Quantcast
Пребитият журналист Димитър Кенаров ще съди МВР | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Пребитият журналист Димитър Кенаров ще съди МВР

Те много добре знаеха, че съм журналист, става въпрос за полицейски произвол, убеден е той
2 991
 bTV

Пребитият от полицаи български журналист на свободна практика Димитър Кенаров ще заведе съдебно дело срещу МВР за упражняване на полицейски произвол. Това съобщи самият той ден след като стана невинна жертва на бруталните действия на органите на реда срещу десетки граждани в София, протестиращи срещу правителството на Бойко Борисов.

"Аз вече си извадих от Съдебна медицина свидетелство. Смятам да съдя полицията за това, което се случи срещу мен - обяви Кенаров пред bTV. - И смятам, че е важно това да стане заради всички журналисти, които работим на подобни места. Защото истинският професионализъм на една полиция си личи, когато тя може да уважава и работещите там репортери.

Пред телевизията журналистът разказа от първо лице събитията от размирната вечер в сряда. Кенаров обясни, че към 22:00 ч. на 2 септември, когато се е нагнетило напрежението и полицията е започнала да разчиства Ларгото от хора, докато е снимал, е бил притиснат към стената на Президентството. Той поясни, че тъй като има опит при големи протести в други страни, е бил оборудван с противогаз с надпис PRESS, както и с каска, които да го предпазват.

"Крещях, че съм журналист. Хвърлиха ме на земята, камерата ми излетя настрани. Двама души стъпиха върху мен. Казах им, че се задушавам. Друг полицай започна да ме рита. След известно време ми сложиха белезници. Часове наред стоях така. Единият от полицаите видя моята журналистическа карта. Показа я на свой началник и нищо не се случи. Те много добре знаеха, че съм журналист. Става въпрос за полицейски произвол."

Кенаров уточни, че не е участвал в протестите и е бил там само като журналист. По думите му не са били предявени обвинения към него и няма обяснение за задържането му:

"Няма никакво конкретно обвинение към мен. Напротив, бях задържан неправомерно. В пето районно ме накараха само да напиша описание на това, което се е случило, и да подпиша някакъв формален акт на предупреждение. И нищо повече, бях освободен без обяснение за случилото се."

В студиото на bTV беше и друг от арестуваните по време на т. нар. Всенародно велико въстание в сряда - съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов. Той също разказа, че е станал свидетел на брутална полицейска агресия, включително срещу самия него. По думите му проблемът е държавен, защото България потъпква човешки права.

Той обясни, че в съставения му акт пише, че е ритал и скачал върху полицейски автомобили и беше категоричен, че условията при ареста му са били незаконни.

"Първо, това категорично не е вярно. Нито едно от описаните неща в обвинителния акт - заяви Сандов. - Вие можете ли да си представите човек по сандали, който отива да рита и да скача върху автомобили и да влиза в сблъсъци с полицията, която е с тежки кубинки? То изглежда абсурдно, освен че не е вярно. България ерозира по отношение на демокрацията и човешките права. Затова е нужен ремонт."

Още

Президентът изгря от руините на парламентарната република

21.01.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3215
Германия отчете мрачен рекорд на заразени с Омикрон

16.01.2022

5726
7 протеста, които да минат мирно и тихо

13.01.2022

Г-н БАЛЕВ

1845