Медия без
политическа реклама

Депутатите започват работа в "златната" зала под натиск

Според народни представители "Св. София" изглеждала "евтино направена" въпреки хвърлените милиони за реконструкцията ѝ

31 Авг. 2020ТАНЯ ПЕТКОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
В средата на август мнозинството бойкотира искането на БСП за извънредно заседание, на което трябваше да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов, а депутатските банки останаха празни. Тези банки остават в историята, а за какво ще се използва сградата засега остава загадка.

В условия на засилени демонстрации срещу управляващите и скандирания "Оставка", народните представители ще влязат за първото си заседание за есенната пленарна сесия в новата пленарна зала "Св. София" в бившия партиен дом в столицата. Само за реконструкцията ѝ хвръкнаха над 23 млн. лв., а за цялостното обновяване на сградата отидоха над 44 млн. лв., като се предвижда от зимата да започне и ремонт на крилото откъм бул. "Дондуков".

Официалното откриване на сесията се предвижда за 2 септември, сряда, като от администрацията на Народното събрание до последния момент не показват публично зала "Св. София", както и къде и как ще работят депутатите на пл. "Независимост". Там вече над 50 дни се събират протестиращите с искане за оставки на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Според депутати, с които "Сега" разговаря, въпреки големите хвалби на управляващите и дадените милиони за нея новата зала изглеждала "доста евтино направена" и не отговаряла на очакванията им. "Все едно влизаш в заведение, направено с малко пари, тапицериите не са качествени, настилката и пр.", обясни избраник.

На всичкото отгоре мониторите, на които се отчитат гласуванията на депутатите, били пренесени от досегашната сграда на пл. "Народно събрание". Те обаче били доста малки за размера на новата зала и реално от тях може да бъде видян резултат само от първите два реда в "Св. София". Оттам нагоре по редовете депутатите могат само да се взират, но не и да видят какво е изписано на екраните. За журналистите също ще бъде невъзможно да проследят гласуванията, тъй като за тях са отредени места в дъното на залата.

Самата зала е разделена на три сектора, като се погледне от трибуната на председателя на НС. Отляво има четири реда от долу до горе, а най-вдясно - също четири реда. Цялата средна част е един сектор. По средата има две пътеки, които разделят парламентарните групи, разказаха депутати от опозицията. Групата на БСП ще заеме четирите реда вляво до края на залата, след това от ляво на дясно ще седнат депутатите от ДПС, тоест двете групи ще бъдат наедно, а зад тях на два реда ще бъдат представителите на "Воля". Половината на централния сектор пък е отредена за депутатите от ГЕРБ, а зад тях - независимите. Вдясно пък ще се разположат патриотите.

Шумно рекламираният стъклен купол на залата, заради който също се забави реконструкцията на залата, се оказва не чак толкова ефективен, твърдят още депутатите. Той не бил съвсем прозрачен, а бял и пряка светлина влизала, но едва ли ще е достатъчна, без да има допълнително изкуствено осветление. "Не може да се прецени точно колко ще е естествената светлина", коментира народен представител.

Относно противоепидемичните мерки срещу коронавируса, което беше и основният аргумент на ГЕРБ да бързат с местенето в бившия партиен дом, депутати разказаха още, че има достатъчно разстояние между тях. "Там е по-широко. Ще седим като на фотьойли в театър, които може да се местят и въртят", обясни депутат. Ложите, отредени за президента и патриарха, се намират отпред до президиума, откъдето обаче не се вижда цялата зала, а само народните представители отсреща - "като в театър".

Засега не е ясно откъде ще влизат на 2 септември депутатите. Официалният вход е откъм Ларгото, но има още два входа - откъм бул. "Дондуков" и откъм пл. "Независимост", които обаче ще бъдат обградени от протестиращи от ранни зори. Засилен натиск готвят т. нар. Отровно трио, Демократична България, БОЕЦ и др. На всичкото отгоре управляващите са заявили, че още в първия ден от новата сесия ще внесат и предложенията си за нова конституция, срещу което също има силен отпор.

 

СПЪНКИ

За представителите на медиите, които отразяват работата на парламента, са предвидени места в отделно помещение, което е над пленарната зала. Към момента настроенията са репортерите да нямат директен достъп за въпроси към депутатите, както бе досега, с изключение на извънредното положение заради коронавируса. Всичко това ще дойде дюшеш, особено за представителите на мнозинството, които и без друго не са особено добре настроени към журналистите и техните питания.

Още по темата