Медия без
политическа реклама

Историческата комисия София-Скопие не се разбра за Гоце Делчев

Учените постигнаха съгласие по някои от спорните въпроси, но няма шанс да приключат до 10 ноември

16 Окт. 2020

Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония постигна съгласие по три спорни въпроса, обяви пред БНТ проф. Иван Илчев. Напредък за Гоце Делчев няма. Според историците поставеният срок за постигане на пълен компромис - 10 ноември е "абсолютно нереалистичен". 

На десетото заседание на Историческата комисия и след година прекъсване, историците от двете страни на границата са постигнали умерен пробив. "По време на Първата българска държава в територията, която е днешна Македония, е била разпространена книжовността и образованието благодарение на Преславската и Охридската книжовна школа" - това е една от спорните точки, по които страните се договориха.

Напредък има и във формулировката за празника 24-и май: "Да имаме една много по-ясна престава за онова време, в което се изгражда една нова култура - християнизация, което е точно голяма заслуга на Българската средновековна държава. Това е единствената точка, по която направихме крачка напред.", посочи и проф. Ангел Димитров, цитиран от БНР.

30 минути преди края на заседанието е започнало обсъждането и на Гоце Делчев, чието дело и личност са в основата на националната митология и в двете страни, но съгласие не е постигнато. "Остава море, океан от въпроси. Океан от въпроси, които не зная кога точно и как ще бъдат решени, а някои от тях със сигурност няма да бъдат решени", коментира още проф. Илчев.

За три години историческата комисия се разбра за цар Самуил, Светите братя Кирил и Методий и Св. Наум. Тя ще заседава още веднъж до края на годината и още 5 пъти догодина, ако пандемичната обстановка позволи.

Ключовият момент за работата на историческата комисия е 10 ноември. До тази дата се очаква София и Скопие да произведат видими резултати в отношенията си в дух на добросъседство и сътрудничество. Срокът беше поставен от премиера Бойко Борисов. Тогава двете съседни държави ще съпредседателстват т.нар. Берлински процес. 

Скопие няма план Б, ако България наложи вето на преговорния процес със Северна Македония. София не признава т.н. "македонски език", "македонско малцинство" на територията ни и настоява за коректно интерпретиране на общата ни история.

Още по темата