Медия без
политическа реклама

МВР се похвали пред Радев с „перфектна операция” срещу протеста

На извънредна среща с президента шефовете на службите оцениха високо действията на полицията и се оплакаха от насилие срещу служителите на реда

04 Септ. 2020ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Президентът и службите

Среща на президента Румен Радев с главния секретар на МВР и с председателя на ДАНС във връзка с протестите

Posted by bTV Новините on Friday, September 4, 2020

Президентът Румен Радев разговаря с главния секретар на МВР Ивайло Иванов и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев по повод проявите на насилие по време на протестите.

Шефовете на службите в пълен синхрон обявиха пред държавния глава, че работата на полицията е била отлична, оплакаха се от насилието над самите служители на реда и обещаха да разкрият както организаторите на размириците, така и онези в собствените им редици, които са превишили правомощията си. По време на разговора обаче така и не беше напомнено, че МВР не наказа своите хора, които упражниха насилие над граждани още в самото начало на протеста под колоните на Министерския съвет.

Ивайло Иванов говори дълго и обстоятелствено - най-вече в подкрепа на служителите си. "Българската полиция никога до този момент не е пазила личности, не пази партии. Ние пазим институции, обществен ред, граждани. Мисля, че във всички наши действия, откакто се извършват протестни действия, полицейските служители доказаха, че не взимат страна, бяха абсолютно толерантни, стремяха се да не се намесват ... Не съм съгласен, че полицейските служители са извършили брутални действия над протестиралите. Полицаите сутринта - удрят ги с българските знамена, хващат ги за слабините ... Задават ни въпроса - защо ги пазите тия? На всеки съм отговорил по един и същи начин - това ми е работата", каза Иванов.

Той подчерта, че всички протестни мероприятия с едно изключение били незаконни: "Да попитат протестиращите, които бяха употребили огромно количество алкохол сутринта, дали е имало някакво насилие върху тях. Нямаше." Действията на полицията при размириците и разчистването на блокадите Иванов определи като "перфектно планирана и изпълнена операция с минимални щети".

А за размириците на 2 септември се оплака: "Знаете ли какво ми беше, когато гледах, че се обстрелва МВР? Колегите ги правят на парцали. Ние живеем в правова държава, член на ЕС, а полицаите трябва да ги е страх да си свършат работата ли? ... Не казвам, че всички служители са идеални. Може да ги разбирам, но не ги оправдавам. Знам, че той 12 часа е на крак и са го били с дръжката на българското знаме, или с железни тръби ... Може някой тогава да си е превишил правомощията и, ако установим такъв случай и съберем доказателства, ще си понесе последствията", ангажира се главсекът на МВР.

По повод атакуваните журналисти той се оправда: "Прескартата не дава имунитет на никой. Когато даден журналист изпълнява своите професионални задължения, той тогава е защитен. Това, че си журналист не означава, че трябва да извършваш престъпления и нарушения ... Ако някой метне по мен бомба и след това извади журналистическа карта – да, ще бъде задържан."

И продължи още по-разпалено: "Какви ли не обиди съм чувал - еничари сме били, малоумници сме били. Не, ние сме хора като всички други. И смея да твърдя, че болшинството от нас са много по-добре възпитани, с много по-добро образование и много по-интелигентни от тези, които ни обвиняват по стадионите и улиците, че сме еди-какви си. Само техният престъпен гений е много по-голям от нашия. Това е разликата."

За използваните от полицаите средства той изтъкна, че служителите на реда имали право да употребяват лютив спрей, а протестиращите имали CS газ. Нервнопаралитичен газ не бил употребяван от МВР, нито водометно оръдие. След което се впусна в обяснения за позволената употреба на сила от органите на реда: "Какво означава бит? Те казват бит, аз казвам - полицаите използваха физическа сила, която ни е позволена от закона. Те казват - използваха палка, а аз казвам - палката е помощно средство на полицая ... Използвали сме минимална сила, защото уважаваме правото на протест", заяви той.

Радев изчака търпеливо дългото изказване на Иванов и накрая коментира, че главсекът на МВР не е разбрал въпросите му. "Не говоря за работата на редовите полицаи. Но действията на полицията са изключително важни в такава ситуация за запазването на демокрацията и гражданския мир, и на облика на България в чужбина. От това зависят инвестиции, икономика, дали хората ще имат смелост утре да излязат, да настояват за своите граждански права, дали ще си пуснат децата да го правят това нещо. Казах, че съм еднакво загрижен и за полицаите, и за протестиращите. Въпросът е защо се допусна до това да има насилие", каза държавният глава. И попита защо МВР не е идентифицирало лицата, които са провокирали насилието.

"На 2 септември всичко се промени, защото многократно беше призовавано всяка вечер по социалните мрежи и долу по микрофоните, че трябва протестът да се накървави, че трябва да се действа радикално. Като направим филтровъчни пунктове - КПП-та, тогава моментално почнаха да ни обвиняват, че ограничаваме правото на свободно придвижване и на протест на гражданите ... Имаше хора, които носеха големи пиратки, обвити с допълнителна смес - ами, това е самоделно взривно устройство. Ако ние ги знаехме точно кои са, нямаше да търпим, щяхме да ги отстраним", отвърна Иванов. От думите му се разбра, че още нямало пълноценни доказателства за нападателите.

Той отрече, че ръководителите на МВР са дали заповед протестиращите да бъдат бити. "Аз задавам въпроса - защо, като виждат как ескалира напрежението, защо мирно протестиращите не си тръгват? Какво смятат, че ще стане като се хвърлят бомби по полицаите? Да си свалим каските и щитовете, и да умрем ли? Поздравления за онези хора, които застанаха в началото с телата си да пазят полицаите. Но като видяха какво се случва, те са живи хора, имат чувство за самосъхранение, дръпнаха се."

Главният секретар на МВР направи и политически извод: "Много хора видяха какво се случва и казаха: това не е нашият протест. Останаха тези, които имаха друга цел - да се сбият с полицаите, да получат кръв, оттам-нататък ще дойде друго управление, след една-две години пак ще има недоволни, и ще излязат на улиците."

"МВР винаги е било по средата - между чука и наковалнята. И едните ни бият, и другите ни бият. Така е било, така и ще бъде", обобщи накрая Иванов.

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев изтъкна, че ако полицаите бяха отстъпили, тогава въпросът пред обществото е щял да бъде - защо се стигнало дотам. По думите му реакцията на полицията е била достатъчно професионална, за да не се стигне до тежки последствия. В отговор Радев апелира към спецслужбата да помогне на МВР в разследването, тъй като провокациите са били предварително организирани.

ОЦЕНКАТА НА ПРЕЗИДЕНТА

"Изключително важно е оттук-нататък как ще се развие нашето общество - дали ще бъде в руслото на демокрацията или ще тръгне по друг път. За първото се изисква доверие, което се гради, когато има добра комуникация с българските граждани. Категорично не съм съгласен с насилието срещу полицаите, но и не съм съгласен полицаи да бият беззащитни, невинни граждани", заяви държавният глава. И настоя да бъдат разкрити организаторите на насилието, както и да бъдат наказани служителите на МВР, превишили правата си. "Очевидно е, че има такива. Ако това не стане, заради такива единици ще пострада имиджът на хиляди невинни полицаи. Трябва да има справедливост и обществото трябва да види това, за да повярва в действията на нашата полиция. Българските граждани трябва да живеят с усещането, че полицията гарантира тяхната сигурност и достойнство, а не е орган за репресии", заключи президентът.

 

ПРОВЕРКА

На този фон омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, в която настоява за ефективно разследване на сигналите за упражнено полицейско насилие върху протестиращи граждани в центъра на София на 2 септември 2020 г. Повод за нея са сигнали до обществения защитник на граждани и неправителствени организации, в които се съдържа информация за сериозни нарушения на правата на задържани от полицията участници в протестите.

Омбудсманът настоява за отговори от вътрешния министър за причините, поради които адвокати на задържани лица не са били своевременно допуснати за среща с тях. Настоява и за предприемане на действия за преустановяване на практиката за поставянето на заплашителни послания на униформеното облекло на служителите на МВР. На базата на конкретни сигнали до институцията, омбудсманът разпореди на дирекцията, която проверява местата за лишаване от свобода - Националният превантивен механизъм (НПМ), да извърши проверка във Второ РУ-СДВР, където са били задържани част от протестиращите, спрямо които се твърди, че не е спазена основна гаранция за защита - осигуряване на достъп до адвокат. Екипът на НПМ на място установява, че две от задържаните лица са декларирали, че желаят да бъдат посетени от избран от тях адвокат, но техните адвокати не са били допуснати своевременно, което е възпрепятствало правото им на защита.

Ковачева акцентира и върху факта, че в медиите са разпространени и редица обезпокоителни кадри за насилие и неправомерна употреба на сила над демонстранти и журналисти, които категорично осъжда. Омбудсманът за пореден път обръща внимание и на новия министър на вътрешните работи, че е необходимо да се изследва дали е налице пропорционалност при използването на физическа сила и помощни средства от правоохранителните органи като основен принцип в международните актове, българското законодателство и практиката на Европейския съд за защита правата на човека в Страсбург. "Съгласно този принцип употребената сила следва да е строго съответстваща на постигането на законната цел", подчертава доц. Диана Ковачева.

В препоръката си омбудсманът допълва още, че от публикации и снимков материал в медиите е видно, че някои полицейски служители са носели боксове, а по униформите им са поставени лепящи емблеми с надпис на английски език: „Един удар. Един убит. Аз решавам. Без угризения“. Ковачева посочва, че поставянето на подобни заплашителни послания на униформеното облекло на служители на МВР "цели сплашване на гражданите и е в противоречие с етичните норми и основните принципи при работата на МВР, регламентирани в чл. 3 от Закона за министерство на вътрешните работи". Според нея употребата на боксове от полицейски служители е недопустима по Закона за министерство на вътрешните работи, където са изброени изчерпателно видовете помощни средства. Освен това Диана Ковачева добавя, че граждани са посочили, че полицейските служители не са носели индивидуални идентификационни номера.

 

ЗАДЪРЖАН

Междувременно стана ясно, че Софийска районна прокуратура е привлякла към наказателна отговорност обвиняемия Р. П., на 41 години, за престъпление по чл. 339, ал.1 от НК. Лицето носело в раницата си "неустановен брой саморъчно направени взривни вещества" за нощната канонада срещу кордона от полицаи и жандармеристи при протеста на 2 септември пред бившия партиен дом.
„Той е обвинен в това, че на 02.09.2020 г., около 20:30 часа в гр. София, на кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и ул. „Княз Александър Батенберг“, без да има надлежно разрешение съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, държал в носената от него раница неустановен брой саморъчно направени взривни вещества, които предавал на неустановен брой лица, участващи в протеста", съобщава Софийска районна прокуратура. Оттам допълват, че въпросните лица от своя страна са хвърляли взривните вещества срещу служители на МВР, изпълняващи служебните си задължения, свързани с охрана на обществения ред, като след хвърлянето им взривните вещества се възпламенявали. "За извършеното от обвиняемия престъпно деяние се предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години", припомнят оттам. Предвид високата обществена опасност на деянието, днес прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на Р. П. за срок до 72 часа, след изтичането на които ще бъде изготвено и внесено искане до СРС за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Още по темата