Quantcast
Кабинетът увещава банките да развържат кесиите за туризма | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Кабинетът увещава банките да развържат кесиите за туризма

Банките репликират: Двата държавни титана - ББР и Фондът на фондовете, трябва да поемат риска при кредитирането на закъсали фирми
955
 Илияна Кирилова

Прелюбопитна "работна среща" е провела вицепремиерът Марияна Николова с ръководствата на банките в България. Николова, която отскоро е министър на туризма, е настояла финансовите институции да проявят повече съпричастност към фирмите от ресора й, които са тежко пострадали от пандемията от COVID-19.  За съдържанието на срещата научаваме от прессъобщение на пресслужбата на министерството. 

Ето какво е обяснила Николова на банковия елит: 

  • "Компаниите се нуждаят спешно от дългосрочни кредити с по-ниска лихва, които да са гарантирани през Българската банка за развитие. Необходима е по-голяма гъвкавост при отпускането на средства по програмата за подпомагане на МСП в условия на криза и опасност от фалити.
  • Туроператорите нямат продажби и приходи, а 12-месечният срок за възстановяване на депозити и плащания за неосъществени туристически услуги ще приключи. Голяма част от тези средства са в чужбина, сезонът приключва и  браншът наистина е в критично състояние. 

Марияна Николова е изтъкнала, че фирмите настояват да имат 3 години гратисен период за кредитите и искат банките  да приемат като обезпечение дялове и акции или на цялото предприятие, което кандидатства за заем. Освен това искат кредитите да са безлихвени, ако се отпускат от ББР, или с лихва до 3%, ако са през търговските банки. А специално туроператорите имат нужда от целева помощ под формата на финансиране срещу залог на вземанията (става дума за парите, които превели авансово на хотели и авиокомпании, но Ковид-19 е провалил планираните почивки и екскурзии). Идеята е, докато чакат възстановяването на сумите от чужбина, да получат заеми, за да могат да платят на своите клиенти в България дължимите средства. 

 

Банките също имат забележки към държавата, става ясно от прессъобщението. Председателят на управителния съвет на банковата асоциация Петър Андронов е отправил препоръка двата финансови титана на държавата - ББР и Фондът на фондовете, да поемат тежестта от рисковете при финансирането на фирми с неясни перспективи. Правителството и двете финансови институции могат да ревизират мерките за подпомагане на бизнеса в корона-кризата и да направят специален продукт за туризма, смятат банкерите, като обещават пълно съдействие.

 

 

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Туризмът занапред: колкото по-близо, толкова по-добре

25.10.2020

МИЛА КИСЬОВА

5212 8
Правителството обещава изливане на пари и за бизнеса

20.10.2020

МИЛА КИСЬОВА

1285 2
Гарантираните от ББР кредити за бизнеса не се оказаха толкова евтини

13.10.2020

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

2885 6

Коментари

hamel

I sictiir.

С децко любопитцтво - колко от гнидите, заседнали в министерства, агенции, прокуратури, съдилища, партийни централи, общини, кметства и т.н. имат отношение (производствено) към сий бизнес?

human_capital

от де накъде ще финансират мутренския бетонов туризъм, м?

Бачо Валери нещо го е закъсАл???

Елемент Э
снимка на Елемент Э
А така. Май свършиха парите в перфектния бюджет на Борисов
Светозар

По-чевръстите отдавна се ошетаха:

„Свързани с Делян Пеевски фирми са получили кредити за 250 млн. лв.,

такива на Румен Гайтански-Вълка - 150 млн. лв.,

а свързани с Георги Гергов - 125 млн. лв. от Българската банка за развитие (ББР)" - https://www.segabg.com/hot/category-economy/bbr-razdala-krediti-za-500-mln-lv-na-priblizheni-dps

КОБРЕТИ
снимка на КОБРЕТИ

а   с  Козяк над няколко Милиарда...

Светозар

Балансът на стокообмена България-РФ е много отрицателен и достига 2,7 млрд. евро, които са отлетели към РФ за 2018 г. Структурата на руския внос в България е следната: 88% - енергоресурси, 2,5% - техника и оборудване, 2,2% - алуминий и изделия от него.

риболовец 5

   А парите за неосъществените пътувания, кога ще върнат?

dobadoba

Намесата на държавата в който и да е пазар го изкривява.

Бамките и без това са собственици/съ-собственици на безброй хотели, МОЛ-ове и друга недвижима собственост.

⚓️

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Банките ясно го казаха-за фирми с неясна перспектива държавата да харчи сама.

Което звучи като нов заем за да се наливат пари на туроператори и хотели.

Solace

Банките правят достатъчно за хотелите, които са финансирали - разсрочване на кредити, гратис по главница и т.н. Никой не е толкова луд, че да фалира хотел, който после да се чуди на кого да продава.

Само тази седмица аз съм предоговорил кредити на два хотела, при това не морски, а градски. При планирана заетост 35%, за 2020-а са с 20% и 17% заетост...

Влез или се регистрирай за да коментираш