Quantcast
Ситуацията у нас около коронавируса била шизофренна | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

17 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Ситуацията у нас около коронавируса била шизофренна

„Някои остават с погрешното впечатление, че специалистите вземат решения. Ясно е, че епидемиолозите, инфекционистите, вирусолозите трябва да бъдат тези, които трябва да налагат решенията, но в края на краищата мерките се определят от правителството", заяви в "Гласът на Dariknews.bg" зам.-председателят на парламента д-р Нигяр Джафер (ДПС). "Тази шизофренна ситуация трябва да спре“, категорична е тя.

"Все по-често виждаме, че министър-председателят пряко казва какво трябва да се направи, а министърът на здравеопазването издава съответните заповеди. Решенията трябва да бъдат много динамични и съобразени със ситуацията, а понякога има нелогични решения, с които са разхлабват мерки, въпреки броя заразени“, критикува тя.

„Разбрах, че премиерът казва да се намали карантината на 10 дни. Преди това чух аргументи, че не трябва да се правят изследвания, когато съответният човек, който е бил доказано заразен, излиза от карантина, но това са две съвсем различни неща. Решенията са политически, те са на управляващите, но те би трябвало да се позовават на мнението на медиците. Многократно станахме свидетели на разминаване в тази посока. Спомнете си презентирането на ситуацията от Националния щаб и след това създаването на Медицинския съвет, обясни още д-р Нигяр Джафер.

Според д-р Джафер няма място за паника, но няма място и за отричането на проблем, който очевидно е световен. 

Същевременно, пред БНТ, вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова заявиу че COVID-19 е нов вирус и "ние наистина няма как да знаем какво ще се случва с него".

Според нея с грипния вирус сме от векове, имали сме много повече време да се адаптираме, докато с новия коронавирус не е така.

"Причините за ръста на новозаразени през последните дни са комплексни, но най-важната е, че всички вече се завърнахме на работните си места, прекарваме голяма част от времето си в закрити помещения. През лятото и слънцето помага много със своите ултравиолетови лъчи - обясни Александрова. - Коронавирусът показва по-голяма стабилност в сравнение с грипния вирус, два пъти по-ниско е нивото на мутиране. В момента няма вариант на вируса, мутация, за която да имаме данни, че е свързана с по-тежко протичане или по-висока смъртност"

По въпрос дали трябва да има затягане на мерките, проф. Александрова препоръча настоящите да се спазват, особено носенето на маски и спазването на физическа дистанция.

"Нека се сетим, че медицинските специалисти - лекари, зъболекари, от десетилетия работят с маски часове наред, така че това не е толкова опасно", каза тя по повод някои съобщения, че дълготрайното носене на маски крие рискове за здравето.

 

Към статията във в. СЕГА