Медия без
политическа реклама

Едва 500 ученици са подали заявления за онлайн обучение

Просветният министър не очаква бум на заразени ученици

17 Септ. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Едва около 500 деца са подали заявления за онлайн обучение. "По здравословни причини са подадени близо 280, а по желание 220", Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев, който днес участва в конференция Образование 4.0.

Възможността за онлайн обучение по желание, а не само по медицински показания, бе дадена преди броени дни с промени в училищния закон, като много родители и директори не бяха запознати с нея. На някои места до преди ден-два дори не се приемаха подобни заявления. Сега, след като такива вече започнаха да се подават, става ясно, че очакванията за твърде голям брой ученици, които ще останат да учат у дома, не се сбъдват, поне засега.

Въпросните ученици следва да учат от вкъщи по няколко начина - или ако училището може да им осигури виртуална връзка, чрез която да се включат в класната стая на съучениците си (без да участват, само да слушат), или да се включат в т.нар. "дистанционни центрове", в каквито се очаква да се превърнат някои училища. "Очаквам един или два от дистанционните центрове да заработят и малко деца да изберат тази алтернатива. По-добрият случай е да останат вкъщи и да запазят връзката си с училище и съучениците си, ако се включат в част от часовете", посочи просветният министър. За "дистанционните ученици" ще има компенсаторно обучение - чрез допълнителни часове за работа с учители или с възлагането на задачи и контрол по изпълнението им. За подобни занимания педагозите ще получават допълнително по 15 лева на час, отбеляза министърът.

По повод първите случаи на коронавирус в родните училища - ученик от Русе, 8 учители от 55-то училище в София и ученик от Стара Загора, заради които вече съответните паралелки са карантинирани за 14 дни, министър Вълчев посочи, че не очаква бум на коронавирус в училищата. Според него обстановката в системата на образованието за момента е спокойна и няма повод за притеснение. "Чисто статистически, ако имаме по 200 заболели на ден ежедневно, между 10 и 15 минимум ще бъдат ученици и учители, защото това е процентът. Вероятно, това ще бъде ситуацията през цялата учебна година. Работещите в системата на предучилищното и училищното образование са над 3 процента от общия брой заети, децата и учениците в детските градини и училищата са 12-13% от населението. Колкото и да боледуват, трябва по малко да свикнем с мисълта, че ще имаме болни учители и ученици", заяви той. Относно положителните тестове на 8-те педагози от 55-то училище в София на първия учебен ден той коментира, че се извършва проверка, но на този етап той не смята, че ръководството на учебното заведение е проявило безотговорност.

Преди дни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че цяло училище ще се затваря при 10% заразени с коронавирус ученици, позовавайки се на документ на центъра за заразни и паразитни болести. По думите му такъв процент е определил само Израел, където масово училища бяха затворени броени дни след като бяха отворени за учебни часове.

 

Третият ден от началото на учебната година приключи със съобщения за учители, персонал и деца с положителни проби за Ковид-19 в редица градове. От последните часове са новините за трима преподаватели в Стара Загора и портиерка в Благоевград.

 

Още по темата