Медия без
политическа реклама

Столична община отказва акт за раждане на българче с две майки

02 Окт. 2020
AdminCourtSofia.bg
Административен съд - София

Казус е възникнал с дете, на което районната администрация в софийското село Панчарево отказва да издаде акт за раждане, съобщи БНР. Детето е родено в Испания през декември 2019 г., а в акта му за раждане са записани две майки – българка и англичанка, които имат сключен брак във Великобритания.

Столична община - район "Панчарево" е поискала доказателства коя от двете жени е биологичната майка на детето. Не ги е получила и отказва да издаде акт за раждане. Жалбоподателката е българската гражданка и смята, че не е длъжна да предоставя подобна информация.

Съдия Десислава Корнезова от Административния съд в София е отправила запитване до Съда на ЕС по казуса и така за първи път поставя за разглеждане въпроси, които досега не са били предмет на разрешаване в съдебната практика у нас. Важността на делото е и с оглед специфичната му социална проблематика, отбелязват още от Административния съд.

Казусът повдига и правния въпрос за признаването на две лица от едни същи пол в качеството им на майки на дете български гражданин, родено в друга страна от ЕС, който е свързан с начина на определяне на произхода на гражданин. Детето може да получи британско гражданство по линия на другия родител, което обаче не би му дало правата на гражданин на ЕС.

Българският съд иска от Съда на ЕС още да разясни дали правните последици от Брекзит следва също да бъдат взети предвид при преценката на висшия интерес на детето.

Още по темата