните мрежи. Във Фейсбук било публикувано съобщение, което прилича на дословно копирана справка от Имотния регистър на Агенцията по вписванията. Поради това разследващите органи извършили проверка кои са лицата, които са правили такава справка след скандала пред сарая на Доган. Ст. инспекторът от СДВР Кофетаров обясни на репортера Мартин Георгиев, че според него не е било необходимо да бъде викан на разпит, тъй като всеки български гражданин има пълното право да използва Имотния регистър. При извършване на справка онлайн интересуващият се се регистрира.

Кофетаров е написал това и в доклада си към Софийска районна прокуратура, която води разследването. Полицаят обяснява, че тримата, за които се знае, че са проверявали имотното състояние на служителя от НСО, имат това право и могат да приемат разпита за форма на репресия, тъй като няма данни за извършено престъпление. Но прокурор Мария Бакалска дала нареждане лицата да бъдат извикани за сваляне на обяснение. Освен това да им се състави предупредителен протокол по Закона за МВР, ако бъде установено, че са съпричастни със заплахите към охранителя.  "Сега" потърси за коментар  и.д. ръководителя на Районна прокуратура Невена Зартова, но тя не отговори на обажданията.

Накрая Георгиев подписа обяснение, че в качеството си на журналист се е интересувал от имената на служителите на НСО, които на 7 юли не допуснаха лидера на "Демократична България" Христо Иванов да стъпи на държавния бряг пред имението на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Тогава те грубо изблъскаха във водата бившия правосъден министър Христо Иванов, общинският съветник от ДБ в Бургас Димитър Найденов и активиста на партията Ивайло Мирчев. Впоследствие Георгиев решил да провери имуществото на един от гардовете, както му позволява законът, и никъде не е публикувал получената справка.

Адв. Михаил Екимджиев обясни за "Сега", че по-благоприятната версия за разпита е, че разследващите искат да си свършат добросъвестно работата, защото все пак става въпрос за служител на НСО, чрез когото могат да се засегнат негови охранявани обекти. "Ако е рутинен разпит, може да се приеме, че това са разумни усилия. Но трябва да се види дали това няма да се превърне във форма на тормоз - очни ставки, още разпити. Ако това се случи, ще бъде лош сигнал за всеки, който преглежда общодостъпна информация", твърди Екимджиев. По негови думи това може дори да откаже занапред журналистите да публикуват, ако се доберат до данни от обществен интерес.

По-късно пресаташето на главния прокурор Веселин Иванов обясни пред "Сега", че действията на държавното обвинение не са нищо повече от рутинна работа. Освен това отбеляза, че когато е бил на годините на репортера Мартин Георгиев, също са му звъняли, но не от властта, а много по-страшни хора. По негови думи жалбата на Гаджев била най-обикновена, каквато, не дай боже, може да подаде и журналистът след време. 

Преди по-малко от седмица Военно-окръжната прокуратура в Сливен отказа да образува разследване срещу охранителите от НСО по сигнал за хулиганство. Според държавното обвинение действията им на плажа не могат да се определят като непристойни или грубо нарушаващи обществения ред. Държавните служители просто са изпълнявали служебните си задължения, като са възпрепятствали навлизането на лица в охраняем обект, като не са знаели, че бреговата ивица е публична собственост. Най-грубото нарушение, което те са извършили, е отказът да се легитимират, смята прокурор Кулев.

За скандала на "Росенец", който до голяма степен стана повод за антиправителствените протести, които продължават вече повече от 3 месеца, бяха наказани дисциплинарно четирима охранители - двама бяха уволнени, а други двама само смъмрени. Калин Гаждев, който тогава заплаши Христо Иванов и Ивайло Мирчев, че ще им спука лодката, продължава да работи в НСО, научи "Сега".

 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Години ще минат, докато НАП плати глобата за теча на данни от 2019 г.
Автомобил на НСО катастрофира леко в София

28.02.2021

842 4
Десетки дела на МВР срещу собствените му експерти ги изкара на протест

27.02.2021

3750 2

Коментари

Льо Клер

Сигурно има интересни неща в тази имотна справка? Пък тези "неща" може и да обясняват някои, прекалено ревностни действия? 😳

Светозар

Да не би заптието на д-р Доган, който поруга българското знаме, вместо да е разжалван и уволнен, продължава да е действащ служител на Националната служба за охрана?!?

Evasion

Хм... на разпит поради използването на законен начин за събиране на информация... не е на добре.

Калпазанче

Привикването на разпит на лице за това че е по установения ред е стигнало до информация от публичен регистър не е нарушение. Разпита е тормоз. Да открият дали действително има публикувана такава информация съпроводена от заплахи, и ако има, кой го е сторил. Така на посоки срещу всяко лице, е тормоз. Мързи ги да се  мръднат.

Действията обаче срещу журналист от страна на прокурора, по този начин може да се тълкува и като опит за сплашване на журналиста и медията за която работи.

О С Т А В К А!

Хаджи Егати
снимка на Хаджи Егати

Не е било сал за 1 справка

но па "Бият наштеее"

 

ей и горния не се спря да се лумпеносва...

Solace

Проверката на имотното състояние би имала резон само ако се допуска имотна облага на лицето. Иначе няма смисъл и нищо не показва. Утре ако някой от НСО направи справка на журналиста, олелията ще е до небесата. С което не защитавам заптието, но всеки има някакви граждански права и отговорност за действията си. На мен няма да ми е приятно, ако някой без причина рови в имотното ми състояние, и също бих поискал обяснение.

 

Неслучайно има GDPR - в моята работа се налага да проверявам в разни регистри, и от време на време администраторите на тези регистри питат за причините за някои проверки. Но пък при мен всички проверявани са подписали декларация...

Влез или се регистрирай за да коментираш