Quantcast
50 лв. към пенсиите ще има до края на пандемията, индексация - после | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

50 лв. към пенсиите ще има до края на пандемията, индексация - после

Не може и двете едновременно, обяви премиерът
Обновена
3 939
 Илияна Кирилова

Правителството ще продължи да дава 50 лв. на всеки пенсионер "докато има пандемия", а индексация ще има после. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Ловешко, където не пропусна да се окъпе в пенсионерска любов. "Има ли пенсионери тук? Получавате ли 50 лв.?", попита Борисов събраните пред църквата посрещачи. И им съобщи, че "всеки месец ще е така, докато има пандемия".

"Вчера говорих с Пламен на КНСБ, на синдиката. Мислим го това, но не може едновременно и да индексираме, и по 50 лв. отгоре да даваме, защото вие за радост сте много, но това са по 108 млн. лв. на месец", обясни Борисов на възрастна жена, която го заговори за минималната пенсия и вдовишките добавки.

В последните дни правителството създаде впечатление, че сериозно се готви за извънредно увеличение на пенсиите в изборната година. Единият от обсъжданите варианти е именно да продължи раздаването на 50 лв. на всеки пенсионер, но повече са гласовете за преизчисляване на пенсиите, каквото не е правено откакто Борисов е на власт. За преизчисляване на пенсиите се обявиха и синдикатите, и социалният министър Деница Сачева, като за най-справедлив се смята вариантът за преизчисляване с по-висока тежест на всяка година осигурителен стаж, тъй като той ще отрази осигурителния принос на всеки пенсионер. Другият вариант е преизчисляване с по-съвременен осигурителен доход, като се обсъжда да се ползва този за 2015 г.

Окончателно решение по въпроса трябва да вземе коалиционен съвет тези дни, поръчани са и съответните разчети на Националния осигурителен институт. От предварителните изказвания по темата се подразбра, че 50-те лв. ще се изплащат най-малко до края на годината, а догодина минималната пенсия официално ще стане 300 лв., колкото реално е от август.

СМЕТКИ

Обявеният от Борисов вариант може да се окаже единственият печеливш за него преди изборите. В момента с 50 лв. добавка правителството дава 13-20% повече на хората с ниски пенсии, а те са мнозинството сред пенсионерите. 20% е увеличението за минималната пенсия, 16.6% е за 300 лв. пенсия, 13.7% е за пенсия на линията на бедност, която тази година е 363 лв. и под която са половината пенсионери. 50 лв. изглеждат незначителна помощ за хората с високи пенсии, но дори за 1000 лв. пенсия това е 5% повече, а години наред с швейцарското правило увеличението беше 2-3% (изключение са последните две години). Преизчислението на пенсиите, от друга страна, може да се окаже по-ниско от тези 13-20% и така да доведе до разочарование, ако добавките от 50 лв. спрат. Така че за Борисов е изгодно пандемията да продължи поне до изборите.

 

ГЛЕДНИ ТОЧКИ

КНСБ е категорично против преизчисляване с по-съвременен осигурителен доход, тъй като смята, че този подход руши основни принципи на осигуряването, като разкъсва връзката между принос и права и "насилва" солидарността под предлог за увеличение на най-ниските пенсии. "От години отстояваме позиция, че единственият правилен и справедлив подход за повишаване на размера на пенсиите е чрез увеличаване приноса/коефициента (сега 1,2) на всяка година осигурителен стаж, което отчита осигурителния принос на всяко осигурено лице, респективно пенсионер", напомниха оттам.

Два от четирите варианта вършат работа - преизчисляване на всички пенсии и преизчисляване на тези, отпуснати преди 2015 г., другите два са глупав и най-глупав, заяви тези дни пред БНТ президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Най-глупаво е да бъдат увеличени само минималните пенсии, защото се развалят съотношенията в размерите на пенсиите, които би трябвало да са във функция от осигурителния стаж и осигурителния принос на лицата, коментира той. Като леко глупаво той определи да се направи добавката от 50 лв. постоянна.

 

Още

Тегленето на пенсията от банкомат поскъпва

22.10.2021

МИЛА КИСЬОВА

11627
От четвъртък НОИ плаща добавка от 120 лв. към пенсиите

04.10.2021

12259
НОИ преизчислява служебно две групи пенсии този месец

20.09.2021

8770