Медия без
политическа реклама

Човека от езерото, който се изправи срещу Tesla

28 Авг. 2020
 YouTube
Тревор Милтън

На хоризонта се задава още един автопроизводител, наречен на легендарния изобретател Никола Тесла. Nikola вече предизвика най-големите в бранша, след като от малка фирма, сглобяваща електрически камиони, се превърна в изгряваща звезда в автоиндустрията.

От пускането на акциите на борсите в края на юни капитализацията на компанията достигна $30 млрд. - повече, отколкото струват концерни с вековна история като Ford и Fiat-Chrysler. И всичко това без да бъде произведен нито един автомобил. Основателят на фирмата Тревор Милтън пък вече е наричан „вторият Илон Мъск“, а Nikola получи прозвището „убиецът на Tesla”.

 

Човека от езерото

Нито един конкурент на Мъск не се е ползвал с такава популярност и интерес от страна на инвеститорите. Самият Милтън е по-странна птица дори от шефа на Tesla, което само по себе си е постижение.

Не е известна дори годината на раждането му - едни данни сочат 1991-ва, а други - 1992-ра. Знае се само, че е от многодетно семейство мормони и има три сестри и брат. Получил е религиозно възпитание в родния Солт Лейк - оттам и прякорът му: Човека от езерото. Веднага след училище заминава като мисионер в Бразилия.

За разлика от Мъск Милтън няма висше образование, тъй като напуска Utah Walley State College след първия семестър. Но също като Мъск изкарва сериозни пари, като продава успешно първия си успешен бизнес проект. 

През 2014 г. Worthington Industries купува 80% от неговата фирма dHybrid Systems, като сумата не се съобщава. Първоначално компанията на Милтън се занимава със съхранение на природен газ, но постепенно се ориентира към автомобилния бизнес. Именно dHybrid Systems започва да преработва камиони, за да се движат на природен газ - по-евтино и с намалени вредни емисии.

Милтън бързо усеща, че този бизнес има огромно бъдеще, и основава Nikola Motor Company, за да бъде „Tesla в света на големите камиони“. Не крие, че винаги е бил фен на Tesla и че е имал две Model S. Сега обаче кара Jaguar I-Pace, тъй като счита, че не върви да ползва кола на конкуренцията.


Златната жила

Милтън се насочва към електромобилите, защото от тях могат да се изкарат повече пари. Само че за превозите на товари е много важно теглото на камиона, което често е ограничено заради масата на ремаркето или прицепа. В същото време и самите акумулатори за камиони тежат прекалено много и това се оказва огромен проблем. 

Но Милтън бързо го решава: камионите на Nikola не се запасяват с енергия, а я произвеждат.

Освен електромотор на борда са монтирани горивни клетки, в които става химическа реакция между водород и кислород. От нея се получава постоянен ток и се синтезира вода, която се излива на пътя. Кислородът се взема от въздуха, а охладеният до ниски температури водород се съхранява под налягане в специални резервоари.

Предимствата на тази технология са много. Освен по-малко тегло има и по-висока скорост на зареждане. На станция за бързо зареждане пълненето на акумулаторите до 80% отнема 20 минути, а запасите с водород се запълват за 5. 

 

Укрепване на тила

Два са основните пробеми на тази технология – високата цена и липсата на инфраструктура. През 2019 г. в Калифорния има над 18 000 зарядни станции за електромобили и само 41 за возила на водород. Затова Милтън решава да тръгне по пътя на Мъск и да се заеме с изграждане на инфраструктура.

Плановете му предвиждат бърз строеж на 700 зарядни станции. Освен това Nikola сама ще произвежда екологично чист водород, който ще се извлича посредством електролиза от вода, а електричеството за процеса ще се взема от ветрени генератори и соларни панели.

Милтън бързо пресмята, че при този проект 1 кг водород струва $4, което е по-малко от еквивалента в дизелово гориво. Той очаква цената да падне дори до $2, като търси и начини самият камион да поевтинее. Затова му е необходим партньор.

Първият прототип - One, е показан през 2016 г. Отличава се с необичаен дизайн, с напълно отсъстващ капак и огромна спалня. През 2017-а е представен и камионът за регионални превози Two - с по-малки размери. А през 2018-а бе показан макет на Three, предназначен за Европа и за привличане на европейски производители.

Сметките на Милтън се оказват точни и през 2019-а Nikola обяви сътрудничество с концерна CNH Industrial, част от който е италианският Iveco (Iveco S-Way е в основата на Three). Така на Nikola не се налага да харчи за разработка на ходова част, кабина и преработка на аеродинамиката. Просто трябва горивната система да се монтира на готовата конструкция.


Планове за бъдещето

На Милтън не му се налага да строи и завод, защото Three ще се прави в завода на Iveco в Улм (Гер). Партньорите обещават, че още тази година ще започнат изпитанията на прототипи, а първите продажби ще са през 2022 г. Тук има лека уловка – първите камиони няма да са на водород, а стандартни електромобили. Милтън обаче обещава, че скоро Nikola ще представи революционни акумулатори с малко тегло и голяма мощност. А водородните камиони ще са готови най-рано през 2024 г.

Междувременно бе сключен договор за разработка и производство на електрически камион за боклук на базата на Three с втория по големина оператор за извозване на отпадъци в САЩ - Republic Services. Веднага след обявяване на сделката акциите на Nikola поскъпнаха с 22%. А поръчката предвижда производство на 2500 камиона до 2023 г.

 

Атака срещу Мъск

Уважителното отношение на Милтън към Мъск се променя през ноември 2017-а, когато Tesla представи електрическия си камион Semi. Дизайнът доста напомняше на One и отговорът не закъсня. През май 2018-а Nikola заведе съдебен иск за $2 млрд. за плагиатство на дизайна.

Мъск отвърна с иск до Патентното ведомство (USPTO) да обяви за недействителен патента на Nikola за конструкцията на вратите. Първия рунд спечели Милтън, защото USPTO отклони иска на Tesla. Но още се чака съдебно решение за плагиатството.

Следващият сблъсък бе през февруари т.г., когато бе представен компютърен модел на пикапа Badger - директен конкурент на Tesla Cybertruck. Според предоставените даннни Badger превъзхожда Cybertruck буквално във всичко - по-мощен, с по-голям пробег, носи повече товар и тегли по-тежко ремарке. 

Според Милтън, който е израснал във ферма, неговият пикап е по-добре приспособен към реалния живот. „Нашата кола е за реалните клиенти на пикапи, а Cybertruck е за феновете на Tesla. Badger е истински товарен автомобил, който може да се конкурира дори с Ford F-150”, обясни той.

Премиерата на Badger е предвидена за септември, но коронавирусната пандемия обърка немалко планове. За есента е планирано и началото на приема на поръчки за пикапа, но още не са обявени нито срокове, нито цени. Митън твърди, че има поръчки от корпоративни клиенти (като UPS и Amazon) на стойност от $10 млрд. за камионите си.

Проблем за Nikola ще има, ако камионите не са готови навреме. В момента над такива работят DAF, Daimler, Kenworth, Peterbilt, Toyota и Volvo, като Peterbilt и Toyota дори тестват камиони, задвижвани с водородни клетки. При пикапите конкуренцията е още по-жестока – освен Tesla такива разработват Bollinger, Lortdstown, Rivian, GM и Ford.

Ключови думи:

автомобили, Илон Мъск

Още по темата