Медия без
политическа реклама

Ден 58: Отровното трио стяга второ въстание за 10 септември

Струпани играчки от "Хиполенд" в знак на подкрепа към веригата магазини и нов палатков лагер край НС белязаха днешния протестен ден

04 Септ. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Нова дата за пореден мащабен протест обяви Отровното трио днес - в 58-ия ден на антиправителствените протести в центъра на София, в който протестиращите извадиха нов "арсенал" - детски играчки и за пореден път блокираха с палатков лагер района около МС. Следващото "Велико народно въстание" е насрочено за 10-ти септември от 8 ч. сутринта. "Бъдете там, ще е епично", започнаха веднага да призоват и граждани в Туитър.

Именно на 10-и септември в Европейски парламент са поканени премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев, които да докладват за ситуацията в страната. За предишното подобно изслушване - в края на август - по време на срещата в Групата за наблюдение на демокрацията (DRFMG) българската прокуратура обяви, че е било по тяхна инициатива, което обаче бе опровергано от DRFMG.

Още към 18:30 ч. граждани започнаха да се събират в пространството между президентството и Министерския съвет. Полицейското присъствие в района бе засилено. Откъм ул. "Леге" има контролно-пропускателен пункт, през който се проверяват пристигащи на площада, съобщи Би Ти Ви. По данни на БНТ полицията е изградила два пункта за проверка на протестиращи - единият е на ул. "Съборна", а другият до метростанция "Сердика". Малко след 19:30 ч. гражданите блокираха бул. "Цар Освободител", а движението по бул. "Дондуков" към 20 ч. се извършваше свободно.

Около 21:40 протестиращите започнаха да разпъват палатки около Ларгото, вместо да се насочат към традиционното шествие към Орлов мост - бяха изградени три шатри и разпънати 3 палатки за около 15 минути, които блокират движението. Новият палатков лагер в триъгълника на властта според тях е за постоянно. Организаторите заявиха, че протестиращи ще останат там през нощта и няма да развалят новоизградения лагер. Дори призоваха протестиращите да донесат одеала и завивки за гражданите, които ще останат в наново изградения палатков лагер през нощта. "Блокадите винаги са били. Те не просто се връщат. Те се връщат физически. В съзнанието на хората тук - те са си", заяви един от протестиращите - Камен Ангелов, цитиран от БНТ.

Новата блокада пред МС се случва на фона на обещанията на протестиращите по-рано днес до 15 септември, в знак на добра воля, да не се възстановяват блокадите на ключови кръстовища в центъра на София. Припомняме, че снощи протестиращите блокираха за кратко Орлов мост с контейнери за боклук и палатки и после сами освободиха кръстовището.

Към 23 ч. част от протестиращите все пак се насочиха към Орлов мост, където спряха движението.

През деня организаторите от т.нар. "Отровно трио" призоваха всички протестиращи тази вечер да носят детски играчки в знак на подкрепа към собственика "Хиполенд", срещу когото днес започнаха проверки от няколко институции, след като преди ден той разкритикува полицейските действия в нощта на протеста на 2 септември. "Взехме количка с играчки от Хиполенд в знак на солидарност! Довечера на Нас не ни е страх, ден 58 елате и вие с детски играчки, по възможност купени от Хиполенд, за да покажем заедно подкрепата си", написаха те във фейбук.

Протестът действително започна със струпани плюшени играчки на трибуната на площада. Някои хора държаха розови прасенца, носещи раирани затворнически шапчици и плакати, на които пише: "Стига #Гешефтура и свински истории". Други пък носеха плакати с надписи: В подкрепа на "Хиполенд", трети раздават играчки на полицаите. "Няма да се уморим, докато не свалим това престъпно управление", заканиха се протестиращи. Те скандираха "Ууу", осмивайки твърденията на полицията днес, че е нямало прекомерно полицейско насилие по време на масово всенародно въстание на 2-ри септември. Гражданите за пореден път осъдиха насилието и заявиха, че обмислят различни варианти, за да не се допуска ситуация, подобна на тази от вечерта на 2-ри септември. По информация на БНР се мисли дори да се въведат коменданти на самите протести.

По време на протеста пред множеството излезе и шефът на "Хиполенд" Мариан Колев, който с видимо пресипнал глас благодари за подкрепата, която е получил от протестиращите. "Не съм очаквал и съм горд, че хората не са беззвучни и безгласни букви. Искам да се обърна и към полицаите. Убеден съм, че повечето от вас са свестни хора. Моля ви, озаптявайте по-агресивните", заяви той. Според него българският бизнес трябва ясно да се обозначи - "който е против - да е против, който е за - да го заяви, а не да стои вкъщи на ракийка и някой друг да му свърши работата. Трябва сами да си извоюваме свободата", заяви Колев. Той разказа за сина си, който тази година завършва училище, в които от 100 човека 99 се канят да продължат образованието си в чужбина. "Познайте кой е единственият, който иска да учи в България", попита той, визирайки сина си, напръскан със спрей от полицаите, и призовавайки хората да направят така, че младите да не напускат страната ни.

Единият от триото Арман Бабикян заяви, че има работодатели, които карат насила работниците си да гласуват за правителството. "Оставете ги да бъдат граждани", заяви той, призовавайки родния бизнес да почака малко - 5 минути или 5 месеца - и да устиска, докато протестите се увенчаят с успех. Адвокат Николай Хаджигенов пък обяви две инициативи: едната "Купувайте прасета от Хиполенд", а другата: "Не купувайте нищо от Марешки". "Не зареждайте от бензиностанциите му", извика той трибуната, малко след което обяви и новата дата за поредния мащабен протест - 10-ти септември от 8 ч. сутринта.

Днес групата на европейските социалисти и демократи подкрепи протестиращите в България и техните искания. "Гражданите са изгубили доверие в правителството и в ключови институции в държавата. Непропорционалната употреба на насилие срещу протестиращи няма да доведе до повишено доверие към управляващата коалиция, а по-скоро до обратното", заяви председателят на групата Ираче Гарсия във фейсбук профила си. По думите й социалистите ще предложат пленарен дебат в ЕП за ситуацията в България.

По-рано днес трима от лидерите на продължаващите вече близо два месеца антиправителствени протести - Арман Бабикян, проф. Велислав Минеков и адв. Николай Хаджигенов, призоваха всички парламентарно представени партии, които заявяват, че са опозиционни, да напуснат Народното събрание. Т. нар. "Отровно трио" стори това чрез декларация, изпратена като отворено писмо до медиите.

Ето пълния текст на призива към депутатите:

"Изминаха около два месеца протести в страната и чужбина срещу едноличната власт на Борисов.

На практика всички социологически проучвания показват, че управлението в България се държи против волята на българските граждани. Това се случва с всички законни и незаконни средства. Триковете на премиера са прозрачни за всички, а надяваме се и за Вас, поради естеството на заниманията и отговорностите Ви.

С оглед на това е ясно, че легитимирането на мандата в този парламент не представлява исканията на суверена. Обратно, това дава почва на твърдения за представителност и удължава агонията на един режим, който е вреден за гражданите, законността, демокрацията и свободата в страната.

Призоваваме публично всички партии, които твърдят, че са опозиционни, и всички народни представители, които помнят клетвата си при встъпване в събранието, на базата на своя морал и чест, да напуснат пленарните заседания и работата си в комисиите на парламента! Това е единственият ясен знак за разграничаване от тази автократична власт и премахване на фасадата, зад която се крие мафията и диктатът на Борисов. Народното събрание вече не е органът, в който опозицията е коректив, а "нотариус" на отдавна взети и изтъргувани еднолични решения. Този акт ще остави имената на срама самотни и единствени, като подопечни служители на един човек, а не като изразители на народната воля.

След "кървавата сряда" всеки има възможност да реши, дали ще остане в историята като поддръжник на демокрацията или като слуга на режима. България ще запомни всеки един от Вас! Вие решавате с какво!

Трима от гражданите:

проф. Велислав Минеков

адв. Николай Хаджигенов

Арман Бабикян"

 

Още по темата