Медия без
политическа реклама

Държавата иска да контролира архитектите и инженерите

За тройна атака срещу гилдиите на проектантите и инженерите предупредиха архитекти след обявената скандална инициатива от Столичната община за въвеждане на скъпи застраховки и солидарна отговорност между участниците в строителния процес. Наред с тези промени, камарите на архитектите и инженерите готвят съпротива срещу нова концепция на правителството, която  предвижда те да загубят автономността си и да минат под контрол на конкретен министър. Грозят ги и нови абсурдни глоби - този път по инициатива на ДНСК. "Целта е да се вдигне пушилка, която да измести фокуса от администрацията и да замаже основния проблем - корупцията", коментират архитекти. 

Идеята за подчиняване на Камарите на архитектите и инженерите на изпълнителната власт е прокарана в рамките на финансиран от оперативна програма "Добро управление" проект "Администрацията и гражданското общество - партньорство в управлението". В изпълнение на този проект на сайта за обществени консултации през юни се е появила концепция за прилагане на алтернативни подходи за регулиране на основни икономически сектори, съдържаща серия от скандални предложения за различни професионални организации, включително камарите на архитектите и инженерите. Според документа съществуващият в момента законов ред за дейността на камарите не урежда по никакъв начин контрола от страна на държавата. Затова концепцията предвижда да бъде въведен изричен надзор върху камарите от компетентен орган на изпълнителната власт. Освен че ще ги надзирава, същият орган ще съгласува или одобрява всички устройствени и други актове на професионалните организации. 

Въвеждането на подобен надзор и съгласуване на практика ще подчини камарите, които на теория са независими. В концепцията е разработен и втори вариант - двете камари да се пререгистрират по реда на закона за юридическите лица с нестопаска цел. Това пък реално ще разтури организациите, коментират архитекти. Те не са били консултирани предварително по концепцията. 

Гилдията е настръхнала и около друга законодателна инициатива, този  път в интерес на ДНСК - внесеният през август от правителството проект за промени в Закона за устройство на територията. С него се въвеждат нови санкции, включително и абсурдно висока глоба за пропуснат подпис или печат на представените по преписките документи. При липсата на дори един подпис върху големия брой бумаги проектантът ще се наказва с глоба от 1000 до 3000 лв. 

Както "Сега" писа, Столичната община предложи и други скандални промени, които ще позлатят застрахователите, защото предвиждат задължителни застраховки за всички участници в строителния процес на база финансовата стойност на всеки обект, финансиран с публични средства. 

Всичките тези атаки целят да се замаже основният въпрос - за корупцията, коментират архитекти. "Обществените поръчки за строителство, особено тези, които се възлагат на инженеринг, тоест без готов проект, в България са опорочени. Състезанието е сведено до това кой ще разкаже по-добра приказка. Но строителството не е приказка, а низ от последователни действия, при които се оказва, че още в началото - на ниво задание и изходни данни, всичко е объркано. Започва се замазване на проблемите и преработки, докато в същото време едни пари изчезват и хората просто не свършват работата както трябва. Всички широко си затварят очите, а ако стане проблем, се оказва, че никой от общината не е виновен", коментират архитекти. Така ползата от облекченото административно бреме, заради която съществува възможността за инженеринг, се губи. Според специалисти легитимното обществено недоволство от различни провалени проекти в момента се насочва в посока, която да го отдалечи от въпроса за отговорността на администрацията. В професионални форуми вече започнаха анкети за въвеждането на реципрочни санкции за общините при необосновано бавене на преписки.

 

ПАРИ ЗА КОНЦЕПЦИИ 

Проверка на "Сега" показа, че проектът "Администрацията и гражданското общество - партньорство в управлението" е на обща стойност 774 670 лв. и се изпълнява от администрацията на Министерския съвет. Една от дейностите по проекта е предоставяне на консултантски услуги за изграждане на практики за съвместно регулиране на икономически сектори между администрацията и заинтересованите страни. Вероятно концепцията е изготвена в изпълнение на тази дейност (135 240 лв., агенция "Стратегема"). Документът не е консултиран широко в съответните гилдии и много от тях са били изненадани от него. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков представиха разработени промени в Закона за устройство на територията и две наредби, които могат да позлатят застрахователните компании и да доведат до още по-голяма монополизация в сектора на