Медия без
политическа реклама

Намерено е издирваното 2-годишно момченце от Якоруда

Малкият Мехмед е открит жив и здрав в село, намиращо се на 14 км от града

24 Септ. 2020Обновена
БГНЕС

Намерено е малкото момченце, което в късния следобед вчера изчезна от дома си в Якоруда, предава БНР. След близо 24 часовата акция по издирването му, в която участваха над 70 служители на полицията, жандармерията, специални екипи със следови кучета и планински спасители, детето е намерено невредимо в село Бунцево, което се намира в планината на 14 километра от общинския център.  Към момента полицията не съобщава подробности как момчето, което е на 2 годинки и седем месеца се е оказало там. Появи се информация, че то е намерено в село, в което живее семейство, близко на родителите му. Хората обаче били разпитвани сутринта и тогава детето е било в неизвестност. Продължава да се изяснява как детето се е оказало на толкова отдалечено от дома му място.

Цяла нощ полицаи претърсваха района, а днес рано сутринта разшириха периметъра, след като малкия Мехмед изчезна от дома си. Сутринта МВР официално обяви: "Издирва се Мехмед Юркин на 2 години и 7 месеца от гр. Якоруда. Детето е високо около 80 см, с руса коса и кафяви очи. Облечено е със синя жилетка с дълъг ръкав и розови панталонки. Обуто е с чехли. Последно е било забелязано около 16:00 часа на 23.09.2020 г. в двора на дома си в гр. Якоруда. След подаването на сигнала, около 18:00 часа на тел. 112, са предприети незабавни издирвателни мероприятия от полицейски служители, служители на РСПБЗН-Разлог, Планинска спасителна служба и служители на общината. Действията по издирването на детето продължават". МВР пък пусна и снимка на издирваното дете.

Момчето е играело в двора на къщата, в която живее семейството. По информация на родителите до 16 часа е било там. След като не успели да го открият никъде, подали сигнал в полицията. "Последно е било в къщата си в Якоруда. В издирването са включени спасителни служби, пожарна и полиция", казва Йорданка Шаркова, говорител на областната дирекция на МВР-Благоевград пред Националното радио.

Близките му предположиха, че той е бил отвлечен. "За секунди време детето ни изчезна", споделя бабата на изчезналото дете. „Е тука си играеше пред каруцата, и докато влезе бабата дома към къщи, и детето го няма, за пет минути“, обяснява и дядото. Два часа по-късно родителите подават сигнал в полицията

Над 100 полицаи, жандармеристи, доброволци и планински спасители участваха в акцията по издирване. Прокуратурата пък обяви, че е образувала досъдебно производство. В официално съобщение се казва, че то е за изясняване причините за изчезването на малолетния М.Ю. (на 2 години и 8 месеца) от гр. Якоруда, както и дали то не е в резултат на извършено престъпление - противозаконно лишаване от свобода на малолетно лице.

Разследването по случая е започнало при условията на неотложност с разпит на свидетел и се извършва под надзора на Районна прокуратура Разлог. За последен път детето било забелязано около 17 ч. на 23.09.2020 г., в близост до дома му, заедно с по-голямата му сестра, посочва прокуратурата.

Разследващи полицаи и други служители от структурите на ОД на МВР гр. Благоевград извършват активни действия по разследването и по издирването на детето. Наблюдаващият прокурор осъществява процесуалните си функции по ръководство и надзор лично и на място в гр. Якоруда, твърдяха от държавното обвинение.

Още по темата