Quantcast
Фандъкова иска скандални промени в ЗУТ в полза на застрахователите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Фандъкова иска скандални промени в ЗУТ в полза на застрахователите

Кметицата предлага скъпи застраховки за проектанти, надзорници и строители и солидарна отговорност между тях
5 944
 Илияна Кирилова

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков представиха разработени промени в Закона за устройство на територията и две наредби, които могат да позлатят застрахователните компании и да доведат до още по-голяма монополизация в сектора на строителството. Фандъкова и Здравков не са доволни от съществуващия ред за застраховане в процеса на проектиране и строителство и настояват за задължително застраховане с високи максимални прагове за всеки отделен обект, в случай че той се финансира с публични средства. Кмет и главен архитект настояват и за въвеждане на солидарна отговорност между проектант, надзор и строител, за да не си прехвърлят топката при проблеми. 

В момента сключването на застраховки за конкретния обект не е задължително и става по желание. Участниците в строителния процес са длъжни да застраховат професионалната си отговорност ежегодно, като максималният праг за проектанти при обекти първа категория е 300 000 лв., а за строители - 600 000 лв. "Като външен проектант на даден обект застрахователната ми премия е 1 промил от 300 000 лв. или 300 лв. Каква отговорност мога да нося за тази сума, като мога да свърша бели за 15 млн. лв.", даде пример Здравков.

Затова общината настоява да се въведе задължителна застраховка за всеки отделен обект, който се строи с публични средства и се въведат нови прагове за отговорност - 1/5 от стойността на договора за проектанти и надзорници, 100% от стойността - за строители, 1/10 - за контрола в част конструктивна. Само един обект в столицата - бъдещата национална детска болниза, е със стойност 78 млн. лв. В договорите по ЗОП така или иначе се залагат и гаранции за изпълнение. Според Фандъкова обаче изпълнителите в момента носят прекалено сериозна отговорност при липсваща такава на всички нива. "Изпълнителите са на първа линия, налагаме им огромни санкции, но къде са проектанти и надзор, които трябва да видят проблемите", попита кметът. Общината настоява и за въвеждане на солидарна отговорност за проблеми между проектант, надзор и строител, а не тези три страни да си прехвърлят топката при открити проблеми. Не станаха ясни конкретните текстове, по които ще се търси тази отговорност, но целта е общината да има начин да си възстанови парите при отстранени с нейни средства проблеми. 

Още по време на пресконференцията, която се излъчваше във "Фейсбук", започнаха да валят коментари против промените. "Тези високи прагове за застраховките още повече ще монополизират строителството, съвсем ще убият малките. И като говорим за солидарна отговорност, къде остава отговорността на общината, която е дала разрешения за строеж, и на ДНСК, която не е установила проблеми", коментираха архитекти. ССпоред тях няма логика да се търси солидарна отговорност при различни роли на проектант, надзор и строител в процеса. Появиха се и остри коментари, че промените се правят само в полза на застрахователите. "Много интересно как точно общината разбра, че тези застраховки са ниски? Търсена ли някога по този ред отговорност през застраховател, има ли случай, в който общината да си е поискала от застраховател пари за неуредици и защо не се съобщава нищо по темата?", коментират архитекти.  

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Факултета" спря влак и поиска оставка на Фандъкова

18.02.2021

10058 44
Архитектите разчитат на Конституционния съд да спре промените в ЗУТ

13.02.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

1955
Eдин член в ЗУТ, а цели 8 хипотези за корупция

09.02.2021

Арх.Евгени Велев

5951 5

Коментари

Evasion

Изпълнителите са на първа линия, налагаме им огромни санкции, но къде са проектанти и надзор, които трябва да видят проблемите, попита кметът. 

Браво на данчетоотсамоков - измислила е вица на годината! Но защо не е попитала къде е прокуратурата и комисията за борба с корупцията? Когато се отстранят проблемите с корупцията, останалите ще отпаднат от самосебе си. А сега се носи вода от 10 кладенци, за да се оправдаят бавните и некачествени ремонти в София. Но главният проблем старателно се заобикаля, сам крусев го връхлетя челно... 

II

Но защо не е попитала къде е прокуратурата и комисията за борба с корупцията?

Е как "къде е"? Примерно в някое село да дири откраднати кокошки. Не е като да не е важно и то, ама ...

Хоук

На мястото на старото - ново от същото, на мястото на едната корупция - друга. Институциите ще продължават да обслужват капитала (все по-едрия при това) без значение какво се случва на повърхността с "корупцията". 

 

"Ще изчезнат от самосебе си" е наивно до нема и къде.

hamel

Протакането на оставките било от полза за општеството

SvSophia
снимка на SvSophia

Тази дама има ли право на законодателна инициатива?

За приятелка питам.

Мицо

Няма, но пък има телефона на Бай Туй. А твоята приятелка го няма... телефона... на байчото 😃

hamel

Но има снимки на телефона си 😎

Ruby Tuesday

Няма, но пък има телефона на Бай Туй. 

И до друг Негов атрибут има достъп самоковската палавница. 

paragraph39

/:/Фандъкова иска скандални промени в ЗУТ в полза на застрахователите

.................................................................................................................

При това, застрахователите в НЕнародната/след 1989 г./ "демократична" Република България са ЧАСТНИЦИ/ наши и чужди/!!!

Редно е/ и конституциосъобразно е!/, поне за задължителните застраховки, Държавата да е застраховател/монополист или редом с частниците/!

Същото и за държавна търговска банка- поне за паричните потоци КЪМ и ОТ Държавата!

КАЗАХ

Дежурния

Данчето да не разбира от такива неща, както и да е, все пак е учителка по руски език и е кмет само от десетина години. Озадачаващото е т.нар. архитект Здравков да не ги разбира нещата. Тези хора явно живеят в някаква паралелна вселена. Отговорност пред общината носи не проектант, строител или надзор, а подписалия съответния договор. В световната, а и в българската практика, за поправки на некачествено строителство има гаранции по договора, които се усвояват доста по-лесно отколкото да се вземат пари от застраховател след дълги съдебни саги с непредвидим изход. Когато има основания, още в тръжните процедури на по-големи обекти се залагат изисквания за по-високи нива на застраховки. Има и още неща от сорта, дето са ясни и на начинаещи секретарки, но изглежда убягват на кметове и главни архитекти на милионен град. Интересното е дали промените в ЗУТ са от Данчето и Здравко или от някоя друга калинка, дето също бъкел не разбира от тези работи.

Evasion

Що ли ми се струва, че предложенията на зам.-председателят на гербавите са свързани със строителството на една магистрала в северна България...

alienvv

Много точно казано...и то със запазване на добрия тон! (което е доста трудно в случая)

Forza NATO

Озадачаващото е т.нар. архитект Здравков да не ги разбира нещата. 

Не се съмнявам, че бате Здравко много добре разбира нещата.

Както много добре разбира и защо и как беше командирован от Червен Бряг в Столична община.

 

Иначе, за останалото - 👍

Льо Клер

Дежурния 👌👍. Много точно и според мен компетентно!

Светозар

Георги Милков, журналист във в-к „24 часа“ за случка през 1990 г.:

„Отивам сам-самичък на посочения адрес. Пашата не беше там. Човекът, с когото се срещнах беше Бойко Борисов. Държа се строго, но културно. Поиска ми паспорта (бяхме още с ония зелени тескерета), сне ми данните и ме накара да подпиша декларация, че съм получил отговора на г-н Николов и се задължавам да го публикувам без никакви корекции. Прочете ми лекция на тема колко е свестен Пашата и се разделихме по живо по здраво. Публикувах едно към едно отговора на Румен Николов, което и до днес си остава най-големият негов авторски текст в медиите.“, 12.08.2020 г. - https://www.facebook.com/geomilkov/posts/10157766260824065

(Румен Николов „Пашата“ е сред основателите на СИК, които се занимават и със застрахователен бизнес.)

Хулиган

Отдавна го разправяме, че друга застраховка трябва да стане задължителна...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/02/grajdanska-otgovornost-za-politicite/

Сгугню
снимка на Сгугню

Солидарна отговорност между строителя и надзора - това ДА!

Така ще се пресекат игрите, които доста надзори правят със строителите.

Ама защо и проектантът трябва да е в кюпа?

Проектът не се ли защитава пред и одобрява от инвеститора и чак тогава да се строи?

 

И защо застраховка?

По-високи гаранционни суми за добро изпълнение.

Като една част се връщат поетапно с изминаване на определен период след приключване на строежа и при липса на възникнали дефекти, а изцяло - при изтичане на гаранционния период. 

Като сумата може да е по сметка на строителя, та да му носи доход, но без да може да я тегли до настъпването на горните условия.

Памфуций
снимка на Памфуций

Уникална наглост. Предложението не плод на невежество, а се опитва да прехвърли отговорности.

Жозефа
снимка на Жозефа

а се опитва да прехвърли отговорности.

 

👌

Влез или се регистрирай за да коментираш