Медия без
политическа реклама

Марешки е осъден на 4 г. затвор за изнудване

Прокуратурата направи всичко възможно, за да ме сплаши и да избягам, обяви лидерът на "Воля"

15 Септ. 2020Обновена
Илияна Кирилова
Веселин Марешки се подписа под проекта за конституция на ГЕРБ, без да го е чел.

Бизнесменът, лидер на "Воля" и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки е осъден на втора инстанция на 4 г. ефективен затвор по дело за изнудване. Това съобщи Варненският апелативен съд, който чете присъдата в понеделник.

„Прокуратурата направи всичко възможно, за да ме сплаши и да избягам. Нямам никакво намерение да бягам, ще се защитавам тук в България. Марешки не е изнудвач“, обяви Марешки пред Нова ТВ във вторник сутринта. По думите му важно е единствено какво ще каже третата инстанция.

Първата инстанция оправда политика, но апелативните магистрати отмениха частично оправдателната присъда срещу него и Красимира Колева. Освен да лежи 4 години в затвора при общ режим, съдът реши, че Марешки трябва да плати и 8 хил. лв. глоба. Колева бе осъдена на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода и 6000 лв. глоба.

Двамата са признати за виновни, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да заплаща всеки месец 10 000 лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. "Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество", обясняват от съда.

Колева е оправдана за това, че е извършила деянието с цел пострадалият да поеме имуществено задължение спрямо нея.

Апелативният съд потвърди присъдата на Окръжния съд в останалата ѝ част – без уважение остават гражданските искове: 40 хил. лв. - обезщетение за претърпени неимуществени вреди и 14 838 лв. – за увредено имущество.

Справки от Агенцията по вписванията и разпит на свидетел са изяснили пред съда, че заради заем от 65 000 лв. е била учредена договорна ипотека между съпругата на Марешки, в качеството й на управител на търговско дружество и Колева.

Според прокуратурата задължението на Колева към Марешки е причина за неговите действия. Отправянето на закана, придружено с последващо унищожаване на имущество са били насочени към "сломяване на волята и мотивиране на пострадалия Асен Миланов да започне да плаща рекет". 

Защитата на бизнесмена-политик пледира, че той не е извършил престъпление. Не е имал и мотив за това, тъй като Колева не е е имала имуществено задължение към него. Той ѝ е помагал, без да има материален интерес.

Решението на апелативния съд не е окончателно и може да се атакува пред Върховния касационен съд.

Неповторим цирк заформи Веселин Марешки в сутрешните блокове на телевизиите днес. Гледайки го, човек не може да не се впечатли от невъзмутимостта и хрумките му.

 

ПРЕДИСТОРИЯТА

До делото се стигна след инцидент през есента на 2014 г. Тогава Марешки влезе в конфликт с Миланов, като поискал да му плаща наем за заведението, въпреки че наемателят имал договор с Тони Димитров. Димитров пък е бивш съпруг на Колева. Тя потърсила помощ от Марешки, защото претендира, че имотът е неин и иска тя да получава наем от него, а не бившият й съпруг.

Марешки бил собственик на земя пред заведението и също искал наем, а след като Миланов отказал да му плаща, той спрял тока. Миланов се обърнал за помощ към общинаря Костадин Костадинов, който отишъл на място. Марешки снимал с телефона си Костадинов, който решил да направи същото, но лидерът на "Воля" се приближил и пред полицаи го ударил с юмрук в лицето.

Срещу Марешки има и дело за изнудване със заплахи на конкуренти в аптекарския бизнес. Според прокуратурата той е заплашвал седем собственици на аптеки с увреждане на имущество и тенденциозни проверки, ако не му прехвърлят дяловете си или не прекратят бизнеса си.

ОПРАВДАНИЯТА

"Абсолютно съм убеден, че не съм направил нищо нередно", заяви пред БНР лидерът на "Воля" и добави: "За съжаление, в момент, когато държавата ни е обвинявана, че не осъжда корумпирани политици и олигарси, явно някой е решил като най-удобен момент да покаже моя случай и ми е сложена по най-безобразен начин тази, макар и временна присъда, колкото сега да излезе новината. Да кажат, че дори уж подкрепя правителството, а са му лепнали присъда". Той беше категоричен, че ще обжалва присъдата и допусна, че тя може да бъде използвана за оказване на натиск върху него, но обяви, че няма да се поддаде.

"Смятам, че моментът за постановяване на тази присъда е подбран умишлено, за да може в европейския доклад на 23 –ти септември да се посочи, че България много успешно вече осъжда т.нар.олигарси или хора с бизнес, които прокуратурата обявява за такива. Явно съм им много удобен в момента - от една страна едни ме обявяват за близък до властта, защото съм бил подкрепил по някакъв начин инициатива на ГЕРБ. Но от друга страна- ВОЛЯ винаги е била опозиция и по никакъв начин не участва в управлението, т.е. ние не сме тяхното „галено” дете  -други са тези, които от години се натискат за тази роля. Явно някой иска да  послужим за жертвоприношение и на наш гръб да се демонстрират някакви „успехи”, обяви той по-късно в официална позиция до медиите.

Още по темата