Quantcast
МВР: Няма наказан за побоя над журналиста Димитър Кенаров | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

МВР: Няма наказан за побоя над журналиста Димитър Кенаров

И в нашите редици има недобросъвестни, но няма оплакал се от бокс на полицай, твърди ръководството на ведомството
2 009
 БГНЕС

МВР не е наказало нито един служител по случая с побоя над журналиста Димитър Кенаров, извършен от полицаи на 2-ри септември вечерта. Това стана ясно след въпрос на "Сега" дали ще бъдат наказани полицаите, които са извършили насилието. Отговорът на главния секретар на МВР Ивайло Иванов беше: "Няма никакъв пребит журналист". 

"Докато отразявах протестите в София, бях хванат от полицията, хвърлен на земята и брутално ритан в главата. Камерата ми беше отнета и ме накараха да стоя с часове с белезници на тротоара. Много пъти се идентифицирах като журналист без резултат." Това написа във Фейсбук след нощта на протеста Димитър Кенаров, който е публикувал статии в много западни издания, включително “Ню Йорк таймс”, “Форин полис”, “Интернешънъл Хералд Трибюн”.  "Синът ми беше арестуван като журналист в Беларус от режима на Лукашенко, но дори там не е бил толкова брутално пребит. Само Господ може да ме спре да защитя истината!", написа пак във Фейсбук майката на Кенаров. МВР обаче очевидно отрича полицейски служители да са упражнили насилие. 

Интересно е да се отбележи, че докато главният секретар отрича да има проблем по случая с Кенаров, то от отговори на вътрешния министър Христо Терзийски до депутати от Европарламента става ясно, че проверка има. "Обект на внимателно и пълно разследване са наличните видео записи с различен произход за случилото се през целия ден и вечерта на 02.09.2020 г. Проведени са разговори по телефона с г-н Димитър Кенаров, както и с г-н Стоян Мадин, представил се за негов адвокат. На 16.09.2020 г. г-н Кенаров е информиран, че е налице възможност да изложи позицията си по случая лично или на официалната електронна поща на СДВР, тъй като той е заявил ангажименти извън София", разказва Терзийски. На 23.09.2020 г. адвокат Мадин е изпратил имейл от името на г-н Кенаров с „Описание на факти, възприети лично на 2 септември 2020 г.“. Тъй като по случая е образувана проверка и липсва изрично съгласие на г-н Кенаров за публично оповестяване на неговата позиция, би било неправомерно становището да бъде предоставено преди окончателното приключване на проверката. 

Изявленията на Ивайло Иванов, че няма пребит журналист дойдоха след изслушване на ръководоството на МВР в парламентарната вътрешна комисия. На него бяха вътрешният министър Христо Терзийски, неговият началник на политическия кабинет Михали Златанов, шефът на Националната полиция Николай хаджиев, директорът на ГДБОП Любимр Янев и Ивайло Иванов.

"Оценката, която давам аз за действията на полицията и работата на колегите е, че всичко е на ниво с висок професионализъм. Това не бих казал, че са протести, те бяха обявени като въстания", обяви министър Терзийски на въпрос на депутат от БСП как е било допуснато всичко случило се на 2-ри септември и защо не е работено срещу провокаторите.

"Тази тема многократно беше дъвкана. Аз също многократно съм казвал, че колегите се справиха перфектно", коментира и главният секретар Ивайло Иванов.  "Единици са хората, които се изказват, и едновременно с това да са охранявали така безредици. Броим се на пръсти. Лесно е отстрани да се гледа", добави още главният секретар на МВР. На въпроса защо не са установени провокаторите навреме, той отговори, че втв вътрешното министерство се получава много и постоянно оперативна информация, която не винаги е конкретна. "Ако знаехме кои точно са провокаторите и какво се готвят са направят, никога нямаше да го допуснем", категоричен е Иванов. Той отново изтъкна тезата си, че МВР не взима страна на протестите и че пази институциите.

Главният секретар на МВР разясни още, че разследванията продължавали и той не може да коментира, защото нямал разрешение от наблюдаващите прокурори. На въпрос на депутата от "Обединени патриоти" Валентин Касабов какви са били тарифите на провокаторите и откъде са идвали финансовите потоци, вътрешният министър Христо Терзийски също отговори: "По тези досъдебни производства нямаме право да даваме информация". Той даде да се разбере, че такива разследвания се водят. Вътрешният министър каза още, че "главният прокурор е изпратил по един подарък на ранените полицаи".

Росен Малинов от БСП пък попита ръководството на МВР по кой закон боксът се използва за помощно средство, както и защо е допуснато да пострадат толкова полицаи и какво се случва и със случаите на полицейско насилие. "Дебело подчертавам, че политическото и професионално ръководство на министерството по никакъв начин не толерираме превишаването на полицейски правомощия. Действаме съгласно закона на МВР при всеки такъв получен сигнал", отговори Терзийски. Той пак повтори, че имало наказани полицаи, но и до момента се крият техните длъжности и имена. 

"Няма наредба, която да регламентира използването на бокс. Аз съм разпоредил на всяка една дирекция в страната да извърши проверка за помощните средства и знаците по униформите", обяви пък Ивайло Иванов. Той обясни на депутатите, че насилие употребявали протестиращите, а пък при служителите на МВР имало превишаване на физическа сила. Терзийски пък каза, че към момента нямало жалба от лице, пострадало от бокс на полицай.

На депутатски въпрос кога все пак ще бъдат обявени резултати от проверките за насилието и бокса, Иванов отговори: "Ние не искаме да си заравяме главата в пясъка. Да, и в нашите редици има недобросъвестни служители". 

В същото време МВР разпространи отговори на Христо Терзийски до депутатите от Европейския парламент, свързани със същите събития, за които той беше изслушван и във вътрешната комисия на българското Народно събрание. В тях отново се повтарят вече разказвани много пъти от ръководители на МВР версии за случилото се. В тях пак вътрешното министерство се оплаква от протестиращите, обяснява колко са били ранените полицаи, колко са били образуваните дела за хулиганство срещу протестиращи, както и дисциплинарните производства срещу анонимни полицаи за превишаване на правомощията им. Прави се опит да се отговори и за три случая на пострадали при отразяването на протестите журналисти. МВР публикува целия отговор на Терзийски до евродепутатите, включително и три подбрани видеофайла. 

Още

Петков очаква кабинет до края на следващата седмица

03.12.2021

Обновена

3442
Кирил Петков: Да спрем корумпираните лобисти, закачили се за властта

03.12.2021

Обновена

4350
НС ще има на 3 декември, МС - след Никулден, бюджет - догодина

28.11.2021

Обновена

5842