Quantcast
КРИБ превърна напускането на Бобокови в грозен скандал | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

КРИБ превърна напускането на Бобокови в грозен скандал

Организацията на Домусчиев се засегна, че я наричат казионна и поръчкова, и остро атакува довчерашните си членове
19 935
 Архив СЕГА
Кирил Домусчиев и в отлични отношения с министър-председателя.

В рамките на броени часове една от големите бизнес организации  - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, се разтресе от тежък скандал. "Искрата" тръгна от братя Бобокови, които вчера обявиха, че фирмите им напускат КРИБ, защото се е превърнала в безгласна казионна организация, обслужваща управляващите. 

Днес конфедерацията, оглавявана от бизнесмена Кирил Домусчиев, излезе с "контрапозиция" срещу знаковото напускане на Бобокови.   В текста се казва, че "крадецът вика дръжте крадеца" и се изтъква, че "КРИБ не е организация за тези, които тровят природата и хората" - намек, че фирмите на Бобокови са врагове на околната среда, каквато е и тезата на прокуратурата.

Във вчерашното си обяснение за раздялата с КРИБ Пламен Бобоков изразява разочарование, че организацията се е изродила и днес по никакъв начин не защитава членовете си от репресиите на властта:  

"КРИБ няма нищо общо с това, което беше. И отдавна вече няма нищо общо с "гласа на българския бизнес". Цялото това гробно мълчание на фона на всичко случващо се с българския бизнес днес, откритите атаки срещу публични и непублични компании и репресиите срещу бизнесмени от различни нива, в ярък контраст с истеричните призиви от страна на организацията за подкрепа и благодарност към правителството по всякакви възможни поводи, превърна КРИБ в обикновена казионна организация "на повикване". Превземането на КРИБ е само част от плана за превземане на цялата държава и видимо дотук успява", се казва в позицията на братя Бобокови. 

Управата на КРИБ днес отвърна на удара, като обяви напускането на Бобокови за "театрално-водевилно". Организацията се оправдава, че не е защитила своите членове - Приста Ойл холдинг, Монбат и Приста Рисайклинг, защото вървяло досъдебно производство и можела да даде становище едва след произнасянето на съда на последна инстанция. От позицията на КРИБ се разбира, че Бобокови са търсили подкрепа, след като бяха обвинени от прокуратурата в незаконно третиране на отпадъци, но не са я получили поради "принципни съображения".  Ръководството на КРИБ вече нарича довчерашните членове на организацията братя Бобокови "обекти на досъдебно производство", а молбата им за подкрепа определя като "абсурдни опити да бъде оказван натиск за нарушаване на принципна позиция на КРИБ".

В днешното си становище организацията с председател Кирил Домусчиев се оплаква и от "организирана медийна атака от обичайната група сайтове с едни и същи опорки". После заявява, че "КРИБ ще продължи да гони търговците от храма, няма да допуска търговия с влияние от нейно име, злоупотреби с монополни цени на електрическа енергия, монопол над складовете за горива и оттам – монополни цени по бензиностанциите и т.н. Това са поредни намеци-нападки срещу други бизснесмени, които се  разделипа по-рано с КРИБ. Също като Бобокови те не бяха изгоненот от храма, а сами го напсунаха по различни причини - като Валентин Златев и цялата Петролно-газова асоциация например, които си тръгнаха миналата година заради разнобой по промените в правилата за петролния бизнес.

От КРИБ подчертават, че не са организация за тези, които тровят природата и хората, а за сериозни и достойни бизнесмени. Не се разбира дали смятат братя Бобокови за отровители, и ако е така, защо не са си изключили досега.

За повече убедителност от бизнесформацията изтъкват, че непрекъснато приемат нови членове. Това е вярно, но прави впечатление, че новите попълнения имат специфичен профил. Те са или държавни предприятия, или компании, чийто бизнес модел е силно зависим или контролиран от държавата, коментира "Капитал". 

КРИБ наистина се държи като присъдружна на управляващите организация. Дори когато Бойко Борисов се раздели с Владислав Горанов, от КРИБ пуснаха сълзливо прощално-хвалебствено писмо за безценния финансов министър (който бе отстранен заради съмнения за връзки с ДПС, заради проспаните 700 млн. лева такси на лотариите на Васил Божков и т.н.) 

КРИБ не защити нито една фирма и нито един предприемач, пострадал от ударите на властта. Пресен пример е случаят с масираните проверки във веригата "Хиполенд", след като собственикът й подкрепи протестите. АИКБ и БСК например АИКБ и БСК например осъдиха използването на държавни институции като бухалки и защитиха правото на предприемача да изказва публична позиция. 

КРИБ обаче запази "дипломатично мълчание", както и за други подобни случаи. И не е чудно, че няма никакви критики на властта. Държавата е доста благосклонна към бизнес начинанията на председателя Домусчиев, а само преди дни дойде поредният жест - Комисията за защита на конуркуренцията му разреши да придобие още една телевизия - Канал 3. С което продължава и расте опасната концентрация на медии в ръцете на неколцина едри бизнесмени начело с Делян Пеевски  

 

 

Ключови думи:

Домусчиев, Бобокови, КРИБ
16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пеевски нае лобистка фирма за помощ при "проблеми в САЩ"

18.12.2020

Обновена

3157 9
Лобистът на Бобокови: Американският сенат разследва Пеевски

02.12.2020

11290 18
Антимонополната комисия разреши на Домусчиев да купи и Канал 3

18.09.2020

Обновена

4936 23

Коментари

аман бе

Ще слушка, ако иска да продължи да папка. Щото иначе едни 65 милиона, ако не са и повече и тю-тю на ти-тя.

Epikur

 

  Кой не е разбрал досега, че КРИБ са банда мошеници със скъпи костюми, които се крият зад фасадата на корумпираната отвсякъде държава? Те са избрани да вършат мръсната работа, да защитават приближените на властта, да крият нарушенията на близките до властта едри риби,  да спекулират с държавни поръчки, да защитават всякаква съмнителна и незаконна дейност, като я "изчистват" брилянтно. Домусчиев е перфектния мръсник за тази дейност. 

Светозар

"Кирил Домусчиев се оплаква и от "организирана медийна атака от обичайната група сайтове с едни и същи опорки"

Тези злонамерени медийни атаки са от: Кошлук ТВ, Севда ТВ, Домуз ТВ, „Канал 3“, „ПИК“, „Блиц”, „Монитор“, „24 часа“, „Труд“, „Стандарт“, „Телеграф“, „Дарик-нюз”, „Епицентър”, „Вести”.

geo_19

Съгласен съм със списъка, но защо там е "Епицентър"?

Светозар

https://e-vestnik.bg/32250/peevski-may-hrani-poveche-medii-otkolkoto-e-izvestno-nay-zhalki-sa-nova-tv/

Памфуций
снимка на Памфуций

Кирил Домусчиев - привчесаният сурат на българския национално отговорен капитал .... 

Бонжуар

Гела що ли ще чини след залеза на Толупий? Къде ли ще се изнесат с брат му? 

Светозар

Христо Ковачки спонсорира както властта, така и опозицията и си е винаги добре. Сега буха в ТЕЦ-овете италиански боклук, които се оказа много полезен за здравето.

pasamaz

Няма как да е "принципна" позицията на КРИБ при положение, че екоразбойник (условно) в схемата се явява юридическо лице, а в ареста се набутва физическото лице. Дебрите на корпоративната култура са очевидно непонятни на спец, мец прокуратури, но и на някои "корпоративни" гурута и организации. Въобще, още един папагал дето е безмислен за коментиране, не дай Боже за обмисляне.

Solace

киро гела е вреден по принцип. Няма нещо, до което да се е докоснал, и то да не е гнусно, неморално и т.н. 

С кеф ще дочакам момента, когато агата ще бъде пратен на майната си от работодателите си, и ще лази в калта...

радо_сарбов

Писка като ощипана мома...

randevu

Бих искал да Ви отговоря, но ще Ви насоча към електронните технологии.

randevu

Бобокова е прекрасна госпожа

Тартамут

Киро Гела, наркобарона. И твоят час ще настъпи, а паданията от високо са тежки и често фатални

atlantis

Домус в превод от турски значи прасе. Ами свинска му работа на г-н Прасчев.

nebenebe

На запад има ли практика да се режат ленти? Ако има, колко ножици са нужни? Разбирам. Ако ножиците са тъпи, трябва да са повече от една.

Влез или се регистрирай за да коментираш