Quantcast
Според ДБ край Варна се складират токсични отпадъци | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Според ДБ край Варна се складират токсични отпадъци

Христо Иванов ще сезира екоминистерството, че езерно хранилище е отворено без ОВОС в услуга на Доган
Обновена
1 562
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Драгажната маса от прокопаването на Варненско езеро се изхъврля в хранилище без направен ОВОС, тя съдържа токсични отпадъци. Самото удълбочаване се извършва с цел Ахмед Доган да си има пристанище. Министерството на околната среда и водите ще бъде сезирано за липсата на оценка за въздействие. Всичко това заяви днес във Варна съпредседателят на Демократична България" (ДБ) Христо Иванов на брега на езерото. "Акостирането" му бе продължение на летните изяви срещу обекти на почетния председател на ДПС. Иванов предупреди, че покрай основателните искани за оставка на Борисов и ГЕРБ обществото може да позабрави за Доган и Пеевски, а ДБ се борела това да не се случи.

Макар да става дума за Доган, сезирането за ОВОС може и да не е безобидно. Заради липса на ОВОС преди десетина дни бе спряна инсталацията за биомаса, тровеща от години пловдивското село Труд. Макар протестите на местното население да са стари, властовата намеса дойде след поява на Христо Иванов в Труд.

За варненското хранилище, което е в самото езеро до село Казашко (името му е "Налбанка"), Иванов обясни, че е било затворено през 2009 г. Капацитетът тогава бил изчерпан, освен това било гранично със Защитена местност "Казашко" и  "Натура 2000". Било отворено сега след изместване на границите. "Драгажните маси са силно токсични и опасни за здравето, това е практически в границите на града. Затова е трябвало да се направи ОВОС", заяви Иванов.  А оценката на въздействието била избегната, след като удълбочаването и изхвърлянето били разделени като дейности, а не в общ инвестиционен проект. Иванов изрази опасения къде ще се складира масата, след като хранилището се изчерпи. То било отворено за 3 млн. куб. м. обем, а удълбочаването щяло да коства 7-8 млн. куб. м. "Има изследвания, които са констатирали завишени норми на отровни съединение. Има в какво да се съмняваме“, повтори Иванов. И уточни, че масата е трябвало да се изхвърля дълбоко в морето. 

През лятото той сезира и Агенцията за държавна финансова инспекция за липсата на обществена поръчка при прокопаването. Отговор все още нямало.

 

КОНТРА

"Проектът има всички разрешителни", заяви по-късно за Радио Варна генералният директор на държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура Ангел Забуртов. По думите му депото „Налбанка” е открито с увеличен капацитет, като процедурите са спазени. Той каза още, че удълбочаването  ще доведе до "драматично развитие на Варна като пристанищен град".

 

Още по темата: 

 

Още

Румен Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било

21.01.2022

Обновена

ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА, ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6876
Поемането на отговорност като симулация на демокрация

21.01.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

3668
Ще е интересно да наблюдаваме Цацаров като подчинен на Гешев

19.01.2022

5629