Медия без
политическа реклама

Футболист на годината? Не, Краев е Голямата уста на 2020 г.

СПОРТАЛ

В последните две седмици Божидар Краев отново предизвика полемики с няколко свои изказвания и се превърна в най-дискутирания футболист в националния отбор. Резултатът бе, че този действително перспективен играч успя да настрои срещу себе си двама клубни президенти у нас, съотборниците си в държавния тим, а вероятно и голяма част от феновете. 

 

Казана дума

С какво успя да провокира Краев? Още след победата с 1:0 над Чехия на 17 ноември м.г. той заяви, че е готов да бъде новият №10 в националния тим на мястото на отказалия се Ивелин Попов. "Мисля, че аз съм човекът, който трябва да играе тази роля с №10 в центъра на терена. Щом го казвам, значи се чувствам готов."

След това, след влизането на отбора му "Мидтиланд" в Шампионската лига, той отсече пред TV+: "Трябва да е гордост за цяла България, че съм представител на България в Шампионската лига, също и моя детска мечта, не става въпрос за пари в този момент".

А в дните, когато националите записаха 3 загуби за 6 дни - от Унгария (1:3), Финландия (0:2) и Уелс (0:1), той отново прояви самочувствие. "На мен се пада да бъда основна фигура в един от най-тежките периоди за националния отбор. Готов съм за това. Не ми тежи. Справям се като професионалист (...) В краткосрочен план съм си поставил целта да съм Футболист на България за 2020 г."

 

Реакциите

Не закъсняха и критиките срещу тези думи. Пръв бе цветистият президент на "Славия" и член на Изпълкома на БФС Венцеслав Стефанов: "Не се ли гордеете, че едно къдраво, с опашле, ще играе в ШЛ?! Не? И аз не съм от тия. То каза, че е готово за лидер преди известно време. Сега трябвало да се гордеем. За такива трябва една тояга".

Последва го друг обичайно емоционален клубен шеф - собственикът на "Локомотив" (Пд) Христо Крушарски: "Едно момче искал да става Футболист на годината... Щял да става. За да станеш Футболист на годината, трябва да си съдереш задника от работа. А не да гледаш мачовете отблизо. Три мача го гледах. Той си гледаше мача отблизо. Щял да играе в Шампионска лига?! Боже мой. Ако искаш, играй… Ако и там така играеш, ще гледаш мача не отблизо, а малко по-отстрани".

По-страшната присъда обаче дойде от съблекалнята. Вратарят Николай Михайлов, който е приел ролята на лидер не само в "Левски", а и при националите, заяви по адрес на Краев: "Един мой съотборник излиза онзи ден и заявява, че България трябва да се гордее с него, защото играе в Шампионската лига. Какво да коментирам. Всеки трябва да си направи равносметка къде се намира в момента, защото някои - хайде да не конкретизирам, аз им го казах вече в съблекалнята - малко трябва да слязат на земята".

 

Заслугите

Какво всъщност е сторил Божидар Краев през 2020 г. и имат ли претенциите му покритие? През първата половина на годината той все още бе под наем в португалския "Жил Висенте". Там от януари до юли се представи добре - 18 мача и 5 гола, а тимът завърши на 10-о място. След това се върна в датския "Мидтиланд" и до момента има 8 мача и 1 гол. В така подчертаваната от него Шампионска лига той записа 3 минути като резерва при тежката домакинска загуба с 0:4 от "Аталанта". За държавния тим, каквото и да е направил (а то е 5 мача и гол - при 1:1 с Ирландия), то няма особена тежест предвид срама, който ни донесоха националите. Сумарно Краев не е постигнал нещо особено, че да стане №1 за 2020 г. в България. Друг е въпросът, че нивото на футбола ни е толкова ниско, че дори и влизане в Шампионската лига вече е нещо.

Дали има някой по-заслужил - едва ли. Но Божката, както е известен, сам си вкара автогол и настрои дори гласуващите срещу него. Макар че най-прав в цялата история е бившият национал Емил Кременлиев, който каза: "Бих му простил, ако трябва въобще да му се прощава за думите му, а аз не смятам, че е направил нещо кой знае какво. Младо момче е. Дори не бих обръщал толкова сериозно внимание на това, което говори".

Още по темата