Медия без
политическа реклама

КРИБ превърна напускането на Бобокови в грозен скандал

Организацията на Домусчиев се засегна, че я наричат казионна и поръчкова, и остро атакува довчерашните си членове

24 Септ. 2020ЮЛИАНА БОНЧЕВА
Архив СЕГА
Кирил Домусчиев и в отлични отношения с министър-председателя.

В рамките на броени часове една от големите бизнес организации  - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, се разтресе от тежък скандал. "Искрата" тръгна от братя Бобокови, които вчера обявиха, че фирмите им напускат КРИБ, защото се е превърнала в безгласна казионна организация, обслужваща управляващите. 

Днес конфедерацията, оглавявана от бизнесмена Кирил Домусчиев, излезе с "контрапозиция" срещу знаковото напускане на Бобокови.   В текста се казва, че "крадецът вика дръжте крадеца" и се изтъква, че "КРИБ не е организация за тези, които тровят природата и хората" - намек, че фирмите на Бобокови са врагове на околната среда, каквато е и тезата на прокуратурата.

Във вчерашното си обяснение за раздялата с КРИБ Пламен Бобоков изразява разочарование, че организацията се е изродила и днес по никакъв начин не защитава членовете си от репресиите на властта:  

"КРИБ няма нищо общо с това, което беше. И отдавна вече няма нищо общо с "гласа на българския бизнес". Цялото това гробно мълчание на фона на всичко случващо се с българския бизнес днес, откритите атаки срещу публични и непублични компании и репресиите срещу бизнесмени от различни нива, в ярък контраст с истеричните призиви от страна на организацията за подкрепа и благодарност към правителството по всякакви възможни поводи, превърна КРИБ в обикновена казионна организация "на повикване". Превземането на КРИБ е само част от плана за превземане на цялата държава и видимо дотук успява", се казва в позицията на братя Бобокови. 

Управата на КРИБ днес отвърна на удара, като обяви напускането на Бобокови за "театрално-водевилно". Организацията се оправдава, че не е защитила своите членове - Приста Ойл холдинг, Монбат и Приста Рисайклинг, защото вървяло досъдебно производство и можела да даде становище едва след произнасянето на съда на последна инстанция. От позицията на КРИБ се разбира, че Бобокови са търсили подкрепа, след като бяха обвинени от прокуратурата в незаконно третиране на отпадъци, но не са я получили поради "принципни съображения".  Ръководството на КРИБ вече нарича довчерашните членове на организацията братя Бобокови "обекти на досъдебно производство", а молбата им за подкрепа определя като "абсурдни опити да бъде оказван натиск за нарушаване на принципна позиция на КРИБ".

В днешното си становище организацията с председател Кирил Домусчиев се оплаква и от "организирана медийна атака от обичайната група сайтове с едни и същи опорки". После заявява, че "КРИБ ще продължи да гони търговците от храма, няма да допуска търговия с влияние от нейно име, злоупотреби с монополни цени на електрическа енергия, монопол над складовете за горива и оттам – монополни цени по бензиностанциите и т.н. Това са поредни намеци-нападки срещу други бизснесмени, които се  разделипа по-рано с КРИБ. Също като Бобокови те не бяха изгоненот от храма, а сами го напсунаха по различни причини - като Валентин Златев и цялата Петролно-газова асоциация например, които си тръгнаха миналата година заради разнобой по промените в правилата за петролния бизнес.

От КРИБ подчертават, че не са организация за тези, които тровят природата и хората, а за сериозни и достойни бизнесмени. Не се разбира дали смятат братя Бобокови за отровители, и ако е така, защо не са си изключили досега.

За повече убедителност от бизнесформацията изтъкват, че непрекъснато приемат нови членове. Това е вярно, но прави впечатление, че новите попълнения имат специфичен профил. Те са или държавни предприятия, или компании, чийто бизнес модел е силно зависим или контролиран от държавата, коментира "Капитал". 

КРИБ наистина се държи като присъдружна на управляващите организация. Дори когато Бойко Борисов се раздели с Владислав Горанов, от КРИБ пуснаха сълзливо прощално-хвалебствено писмо за безценния финансов министър (който бе отстранен заради съмнения за връзки с ДПС, заради проспаните 700 млн. лева такси на лотариите на Васил Божков и т.н.) 

КРИБ не защити нито една фирма и нито един предприемач, пострадал от ударите на властта. Пресен пример е случаят с масираните проверки във веригата "Хиполенд", след като собственикът й подкрепи протестите. АИКБ и БСК например АИКБ и БСК например осъдиха използването на държавни институции като бухалки и защитиха правото на предприемача да изказва публична позиция. 

КРИБ обаче запази "дипломатично мълчание", както и за други подобни случаи. И не е чудно, че няма никакви критики на властта. Държавата е доста благосклонна към бизнес начинанията на председателя Домусчиев, а само преди дни дойде поредният жест - Комисията за защита на конуркуренцията му разреши да придобие още една телевизия - Канал 3. С което продължава и расте опасната концентрация на медии в ръцете на неколцина едри бизнесмени начело с Делян Пеевски  

 

 

Ключови думи:

Домусчиев, Бобокови, КРИБ

Още по темата