Медия без
политическа реклама

Здравният министър разреши на депутатите да заседават без маски

Основният аргумент за преместването в "Св. София" бе по-широката зала като мярка срещу коронавируса

24 Септ. 2020ТАНЯ ПЕТКОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Някои от депутатите в новата зала все пак носят предпазни маски.

Здравният министър Костадин Ангелов позволи на депутатите да са в пленарна зала без предпазни маски заради коронавируса. Това става ясно от писмен отговор на министъра до депутатите от левицата Росен Миланов и Георги Свиленски, които го питат дали сградата на Народното събрание е закрито обществено място, както и залата, и съответно дали за заседанията, които се провеждат от сряда до петък, важи заповедта му за носене на маски. 

"Пленарната зала или там, където е ограничен достъпът на граждани в сградите на различните институции, не са обществени закрити места и затова може да не се носи маска", коментира пред "Сега" Георги Свиленски. По думите му здравният шеф разрешава депутатите да не използват предпазни маски на заседанията.

Преместването на депутатите в новата зала "Света София" в бившия Партиен дом, което стана от началото на септември, бе именно заради коронавируса и възможността в нея те да не са близо един до друг. 

Министърът обяснява и надълго заповедта от 31.08.2020 г., свързана с извънредната епидемична обстановка заради разпространението на коронавируса и къде трябва задължително да се носи предпазна маска. 

"Всички лица, които се намират в закрити обществени места (в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, или друго средство, покриващо носа и устата (в т. ч. кърпа, шал и др.)", посочва Ангелов.

Според закона за здравето за първо нарушение глобата за физическо лице за неносене на маска в изброените закрити обществени места е от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв. За юридическо лице глобите са от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение - от 2000 до 5000 лв.

Още по темата