Quantcast
Пребитият журналист Димитър Кенаров ще съди МВР | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Пребитият журналист Димитър Кенаров ще съди МВР

Те много добре знаеха, че съм журналист, става въпрос за полицейски произвол, убеден е той
2 973
 bTV

Пребитият от полицаи български журналист на свободна практика Димитър Кенаров ще заведе съдебно дело срещу МВР за упражняване на полицейски произвол. Това съобщи самият той ден след като стана невинна жертва на бруталните действия на органите на реда срещу десетки граждани в София, протестиращи срещу правителството на Бойко Борисов.

"Аз вече си извадих от Съдебна медицина свидетелство. Смятам да съдя полицията за това, което се случи срещу мен - обяви Кенаров пред bTV. - И смятам, че е важно това да стане заради всички журналисти, които работим на подобни места. Защото истинският професионализъм на една полиция си личи, когато тя може да уважава и работещите там репортери.

Пред телевизията журналистът разказа от първо лице събитията от размирната вечер в сряда. Кенаров обясни, че към 22:00 ч. на 2 септември, когато се е нагнетило напрежението и полицията е започнала да разчиства Ларгото от хора, докато е снимал, е бил притиснат към стената на Президентството. Той поясни, че тъй като има опит при големи протести в други страни, е бил оборудван с противогаз с надпис PRESS, както и с каска, които да го предпазват.

"Крещях, че съм журналист. Хвърлиха ме на земята, камерата ми излетя настрани. Двама души стъпиха върху мен. Казах им, че се задушавам. Друг полицай започна да ме рита. След известно време ми сложиха белезници. Часове наред стоях така. Единият от полицаите видя моята журналистическа карта. Показа я на свой началник и нищо не се случи. Те много добре знаеха, че съм журналист. Става въпрос за полицейски произвол."

Кенаров уточни, че не е участвал в протестите и е бил там само като журналист. По думите му не са били предявени обвинения към него и няма обяснение за задържането му:

"Няма никакво конкретно обвинение към мен. Напротив, бях задържан неправомерно. В пето районно ме накараха само да напиша описание на това, което се е случило, и да подпиша някакъв формален акт на предупреждение. И нищо повече, бях освободен без обяснение за случилото се."

В студиото на bTV беше и друг от арестуваните по време на т. нар. Всенародно велико въстание в сряда - съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов. Той също разказа, че е станал свидетел на брутална полицейска агресия, включително срещу самия него. По думите му проблемът е държавен, защото България потъпква човешки права.

Той обясни, че в съставения му акт пише, че е ритал и скачал върху полицейски автомобили и беше категоричен, че условията при ареста му са били незаконни.

"Първо, това категорично не е вярно. Нито едно от описаните неща в обвинителния акт - заяви Сандов. - Вие можете ли да си представите човек по сандали, който отива да рита и да скача върху автомобили и да влиза в сблъсъци с полицията, която е с тежки кубинки? То изглежда абсурдно, освен че не е вярно. България ерозира по отношение на демокрацията и човешките права. Затова е нужен ремонт."

42

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

100 дни протести в България - в изложба от Валенсия

24.11.2020

268 2
Протестите в Беларус доведоха до нови над 200 ареста

23.11.2020

316 2
Трима непълнолетни и мароканец са чупили прозорците на офиса на ГЕРБ

22.11.2020

Обновена

3252 17

Коментари

Страници

Сталкер

Дават ли ви бонуси ако успеете да изтролите първи под такива неудобни статии? 

И интересно все пак, кои прес карти имат стойност, тези от агенция ПИК ли само?

Самуил Петков

Всички прескарти имат стойност..

Ето примерно за журналиста и общественик Йоло Денев :

 

"

Йоло си издава специална карта, в която са описани длъжностите и заслугите му, но контрольорите не искат да знаят.

“Наказателен фиш на стойност 40 лв. за пътуване с карта самоделка отнесе във вторник небезизвестният Йоло Денев. Кандидатът за президент на България през 1991 г. бил спипан да се вози гратис в автобус №84”, разгласиха медиите през октомври 2002 г."

----------------------

 

Йоло бе пребит от полицията баш по време на умно-красивското управление.

 

Това ли искаме?

 

Репресии за писатели и журналисти?

риболовец 5

   Туй със задушаването стана много модерно напоследък.

   От дръвчене с полицията и по света и у нас файда няма.

Flamand

Полицията изненада неприятно великите народни въстаници. Бяха се приготвили да я атакуват с павета, бомби и запалителни материали и очакваха полицаите, както досега, да стоят мирно и да търпят. А те, макар и със закъснение и недостатъчно, се защитиха и отвърнаха на атаките.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

миндила нее никакъв журналист 

 

Винаги се радвам като видя някой истински българин, чийто мироглед се свежда до максимата "Какъв професор е Петров, аз съм спал с жена му". А някой викаше, че сме били на изчезване. Надайте се, още се намиргаме!

ловkия

Той поясни, че тъй като има опит при големи протести в други страни, е бил оборудван с противогаз с надпис PRESS, както и с каска, които да го предпазват.

И предпазили ли са го, ели е биен и в "други страни"?

Прочее какво би помислил полицай в "друга страна", стоящ близо до агресивна и разярена тълпа, виждайки там човек с противогаз?

Не знам.

Аз бих си помислил, че този подготвен срещу използване на лютив спрей човек със скрито за полицейските камери лице може да представлява опасност за мен и колегите ми, тъй като може да се приближи максимално близо до нас.

Тартамут

Полицаите не мислят, а изпълняват заповеди. Вие полицай ли сте!?

Moby-Dick

Аз бих си помислил, че този подготвен срещу използване на лютив спрей човек със скрито за полицейските камери лице може да представлява опасност за мен и колегите ми, тъй като може да се приближи максимално близо до нас.

Точно! Тукашните журналисти нямат практика да носят такова оборудване с такива надписи. Тъй като такива ексцесии не са се случвали никога - дори на 10.01.1997 г. никой не е хвърлял самоделни бомби по полицаите. Дребни камъни - да, но бомби и жълти павета - не! А тогава тълпата беше бясна, защото нямаше какво да яде. Буквално!

 

На фона дори на хулиганите от агитките този е изглеждал като бяла врана - много по-подготвен и оборудван - с каска, противогаз и нещо в ръката, насочено срещу полицаите. Което в стреса, тъмнината и пушилката може да бъде прието за всичко, дори за огнестрелно оръжие. Тоест, бил е оценен като много по-сериозна заплаха, на която лютивия спрей очевидно няма да въздейства. Затова се е наложило да бъде неутрализиран светкавично. И добре, че все пак става въпрос за българската полиция. Руски или американски полицай вероятно би го застрелял, за по-сигурно.

 

А лепенка PRESS може да си я лепне всеки. Има поне 50 места в София, където печатат по поръчка всякакви лепенки и правят всякакви надписи върху какво ли не. 

мучачo

мобидик, изумителна е последователността, с която си наредил тотална глупост след тотално малоумие.

изумителна!

другия път, вместо да си измисляш, вземи погледни видеата из интернет - там всичко се вижда. но пък няма да ти хареса. и не се чувствай длъжен да ни споделяш повече съчиненията си.

pro_hard

Глупости!  Министърът каза, че са пострадали 80 ченгета, за цивилни не спомена нищо. Младежът просто се е гримирал по-добре от статиста Флоров. А  арестуваните са само криминално проявени  лумпени...

SvSophia
снимка на SvSophia

Но радостно Е,че  са посинили лумпена

Пет., 04/09/2020 - 11:32 (нов)

donosnik kill

Това радване,  битуващо безпрепятствено на първа линия от 11:32, не се връзва с журналистическата етика и солидарност.

 

Понеже няма как да защитите колегите си от организираното държавно насилие, поне не допускайте подобни радвания в собствения си сайт.

Лично мнение.

След подобни радости идват аутодафета.

RockMusicbox

със скрито за полицейските камери лице 

 

Не, че нещо, ама то и полицейските лица са надлежно скрити за "гражданските камери". Впрочем, така и не видях на видно място по телата на доблестните ни полицаи идентификационен номер или там нещо да се знае кой бие все пак.

RockMusicbox

Това, че имат камери за вътрешноведомствено ползване по никакъв начин не подпомага търсенето на обиктивната истина, кой все пак е този, който бие.

 

"отделно има цивилни"

 

Изобщо не съм убеден, че законово цивилен полицай има място при охрана на обществено събитие.

SvSophia
снимка на SvSophia

И то писменно?

Оплак али се  на редакцията...?А че се публиковат

Споко, де. А че никой не Ви пречи да се публикОвате. И то писменНо.

 

ловkия

 

Не, че нещо, ама то и полицейските лица са надлежно скрити за "гражданските камери".

О да, скрити са, разбира се, мордите на вероломните биячи.

Зад прозрачни пластмасови забрала са скрити!

Смех...

ловkия

А пък най-най-най-скрито за възмутената прогресивна общественост остана лицето на младия полицай със спрея, който, застанал пред полицейския бус и отблъскващ орките, напръска и клетата Канна баш в носа...

😄

Moby-Dick

Ох, и Майчето я напръскаха...😰😰😰

 

https://eurocom.bg/upload/news/2020/09/02/5f4f7eb042e19.jpeg

марк

 

 

 

                                           не виждам къде е новината. Господинът е свободен да подаде жалба или съди МВР. 

 

                            Няма новина . Човекът ще съди МВР и ще го осъди , само че ще плащам аз .    Абе що не пишете за оня еничар с металният бокс който гигурно също е част от джандарската екипировка?

Самуил Петков

 

 

 

                                           не виждам къде е новината. Господинът е свободен да подаде жалба или съди МВР. 

 

                            Няма новина . Човекът ще съди МВР и ще го осъди , само че ще плащам аз . 

Ти си свободен и в момента да му платиш.

Иначе едва ли  ще осъди някого, споко .. 

Тартамут

Въпрос:

Ако хвърлите камък в локва, какво може да ви се случи?

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Мутрите, пребили този журналист и останалите му колеги,

както и ощи стотици мирно протестиращи, включително деца и жени,

нямат отличителни номера, които са длъжни да носят върху униформите по закон,

защото всъщност не са полицаи, ами са батки от фитнесите, назобени, представляващи щурмоваците на фашизоидно-путиноидната партия ГЕРБ. Специално обичат да пребиват по поръчка журналисти.

ловkия

Специално обичат да пребиват по поръчка журналисти.

Нещо не става ясно - специално обичат да пребиват журналисти, или обичат да пребиват специално журналисти?

Но и при двете версии - бихте ли посочили въпросните десетки (или пък стотици) назобени батки колко журналисти пребиха?

 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

А за липсата на обозначителни знаци по униформата стана ли ясно?

☺️

ЛюдоедкаЭллочка

Николай Марков: В КЪРВАВАТА СИКАДЖИЙСКА БОЙКОВА НОЩ КРИМИНАЛИТЕ БЯХА ПОЛИЦАИ И КОНТРОЛИРАНИ ОТ ТЯХ. В ИМЕТО НА ЗЛОВЕЩ ЛИЧЕН ПИАР

В онази кървава нощ на милиционерските дълги ножове бях на площада. Видях с очите си какво се случи, как и мисля, че знам защо. По случващото се на площада могат да се правят индиректни изводи, но от командите, идващи от трите изградени от властта оперативни центъра за управление на полицейските и други привлечени сили, изводите са недвусмислени. И верни.

Криминалните дойдоха около 22.00 часа от посока на хотел „Шератон“ и между тях имаше цивилни полицаи, които разпознах. Тези лица нямат нищо общо с децата от футболните агитки на различни отбори. Последните, почти бяха си разотишли вече. Тогава започна истинската канонада от бомби по главите на умишлено струпаните на куп жандармеристи пред стъпалата на парламента. До почти всеки от хвърлящите подобни работи стоеше цивилен полицай от криминална полиция, а около всички тях имаше други жандармеристи, които гледаха безучастно, а някои от тях дори се усмихваха. Няколко жени подканваха и дори молеха полицаите да задържат провокаторите /така наричаха групата на криминалите/, но те останаха безучастни и гледаха в друга посока на разговарящите с тях. Видимо беше, че те знаеха каква работа и цел имаше канонадата от бомби хвърлени върху главите на колегите им.

Всичко се записваше със специално видео наблюдение, монтирано само за тази вечер. Двата оперативни центъра за ръководство на полицейските сили обработваха огромно количество данни и ги привеждаха във вид на удобен за властта доказателствен материал. След като събраха необходимото, започна втората фаза – „потушаване на бунта“. В тази фаза доведените криминали бяха пропуснати и се оттеглиха в група, както и дойдоха под полицейски контрол, а в клещите на биещата полиция попаднаха напълно невинни младежи, обвинени във всички смъртни грехове. Имаше много кръв, която се отмиваше от цивилни лица с пластмасови шишета в ръка.

Това се случи в онази кървава сикаджийска бойкова нощ, точно по начина по който беше убит с гранатомет и Чакъра. Всичко, в името на зловещ личен пиар.

дЗнайко

не виждам къде е новината. Господинът е свободен да подаде жалба

В смисъл, че след неуспешния опит за убийство даже му позволяват да ги съди?

Любовь Егорова

Не бива се натройваме срещу наша полиция, ако и да греши понякога. Този журналист мъж - полежи ден-два, минат наранявания.

 

Но полиция ни пази от инспириран от Путин метеж. Путин иска свали Генерал Борисов, защото се опълчил на руски енергийни интереси, за захват на Европа. Както кан Телериг спасил Европа от ислям, така Генерал Борисов спасява днес Европа от руски енергиен захват.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Начи викаш, щом е за спасяването на Европа от руски енергиен захват,  оправдано е полицията  да понабие няколко невъоръжени граждани .

 Това ли представляват демокрацията и евроатлантическите ценности?

☺️

Любовь Егорова

Кога демокрация бори евроазийска диктатура, то налага се отстъпи от демократични принципи.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Когато отстъпваш от принципите си се превръщаш в безпринципен.

Пък било то и демократ.

☺️

Калпазанче

Евроатлантическите ценности са на Бай Онуй в чекмеджето, тях не закачай ,че апе биката!😂

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш