Медия без
политическа реклама

Борисов се изповядал на Туск за пачките в чекмеджето

Ако Бойко Борисов и ГЕРБ бяха единствените проблеми на ЕНП, щях да съм най-щастливият човек, казва лидерът на Европейската народна партия

25 Окт. 2020
Фейсбук

Премиерът Бойко Борисов е разказал искрено и лично на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск за снимките от спалнята си, на които се виждат пачки с банкноти по 500 евро. "Все още си спомням тази наша среща с Бойко Борисов. Той се опита да обясни подробно целия скандал и звучеше много откровено. Историята му беше наистина, донякъде страшна, подходяща и за сценарий на криминален филм или интересен роман. Сега сериозно - да, той е в беда. Той допусна явни грешки, включително и в личния си живот. Той беше напълно откровен с мен", казва Доналд Туск в телефонно интервю за Радио "Свободна Европа".

От интервюто не става ясно кога точно двамата са говорили по темата. "Ще запазя дискретност, защото разказът му звучеше като изповед. И ви моля да ми позволите да бъда по-дискретен, защото ставаше дума за личния му живот. Но все още вярвам, че той е способен да докаже, че той е - ако не идеалният демократ - поне все още демократ", казва Туск. Последната публична среща между двамата беше на 2 октомври в Брюксел. Тогава Туск съобщи, че очаква още реформи от България, а Борисов каза, че е получил подкрепа.

В края на септември Борисов обвини президента Румен Радев за снимането в спалнята му. "Аз съм изяснил как коварно, неговите хора, най-близкото му обкръжение, по един много елементарен начин, с една много прекрасна госпожа, дойде и нащрака в мое отсъствие всичките тези работи. Направиха го по перфектен начин", каза тогава Борисов.

Премиерът Бойко Борисов отговори на призива на президента Румен Радев да бъде изяснена цялата истина около снимките на чекмеджето с пачки в спалнята на резиденция "Секвоя" и записите с гласа на министър-председателя.

Лидерът на ЕНП твърди, че очаква от Борисов и неговата партия ГЕРБ "видимо повече решителност в борбата срещу корупцията и олигархичната система". И отхвърля твърденията, че Борисов е изградил авторитарен режим. Лидерът на ЕНП обаче няколко пъти повтори очакването си за доказателства за решителност в борбата срещу корупцията.

Въпреки протестите в страната, които вече четвърти месец настояват за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, ЕНП запазва позицията си в подкрепа на Борисов и това, че предстоящите през март редовни парламентарни избори ще решат кой да управлява страната.

"Ситуацията в България не е черно-бяла. Това е моето мнение. Разбира се, имаме достатъчно причини да сме притеснени, когато става дума за ефективността на съдебната система и антикорупционните механизми в България. Но в същото време ще бъде преувеличение да кажем, че ГЕРБ и Бойко Борисов са изградили авторитарен режим. Все още българската политическа система има своите механизми за контрол и баланс. Например, все още има много силна опозиция срещу правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов, начело с президента. Все още имаме свободни медии, които имат възможност да атакуват и критикуват правителството. И това, което е най-важно според мен, че в близките месеци ще имаме избори, което означава, че все още всичко е в ръцете на народа на България", твърди Туск.

Според него в областта на "върховенство на правото и демократични принципи, имаме някакви основания да сме по-притеснени за други страни членки на ЕС в региона, отколкото за България". "Но не искам да оправдавам всички грешки, направени от Бойко Борисов. Познавам го от толкова много години и знам, че той все още има добри намерения. Но добрите намерения със сигурност не са достатъчни в политиката. И затова имаме нужда от повече действия, повече усилия от ГЕРБ и Бойко Борисов, за да ни убедят, че та наистина са решетелни в борбата им срещу корупцията и проблемите в съдебната система. Трябва да сме наясно, че политическият пейзаж в България е по-сложен и не е само конфликт между ГЕРБ и опозицията. Както знаете, Русия е много активна в България. Също така действията на Турция, вътрешните битки между олигарсите. Това също е елемент от тази сложна картина. Не искам да оправдавам всичко, направено от Бойко Борисов, но все още се надявам, че през март ще стане напълно ясно каква е волята и какво и решението на българските избиратели", продължава Туск.

На въпрос дали всичко това означава, че "Бойко Борисов е все още достатъчно добър за ЕНП", Туск отговаря: "Да, ако Бойко Борисов и ГЕРБ бяха единствените проблеми на ЕНП, щях да съм най-щастливият човек."

Българи в чужбина изпратиха ново писмо до Доналд Туск, председател на Европейската народна партия (ЕНП), и до Манфред Вебер, председател на групата на партията в Европейския парламент , с което поискаха ЕНП да изясни позицията си спрямо ГЕРБ.

 

Още по темата