Медия без
политическа реклама

След тежки катастрофи и три старта Хамилтън стигна до победа №90

Шесткратният шампион може да изравни рекорда на легендата Шумахер още на 27 септември

13 Септ. 2020
Туитър

Люис Хамилтън спечели своята победа №90 в едно от най-драматичните състезания в историята на Формула 1, в което имаше общо три старта.

В надпреварата за Гран при на Тоскана на италианската писта "Муджело" британският ас на "Мерцедес" завърши на 4.8 сек. пред съотборника си Валтери Ботас и това бе третата двойна победа на "сребърните стрели този сезон". Тя доближи 6-кратния шампион Хамилтън само на едно първо място от рекордните 91 на легендата Михаел Шумахер.

Състезанието бе изключително драматично, белязано от множество тежки катастрофи. Заради това бе спирано на два пъти, като се наложи да има два нови старта от място - нещо много рядко виждано в F1. В допълнение - имаше рестарт и след кола за сигурност.

В началото Ботас направи много добро потегляне, изненада Хамилтън и го изпревари с лекота още преди спирането за първи завой. Но след тях, още след първите няколо завоя, стана верижна катастрофа, в която участваха няколко болида. В резултат отпаднаха Макс Верстапен ("Ред Бул") и Пиер Гасли ("Торо Росо"). Гасли удари, освен Верстапен, и Кими Райконен, и Ромен Грожан, но двамата извадиха късмет и продължиха състезанието. 

Малко по-късно пък Себастиан Фетел остана без предно крило, след като пред него се завъртя болид и той не успя да избегне удара. Така състезаниет №1000 на "Ферари" във Формула 1 се превърна в кошмар за "скудерията" - Фетел мина през бокса и излезе на последно място в колоната, като до последно се мъчи да влезе в зоната на точките.

В 7-ата обиколка колата на сигурността се прибра в бокса и надпреварата бе рестартирана от движение, но веднага след това възникна нов тежък инцидент и този път състезанието бе спряно за старт от място след разчистване на отломките от трасето. Масовата катастрофа стана, когато пилотът на "Алфа Ромео" Антонио Джовинаци не прецени спирачния си път и се забучи в болида на Кевин Магнусен ("Хаас"). От разлетелите се чаркове се стигна до второ мелле, след което отпаднаха също Карлос Сайнц ("Макларън") и Никола Латифи ("Уилямс").

В 44-ата обиколка възникна нов тежък инцидент, този път с автор пилота на "Рейсинг Пойнт" Ланс Строл. Младият канадец спука гума с много висока скорост, излетя от пистата и се заби в предпазните заграждения. Болидът на Строл дори се запали, но намесата на стюардите предотврати пожар. Самият пилот излезе невредим от кокпита и бе откаран с мотоциклет до боксовете.

Катастрофата обаче доведе до трето излизане на колата на сигурността този уикенд в Тоскана и развяването на червени флагове. Така се стигна до и до второ рестартиране от място - общо трети старт за деня.

След него Хамилтън отново поведе, Ботас се закотви на втората позиция и така двойната победа на "Мерцедес" бе изкована окончателно.

В 50-ата обиколка единственият пилот на "Ред Бул" останал в състезанието - Алекс Албон, се пребори за третата позиция с Даниел Рикиардо ("Рено") и за първи път в кариерата си се качи на почетния подиум.

В юбилейното състезание №1000 колите на "Ферари" разочароваха отново, както през целия сезон, и останаха на осмо (Шарл Льоклер) и 10-о място (Себастиан Фетел).

Всъщност, след множеството инциденти финалната линия пресякоха едва 12 от 20-те болида:

Where do we start?! 🤯#TuscanGP 🇮🇹 #F1 pic.twitter.com/Cf3eSjnrdh

— Formula 1 (@F1) September 13, 2020

"Това беше шантаво - три старта за един ден. Тази писта е феноменална и да държа Валтери зад себе си не беше лесно. Всички тези рестартове, трябваше ми фокусиране, беше наистина много, много трудно", описа състезанието Хамилтън, който се откъсна драстично пред Ботас в челото на класирането - 190 срещу 135 т.

Трети преди състезание №10 този сезон - за Гран при на Русия на 27 септември в Сочи, е Макс Верстапен, останал с актива си от 110 т. след отпадането още в първата обиколка.

След своята шеста победа от 9 старта през 2020 г. Хамилтън отново не остави съмнения в тоталното си превъзходство и даде основание на специалистите да счетат, че още в Сочи той ще изравни великия рекорд от 91 триумфа на Михаел Шумахер, а до края на сезона ще го подобри.