Quantcast
БСП не подкрепя Истанбулската конвенция и в резолюцията на ЕП | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

БСП не подкрепя Истанбулската конвенция и в резолюцията на ЕП

Лидерът на левицата продължава с офанзивата срещу евродепутата Елена Йончева
5 747
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"Истанбулска конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма - нито директна, нито завоалирана, в резолюция срещу корупцията. Ще предложа на нашите евродепутати, независимо че резолюцията е инициирана от Елена Йончева, да подкрепят текстовете, касаещи върховенство на закона, борба с корупцията и свобода, но да не подкрепят текстове за Истанбулската конвенция, като се съобразят с Конституцията на Република България и националния интерес на страната". Такава е позицията на лидера на БСП Корнелия Нинова, цитирана от партийния пресцентър във вторник.

Според Нинова, която за пореден път заявява, че левицата е срещу конвенцията, в проекта на резолюция, която Европарламентът трябва да приеме в четвъртък, "има смущаващи текстове, съдържащи упрек за партии и политици в парламента, които не подкрепят Истанбулската конвенция и препоръки България да намери начин да я ратифицира".

Нинова дори се хвали, че заради БСП българското Народно събрание не е гласувало конвенцията.

"В основата на външната ни политика трябва да бъде националният интерес. България има интерес да се пребори с корупцията, да бъде държава, в която съществува свобода на словото, върховенство на закона и разделение на властите. В този смисъл - резолюцията за България, която ще гласува ЕП утре заслужава адмирации и подкрепа. Тя е вярна оценка за корумпираното управление на Борисов. Лично съм понесла много удари за тази позиция. Чула съм много упреци, че отхвърляйки я променям характера на партията от лява в консервативна. Уважавам различното мнение, както и нашите партньори в ПЕС", заявява още Нинова.

ПРОЕКТЪТ НА ЕП

В проекторезолюцията е отбелязано, че има решение на Конституционния съд от 27 юли 2018 г.  за това, че конвенцията не съответства с основния закон на България. ЕП съжалява за това решение, което пречи на ратифицирането на конвенцията от България и е дълбоко загрижен от "постоянния негативен и неверен публичен дискурс за конвенцията, широката дезинформационна и клеветническа кампания, негативното отразяване по темата от няколко медии с предполагаеми партийни връзки, както и с тревожното участие на политици и политически партии, представени в парламента".

Евродепутатите са загрижени, че постоянното негативно отношение към конвенцията допълнително допринася за заклеймяване на уязвими групи от населението. България допълнително насърчава и възпитава чувство за безнаказаност у извършители на престъпления, основани на пола. Парламентът изразява съжаление, че последните промени в Наказателния кодекс, които въведоха по-строги наказания за насилие, основано на пола, се оказаха недостатъчни за предотвратяване на такива случаи.

ЕП призовава българските власти да подобрят превенцията и борбата срещу домашното насилие, да направят необходимото, за да бъде ратифицирана Истанбулската конвенция, както и да да увеличи броя на приютите и други социални услуги, необходими за оказване на подкрепа на жертви на домашно насилие и пр.

КОНВЕНЦИЯТА

Документът е известен като Истанбулската конвенция, защото е договорен през 2011 г. в Истанбул. Конвенцията е подписана от 44 държави и Европейския съюз. Досега е ратифицирана от 28 държави. България подписа Конвенцията на 24 април 2016 г.

Истанбулската конвенция има за цел, на първо място, "да защитава жените от всички форми на насилие и да предотвратява, преследва и премахва насилието над жени и домашното насилие". Сред другите описани цели на Конвенцията са "да допринася за премахване на всички форми на дискриминация", "да насърчава международното сътрудничество за премахване на насилието над жени и домашното насилие" и пр.

 

Още

БСП припозна антикризисните мерки на ПП като свои

17.05.2022

Обновена

1518
Нинова отстрани главния секретар на икономическото министерство

16.05.2022

1363
Шефът на парламента не смята, че коалицията ще се разпадне

02.05.2022

185