Медия без
политическа реклама

Трети опит за "София филм фест" 2020, пет нови български филма

13 Септ. 2020
снимка: София филм фест
Който се е разтъжил за Юлиян Вергов в лекарска престилка, може да го види и в "Пепел върху слънцето".

На 24 септември 24-тият "София филм фест" ще се открие... за втори път. Това трябваше да стане през март, но фестивалът бе отменен буквално в последната минута поради коронавирусната пандемия, а после имаше лятно издание пред оскъдна публика (и онлайн) през юни и юли. Третият опит, да се надяваме, ще е най-успешен. Въпреки че фестивалът ще започне идния четвъртък с прожекция на "Паразит", тържественото откриване ще е ден по-късно на откритата платформа "София съмър фест" (в Южния парк зад музея "Земята и хората"). Премиерната прожекция на "Върба" от 18:30 ч. ще бъде предствена лично от режисьора Милчо Манчевски. 

Най-успешният македонски режисьор, с номинации "Оскар" и "Златен лъв" от Венеция за своя шедьовър "Преди дъжда" (1995), Милчо от години живее и работи в САЩ, където преподава режисура в Нюйоркския университет. В България са показвани и неговите следващи филми "Прах", "Сенки" и "Майки", повечето представени лично от режисьора именно по покана на СФФ. Манчевски ще приветства гостите и на втората прожекция на "Върба" в кино "Люмиер" по-късно същата вечер. Филмът, копродукция между Северна Македония, Белгия, Унгария и Албания, преплита три горчиво-сладки истории - една средновековна и две съвременни - като изследва темите за любовта, доверието, майчинството и борбата на жените с традицията. 

"София филм фест" ще бъде и първа сцена за цели пет нови български игрални филма. Между 5 и 9 октомври ще видим те дали стават за гледане, или отново едни пари на данъкоплатеца са дадени нахалост.

Пръв театралният актьор Иван Юруков представя режисьорския си дебют "До последния каприз" - история за виртуозен цигулар, който се е оттеглил от големите сцени с една-единствена цел – да изсвири съвършено „Капризите“ на Паганини за себе си, не за публиката. Оръжие, заровено в земята, преплита съдбата му с тази на момчета от едно планинско село. Частите от „24 каприза“ на Паганини са изпълнени от световноизвестния цигулар Светлин Русев, който участва във филма като актьор. В главната роля е писателят и режисьор Георги Тенев. Голяма част от проекта Юруков реализира със собствени средства и с хонорара си от „Като две капки вода“.

Дебют е и "Дани. Легенда. Бог" на независимия продуцент, режисьор и сценарист Явор Петков, а Димо Алексиев играе безцеремонен и недосегаем бизнесмен и общински съветник. Ден по-късно е прожекцията на "Шибил". С адаптацията по класическия разказ на Йовков се заема режисьорът и сценарист Никола Бозаджиев. 

На 8-и ще видим най-новия филм на ветерана Иван Черкелов - "Не влизай в пререкание с персонала на банята", филм за отношенията между потънал в детски спомени брат и една умираща от рак сестра, които се откриват след години. 

Силвия Петкова и Юлиян Вергов са в главните роли в дебюта на Бо Калинов „Пепел върху слънцето“ по книгата на д-р Златимир Коларов „Illusio Magna”, базирана на истински случай отпреди 50 години. Юлиян Вергов, който неотдавна свали бялата престилка в сериала "Откраднат живот", отново е медик - този път обвинен в лекарска грешка, която води до смъртта на пациент и до огромен медиен скандал. 

Фестивалът ще включва и любопитни документални премиери като „Мълчание с достойнство“ на Адела Пеева, „Рангел завинаги“ на Коста Биков.

"София филм фест - Есен" продължава от 24 септември до 15 октомври с кино на открито и закрито. До началото все още можете да гледате 15 избрани филма от тазгодишната му програма и вкъщи на http://online.siff.bg

Още по темата