Медия без
политическа реклама

СДВР пази в строга тайна наказания за полицейско насилие

Само двама униформени са осъдени при 545 прокурорски преписки

10 Септ. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Не само прокуратурата упорито не казва дали разследва случаите на полицейско насилие от пърия ден на антиправителствения протест, но и Столичната дирекция на МВР пази в тайна какви точно наказания са получили на органите на реда, които са употребили прекомерна физическа сила. На 27 юли СДВР съобщи в единствено, че на четирима полицейски служители са наложени "съответните дисциплинарни наказания".

Българският хелзински комитет подаде заявления по реда на Закона за достъп до обществена информация, за да изясни какви точно мерки са предприети срещу провинилите се униформени. Нито МВР, нито СДВР обаче са отговорили в законоустановения 14-дневен срок. От Столична полиция не е бил изпратен и входящ номер на заявлението, нито впоследствие са отговорили на имейл със запитване за движението на преписката. На 8 септември служител на БХК, който е отишъл лично в СДВР, е бил информиран, че документът е входиран, но „не се отработва“. 

По-късно същия ден е получен и отговорът от МВР, в който въпросът се препраща по компетентност отново към СДВР с нов 14-дневен срок за отговор. В писмото се акцентира, че ЗДОИ не се прилага по отношение на информация, която представлява лични данни, или достъпът до която е уреден в друг закон като Наказателно-процесуалния кодекс. Следва обаче да се отбележи, че според юристите на БХК поисканата информация категорично не попада в нито една от посочените хипотези. 

Националният обществен защитник Диана Ковачева настоява вътрешният министър Младен Маринов да направи задълбочено, безпристрастно и ефективно разследване на сигналите, в които се твърди за неправомерно упражнена сила от полицейски служители при задържането на

Неуспешен беше и опитът на "Сега" да разбере подробности за наказаните полицейски служители заради бруталното полицейско насилие по време на протеста на 10 юли. На искането за предоставяне на информация имената, длъжността, вида дисциплинарно наказание и конкретното нарушение на всеки от четиримата служители, за които МВР съобщи, че ще бъдат санкционирани, изобщо не беше отговорено. "Сега" търси и информация откога тази лица са служители на МВР и на спец полицейските сили, както и дали в миналото са им налагани дисциплинарни наказания, за какво и какви.

В писмо на шефката на дирекция Правно-нормативна дейност в МВР Росица Грудева до директора на СДВР старши комисар Георги Хаджийски по повод искането на "Сега" се казва, че Законът за достъп до обществена информация не се отнася за достъп до лични данни. Също така му обръща внимание, че според прессъобщението на МВР за наказанията преписката е изпратена в Софийската районна прокуратура. А данни от преписки могат да се разгласяват само с решение на наблюдаващия прокурор.

МВР се крие зад личните данни и следствената тайна, за да не даде подробности за наказаните си служители заради бруталното полицейско насилие по време на протеста на 10 юли.

Безнаказаността на полицейското насилие е дългогодишен проблем в България. По данни от годишните доклади за дейността на прокуратурата и разследващите органи за периода 2017-2019 г. са били образувани 545 прокурорски преписки за полицейско насилие, като 141 от тях са прераснали в досъдебни производства. В съда обаче са внесени едва осем прокурорски акта, а осъдените са само двама, припомня БХК.

МВР замазва скандала с полицейското насилие по време на протестите с оправдания и съобщения за анонимни наказания. Това се разбра от думите на новия вътрешен министър Христо Терзийски пред bTV, а след това и от официално съобщение на силовото ведомство.

 

Още по темата