Медия без
политическа реклама

ГЕРБ-Банско остро налетя на сближил се с Цветанов бивш кмет

Георги Икономов е общински съветник благодарение на партията, а не заради преференциален вот за него като личност, гневят се местните активисти

24 Септ. 2020ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Георги Икономов, когато водеше свои съграждани на битка за втори лифт.

Търканията между бивши и настоящи членове на ГЕРБ, породени заради появата на формацията на Цветан Цветанов „Републиканци за България”, стават все по-явни.

В четвъртък от местната организация на ГЕРБ в Банско излязоха с остра декларация срещу бившия кмет на града Георги Икономов, в която го призоваха да напусне поста на общински съветник. Причината за гнева на активистите е показното участие на Икономов в поредица събития, организирани около самостоятелния политически проект на Цветанов. За последно Икономов се появи на сбирката на инициативния комитет на бъдещата партия, на която „републиканците” приеха проект на своята учредителна декларация.

„След подаденото от самия него заявление за напускане на партията, г-н Икономов трябва да извърви докрай пътя на честта и да се оттегли и като общински съветник в местния парламент. С цялото ни уважение към него, бихме искали да му припомним, че той в момента е общински съветник само и единствено защото бе водач на партийната листа на ГЕРБ на последните местни избори, а не заради преференциален вот за него като личност”, посочват в декларацията си очевидно гневните гербери в Банско.

От местната организация апелират към Икономов „да поеме отговорност за промяната в своята партийна принадлежност”. И отсичат: „Всичко останало би могло да се тълкува като подмяна на вота на гражданите и отхвърляне на високия морален стандарт в политиката, който г-н Икономов като дългогодишен член на ГЕРБ е спазвал!”

Бившият кмет на Банско беше в немилост, откакто изгуби местните избори в града в края на миналата година. Тогава вождът на управляващата партия Бойко Борисов даде да се разбере, че смята него и останалите водещи кадри на ГЕРБ в Благоевградско за отговорни за погрома, който претърпя формацията в областта. „Аз ги очаквах тези резултати... Събрах ги Камбитов, Икономов, на Сандански кмета, и им казах: "Ще загубите". - Не, ще спечелим. Добре, ще ви дам и този шанс“, разказваше Борисов след вота. И още тогава се закани да прави промени в партията.

Изглежда Икономов е побързал да потърси нови възможности за политическа кариера - както и другите низвергнати герберски лидери в Югозапада.