Медия без
политическа реклама

36-ата "Аполония" посреща над 30 събития на открито в Созопол

С Мариус Куркински, Александрина Пендачанска, Живко Петров, "Фондацията", Ивайло Христов....

30 Авг. 2020
снимка: Аполония
Мариус Куркински в своя сборен юбилеен моноспектакъл.

Коронавирусът няма да уплаши "Аполония" - созополските празници на изкуствата, които ще свирят сбор на музите за 36-и път. И тази година, като всяка друга от 1984-а насам, фестивалът ще се състои в началото на септември под созополските смокини и асми. Цялата фестивална програма ще се проведе на открито – класическите концерти, рок и поп събитията ще бъдат в Амфитеатър Аполония от 19:00 и 21:00 часа, литературните срещи – в двора на Художествената галерия в Стария град, театърът и киното – в лятното кино на Созопол от 18.30 и 21:00.

Откриването е на 1 септември с пианиста Живко Петров и трио му JP3 (включващо още Димитър Карамфилов и Митко Семов). Специален гост е друг виртуоз на клавишите - Людмил Ангелов. Концертната програма в Созопол включва и самостоятелна изява на градския поет Ицо Хазарта от "Ъпсурт", концерти на "Фондацията", Владимир Ампов-Графа, Любо Киров.

Почитателите на българското кино ще могат да видят премиерните прожекции на "Страх" с режисьор Ивайло Христов и "Мълчание с достойнство" на документалистката Адела Пеева, а също и късометражните анимационни филми на номинирания за "Оскар" художник и режисьор Теодор Ушев "Сляпата Вайша" и "Физика на тъгата" и вече пожъналите фестивални успехи "Котка в стената" и "Сестра". 

Пикът в театралната програма е юбилейният моноспектакъл на Мариус Куркински "Мариус на 50", но свои премиерни и предпремиерни спектакли ще покажат и режисьорите Лилия Абаджиева, Здравко Митков, Иван Урумов. 

Класическата програма включва концерти на Александрина Пендачанска с акомпанимента на Людмил Ангелов, Зорница Иларионова (цигулка) и Георги Черкин (пиано), трио "Арденца" и др., както и майсторски клас на световноизвестния български бас Орлин Анастасов.

В програмата са включени и редица премиери на книги, сред които са „Аполония Понтийска. Колекции на Лувър и български музеи", „Земното щастие" на Георги Лозанов, а Стефан Вълдобрев ще представи своята първа „Книга на песните".

"Аполония" ще продължи до неделя, 6 септември, а пълната програма можете да намерите на http://www.apollonia.bg

 

Още по темата