Quantcast
Без подкрепа за ВНС управляващите прокараха правила за неговия избор | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Без подкрепа за ВНС управляващите прокараха правила за неговия избор

Машинно гласуване във всички секции и запазване на хартиените бюлетини предвиждат приетите промени в Изборния кодекс, прокарани от ГЕРБ
Обновена
3 099
 Илияна Кирилова

Парламентът одобри на първо четене поправки в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, с които в закона се записват правила за провеждане на избори за Велико Народно събрание (ВНС).

Това стана, въпреки че управляващата партия очевидно не разполага с нужните 160 депутатски гласа, за да прокара решение за провеждането на такива избори, заради съпротивата на БСП и ДПС.

Проектът на ГЕРБ предвижда също така да се въведе машинно гласуване във всички избирателни секции, но в същото време да се запази и гласуването с бюлетини. Задачата по определянето на техническите спецификации на устройствата, както и по тяхното придидобиване, се възлага на Централната избирателна комисия (ЦИК).

По време на дебата се открои дългото и силно критично към ГЕРБ изказване на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който оцени проекта като "поредно доказателство за некомпетентност, липса на политическа воля и тотално лицемерие". По думите му движението подкрепя пълноценното въвеждане на машинно гласуване, но при условие, че държавата се погрижи за всичко - да закупи устройствата, да направи нужния софтуер, да ги сертифицира и одитира, да осигури логистично целия процес. В същото време обаче ГЕРБ връща хартиените бюлетини и стоварва отговорността за всичко, свързано с машините, на ЦИК. "За 10 години пребиваване във властта трябваше да сте научили скъпата цена на лъжите в политиката. Няма как да осигурите машинно гласуване като го възлагате на ЦИК, която няма властови ресурс и административен капацитет. Вие обричате машинното гласуване на провал с този законопроект. Нещо повече – залагате капани за след изборите, като създавате условия за оспорване на изборните резултати", прогнозира Карадайъ.

Отхвърлиха законопроекта и депутатите от БСП. "Прехвърлихте цялата отговорност на ЦИК и получихте отговор – оставка ... Използвате машините, които са нещо хубаво, но ги въвеждате по вашия си начин – некадърно", коментира социалистът Явор Божанков, като напомни за оттеглянето на шефа на ЦИК Стефка Стоева. А съпартиецът му Крум Зарков изтъкна, че като връщат хартията в гласуването, управляващите ще върнат и всички проблеми, които са искали да отстранят с помощта на машините.

От името на ГЕРБ в дискусията неочаквано се включи лично председателят на парламента Цвета Караянчева. По думите й едновременната употреба на хартия и устройства се предвиждала по две причини: първо, заради здравната криза, която изисквала честа дезинфекция на машините; второ, заради затрудненията, които изпитвали по-възрастните избиратели при ползването на устройствата. Караянчева завърши с дълго обръщение към БСП: "Не си търсете оправдания за това, че ще загубите изборите. Работете! Не правете „Визия за България”, защото тя не става! Позволявам си да ви дам един съвет – като много печелила партия. Стойте повече при хората, не им говорете високопарни приказки и не им хващайте шарени пилета! Чуйте какво искат, обещайте това, което ще изпълните, както правим ние вече трето правителство. Така че, колеги, желая ви успех на следващите редовни парламентарни избори."

При последвалото гласуване проектът на ГЕРБ си проби път, макар че имаше подкрепата само на депутатите на Бойко Борисов и на партньорите им от "Обединени патриоти".

НАПРАЗЕН ОПИТ НА ДПС

За пореден път ДПС се опита да прокара свои поправки в Изборния кодекс, които лансира от години - за намаляване тежестта на преференциалното гласуване, за агитация на майчин език, за отпадане на ограниченията пред образуването на избирателни секции в чужбина и др. Макар и неуспешен, опитът на движението предизвика вълнения в пленарната зала - патриотите се фокусираха върху проекта и така породиха подозрения у социалистите, че се опитват да отклонят вниманието от предложенията на ГЕРБ. Тези съмнения се засилиха от действията на патриотите при разглеждането на поправките на ГЕРБ в парламентарната правна комисия - най-напред ги критикуваха, а след това им дадоха своите гласове. "Може би това е стил на политическо поведение, защото така постъпихте с предложението на ГЕРБ за нова конституция", предположи соцдепутатът Светлана Нитова.

ЦИК ТЪРСИ ПРЕДСЕДАТЕЛ

Депутатите гласуваха оставката на председателя на ЦИК Стефка Стоева. Бившият конституционен съдия се оттегли от поста миналата седмица. Макар че посочи лични причини като мотив, в дълго слово пред колегите си изборни комисари Стоева намекна каква е истината - несъгласието й с вменяването на всички отговорности по машинното гласуване на ЦИК.

От БСП предупредиха, че процедурата по избор на нов шеф на органа трябва да бъде стартирана възможно най-скоро предвид близостта на изборите - редовните са след около 6 месеца. Очаква се, че наследникът на Стоева ще бъде някой от досегашните й заместници в комисията, за да не бъде оставена в ръцете на неориентиран в делата й човек. 

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ е предложила нулев ДДС на ваксините за COVID-19

29.11.2020

426 4
ГЕРБ набързо разпусна безполезната конституционна комисия

27.11.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4450 47
ГЕРБ и ДПС подкрепиха Елена Йончева срещу себе си в Брюксел

26.11.2020

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

21675 17

Коментари

Калпазанче

Мутрите приемат промени в изборни правила с цел да откраднат изборите отново!

О С Т А В К А!

ЛюдоедкаЭллочка

Цв. Цв. отново прави избори по мутренски?

nobody2

паника

hamel

Не паника, а наглост! Да ми прости Господ, че направих емоционален коментар. Тея глисти не заслужават емоциите ми.

ЛюдоедкаЭллочка

Попитана за промените в Изборния кодекс, които днес са в дневния ред на Народното събрание, Манолова заяви, че промените са престъпление срещу изборите. Ако не държавна измяна, тези промени в Изборния кодекс са измяна към българския народ. С тези промени няма да има честни избори. Ще бъдат върнати хартиените бюлетини, за да могат да се дописват и преправят протоколи. След това няма да осигурят машини. Второто опасно е изборният ден да стане 48 часа и през нощта ГЕРБ да си навакса липсващите гласове с оживели мъртви души, с депутати „торбалани" с черни чували, допълни Манолова.

Това е арогантно предложение, както е арогантно внесеното вчера предложение за проект на Конституция със 127 подписа, част от които са изпазарувани, каза още тя.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Повярваха си. Нищо, по-лошо ще паднат и много ще боли боаза.

Хулиган

От снощи е ясно, че кризата няма да се решава с парламентарни средства.

В противен случай, чака ни изпитаната костинбродска демокрация.

И мутренските ѝ резултати...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/28/prozrachnost-pri-glasuvaneto/

ПГеоргиев

И къде е съобразяването с Венецианската комисия, която препоръчва да не се променя ИК поне в последната година?

А ужким се нейните съвети и препоръки изтъкваха управляващите, когато трябваше да оправдаят свое действие. 

Но така е - бай Ганьо прави избори. Алеко го е написал преди сто и кусур години, но написаното пасва точно на място и за нашето време. 

Няма какво да се заблуждаваме. Не е важно кой как гласува, а кой как брои гласовете.

Не са важни поръчковите социологии, които дават първи резултат на ГЕРБ, баш в разгара на най-голямата криза в историята на партията. Важни са паричните и човешките ресурси, които ще организират и проведат изборите.

60% били за оставка и служебно правителстство. А защо тези 60% не излизаха да гласуват през последните десетина години, независимо за кого или против кого, а отиваха за гъби, за риба, на пикник.

Ми нормално при 35% активност ГЕРБ да спечели с 10-15% от гласувалите.

И март, ако има ниска активност, пак ще е тъй. 

Твърдото ядро, което безрезервно вярва във вожда си (все още), държавната и общинска администрация, корпоративният вот на хилядите фирми на хранилка от държавни или евро средства, някои заблудени люде с десен уклон, които още виждат комунистически призраци да бродят насам-натам, и възприемат ГЕРБ като дясна, антикомунистическа и народна партия, купени цигански гласове, мъртви души и воала - пак ще са първи. 

Всяка партия имала наблюдатели. Смешно. Всеки член на СИК може да бъде пробит с обещание за синекурно местенце в общината или в общинска служба. Така си затваря едното или двете очи за фалшифицирането при броенето на бюлетините или при попълването на протоколите. Но затова да мислят партиите, като назначават хората си. 

Само масово гласуване от калибъра на 60-70% може да преотврати предизвестена победа на ГЕРБ, даване отново на влияние на ДПС или влизане в парламента на недоразумения като бензиновия аптекар, или валерката. 

Затова: Народе???? 

 

 

JRoger

Пуйката също е шарено пиле и г-жа Цвета го доказва.

Падението е, че една селска пръчка, занимавала се с поцинковане на кофи, е овластена да излива простотията си в парламента. ТКП и любимият й Фюрер се надат, че могат да властват на инат. От това още повече ще им се стъжни.

Чака ги четвъртит. Да не превърта. Цвета ще изпадне в екстаз... 🐑💨

Slava
снимка на Slava

Всеки член на СИК може да бъде пробит с обещание за синекурно местенце в общината или в общинска служба.

 

Според теб всички бесепари - членове на СИК, отдавна трябва да се уредили със "синекурни местенца в общините". 😂 Тцтцтц, не останаха места за гербаджиите.😂

old war horse
снимка на old war horse

глори, глори, алелуя!😁😁😁

Кайзер Сoзе

Хиляди пъти сте чували, че политиката се прави в парламентарните комисии и коридорите на Парламента. Освен боцевият модел"аз дадох, аз построих". Чували сте и че днешният протест нямал социални искания. Всъщност и трите се свеждат до "аз на тебе, ти на мене и ще ти сипя допълнително в копанята да не квичиш и няма да гледаш в моето канче" система "клиент-патрон"

 

Тъй като улицата днес не плаче за пари целокупната казионна политкласа е ошашавена. Няма изходна позиция за пазарлък.

 

Куриозното е че левичарската атака е под етикета на градското дясно. Което още обърква пейзажа.

Идва дълга зима.

inventus

Малоумието им стигна до там че "на нероден Петко гащи ушиха" !

Влез или се регистрирай за да коментираш