Quantcast
Започва производството и на ракетите за българските F-16 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Започва производството и на ракетите за българските F-16

България става 40-ият потребител на известните AIM-120 „въздух-въздух“ със среден обсег
4 200
 Raytheon Missiles & Defense

Отворен е пътя и за производството на ракетите за 8-те бъдещи български F-16. Това става ясно от официално съобщение, с което се обявява началото на договорните взаимоотношения с Raytheon Missiles & Defense. Обявено е, че България става 40-ият потребител на известните ракети въздух въздух AMRAAM или още AIM-120.

„AMRAAM предоставя въздушно превъзходство на пилотите, като им дава решаващо предимство в небето“, е цитиран да казва Пол Фераро, вицепрезидент на бизнеса на Raytheon Missiles & Defense Air Air. "Оръжието значително ще подобри способността на България да се защитава срещу заплахи.", добавя той. AMRAAM е ракета, предлагаща оперативна гъвкавост, тя може да намира цели във всякаква среда, без значение дали през нощта или деня, при всякакви метеорологични условия, включително и извън визуалния обхват. Неговите възможности са демонстрирани в над 4800 тестови изстрела и повече от 10 бойни победи въздух-въздух, се посочва още в съобщението.

В него не се посочва колко точно и какви ракети ще бъдат произведени, нито цената. По време на преговорите по закупуването на самолетите обаче, стана ясно, че се взимат 16 броя ракети въздух-въздух със среден обсег AIM-120C7 и 1 брой резервна система за насочването, както и 24 броя ракети AIM-9X Sidewinder плюс: 8 броя от този модел, но само за трениране (CATM) на монтирането им на самолета и тестове за използването им без стрелба; 4 броя резервни системи за тактическо насочване и 4 броя от същите системи, но за обучителни цели.

През лятото на миналата година България плати наведнъж 1,3 млрд.долара или около 2,2 млрд.лв към момента на сключване на договора, за  производството на осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета). Пакетът включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника.

На 26 юли 2019 г. 44-ото Народно събрание ратифицира договорите(LOAs) BU-D-SAB  „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA „Боеприпаси в подкрепа на F-16“ (Мunitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги” (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR „Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване“(Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment).

Сега последователно се сключват отделни договори за производството - на самолетите, на двигателите, за оборудването, за въоръжението, за обучението.

Само преди няколко месеца бе обявен договора между Lockheed Martin („Локхийд Мартин“) и ВВС на САЩ за възлагане на договора за производство на самолетите F-16 Block 70 на стойност 512 милиона долара. Обявеният срок за изпълнение на договора – януари 2027 г., съответства на клаузите на междуправителствения договор, съгласно който първите два самолета трябва да бъдат доставени в средата на 2023 година, а последните два през първото тримесечие на 2024 г., заявиха тогава от министерството на Каракачанов. 

Оттам казаха ощеи, че след доставката на самолетите започва тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите, която трябва да приключи в началото на 2027 г. Според договора  Lockheed Martin Aeronautics е получил договор за фиксирана цена на 512 004 418 долара за производство на F-16 Block 70. Договорът включва плащането на 4 185 566  предварително. Работата се извършва във Форт Уърт, Тексас и Грийнвил, Южна Каролина, и се очаква да бъде завършен до 31 януари 2027 г.

В договора е посочено, че поръчката му е 100% финансирана чрез чуждестранни военни продажби (FMS) за Република България и е резултат от конкурс, провеждан от България. От страна на Пентагона, договаряща страна е Центърът за управление на ВВС, военновъздушната база Райт-Патерсън, Охайо (FA8615-20-C-6051).

Ключови думи:

ракети, F 16, България

Още

Устремът на България към еврозоната все повече притеснява Европа
Турция арестува 4-ма българи при мащабна акция срещу дрогата

17.09.2021

2835
27 000 нелегални мигранти са атакували България само за 8 месеца

15.09.2021

616