facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Остри критики срещу България в Европейския парламент

Гешев твърди, че той е поискал дискусията в ЕП, Радан Кънев го уличи в лъжа
Обновена
28 080
 Pixabay

Сериозни критики бяха отправени към България по време на закритото заседание на мониторинговата група за върховенството на закона в Европейския парламент, на която бе обсъдена ситуацията в страната. Това обяви пред БНР журналистът от "Бивол" Димитър Стоянов, който участва в заседанието.

"По мое мнение българските власти бяха подложени на една наистина унищожителна критика заради начина, по който провеждат съдебната реформа у нас; заради личността и действията на главния прокурор; заради липсата на неговите действия; заради липсата на главен прокурор; заради липсата на отчетност при неговата фигура; заради липсата на независим орган, който да бъде натоварен с разследването на евентуални престъпления или нарушения от страна на главния прокурор; заради неяснотите, които има около бъдещата промяна на Конституцията, която много от панелистите определиха като, меко казано, тревожна", каза Стоянов пред радиото.

В профила си във Фейсбук Стоянов се възмути и от изразяваната позиция от официалните представители на държавата в лицето на външния министър Екатерина Захариева и заместник-главния прокурор Красимира Филипова. "Слушам министър Захариева и прокурор Филипова при изслушването им в LIBE комисията. Не мога да разбера дали тези дами са тежко некомпетентни или лъжат откровено членовете на ЕП! Не че им минава номера де! Твърдението, че няма намеса на политическата класа в съдебната власт е смехотворно!...Убийството на Виктория Маринова било основната причина Българи да бъде поставяна на срамното 111 място по свобода на словото!  Но не, Делян Пеевски и монопола му на медийния пазар са основна причина. Политиката на Кирил Домусчиев в Нова ТВ е основна причиня. Европейските пари, които правителството отпуска на свинските медии са основна причина! Лицемерие и лъжи, само това могат да покажат българските власти пред ЕП", написа Стоянов в социалната мрежа. 

"Нашата група ще продължи темата за корупцията в България и ще изпратим допълнителни въпроси до много от участниците (в днешното заседание – б.р.), защото времето не ни стигна да влезем в детайли." Това обяви нидерландският евродепутат Софи инт’ Велд, която оглавява групата, пред EURACTIV след заседанието. "Ще има и други поводи да се върнем към темата. Идния месец Европейската комисия ще представи първия си годишен доклад за върховенството на закона във всички страни членки", допълва тя.

Със своя версия за случващото се излезе в прессъобщение и прокуратурата. В него се твърди, че акценти по време на срещата са били "усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор". „По Конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона.Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния прокурор“, е цитирана да казва Красимира Филипова. 

Прокуратурата освен това твърди, че дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред държавното обвинение в контекста на засилен политически и медиен натиск. От съобщението обаче не се разбира защо Гешев е пратил заместничката си да го представлява, а не е участвал лично във ведеоконферентната връзка. Твърдението на Гешев бе определено от евродепутата Радан Кънев като "пряка и скандална лъжа". "Твърдението на г-н Гешев, че той е организирал днешното изслушване в подкомисията за мониторинг на върховенството на закона към Комисията по правосъдие и граждански права е пряка и скандална лъжа. Изслушването е организирано от евродепутата от Нидерландия Софи Ин'т Велд, председател на подгомисията, като подготвителен етап от организацията на пленарен дебат за институционалната криза в България", написа във Фейсбук Кънев. 

Българският премиер Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев не се явиха днес на заседанието. "Това е недостойно", коментира пред "Дневник" Елена Йончева.

Вместо Борисов и Гешев в заседанието участваха външният министър Екатерина Захариева, заместник-главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

"На изслушването в подкомисията присъстват представители на Европейската прокуратура и Венецианската комисия. Европейският парламент също има правомощия да задейства процедура по чл. 7 от Договора за ЕС, както се случи с Унгария. Днес се отваря вратата към тази процедура. Борисов очевидно смята, че ще овладее протестите у нас и чрез ЕНП ще успее да контролира и европарламента. Но влакът, който е подкарал, води към задънен тунел. Възможността ЕП да започне процедура по член 7 е реална. Борисов и неговото правителство трябва да подават оставка", коментира по-рано днес евродепутатът Елена Йончева пред "Дневник" и допълни: Редно беше Борисов сам да се яви в Европейския парламент, а не да прехвърля това свое задължение на подчинени. Безпрецедентните за страната ни протести изискват от един политик да поеме отговорност пред Европа, а Борисов се крие. Това е недостойно. Припомням, че премиерът на Малта Джоузеф Мускат след убийството на журналистката Дафне Галиция беше поканен да участва в заседание на тази подкомисия и той се яви. Впоследствие в Малта бе изпратена и специална мисия за установяване на фактите, която определи, че ситуацията в Малта е довела до големи и трайни заплахи за принципите на правовата държава, демокрацията и основните права. В резултат на това Европейският парламент прие резолюция, в която призова за оставката на премиера на страната Джоузеф Мускат и той се оттегли."

На 10 септември ситуацията в България отново ще бъде обсъждана в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - ЛИБЕ. "Това беше трудна битка, тъй като срещнахме съпротивата на ЕНП. Сега предстои да се уточни кой комисар ще присъства. Очаквам това да бъде Вера Юрова. Преди два месеца настоях темата за нарушаването на върховенството на закона в страната ни да бъде включена в първото възможно заседание на комисията, като изпратих и писмо до нейния председател Лопес Агилар. Това вече е факт и усилията ни дават резултат.", казва Йончева.

Европейската комисията бе представена днес от Жюлиен Мусние, ръководител на отдел "Граждани, равенство, демокрация и върховенство на закона", а Венецианската комисия на Съвета на Европа – от Симона Граната-Менгини и от Джанлука Еспозито, ръководител на отдела за действие срещу престъпността на GRECO.

Евродепутатите  изслушват и представители на гражданското общество от България и един журналист. Това са Красимир Кънев от Българския Хелзинкски Комитет, Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита срещу дискриминацията, и Марин Лесенски от институт "Отворено общество" в София. Журналистът е Димитър Стоянов от сайта Биволъ.

ЗА ГРУПАТА

Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права е подгрупа на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП. Тя разглежда - по правило при закрити врати - особено чувстителни теми, като убийствата на малтийската блогърка Дафне Каруана Галиция и на словашкия журналист Ян Куциак, както и сигнали за корупция, представляващи системна опасност за върховенството на закона в страните-членки на ЕС. Групата има 14 члена, сред които няма българи.

134

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

72-ра вечер на протести в София с искане за оставка на Борисов и Гешев

18.09.2020

Обновена

1009 14
Дебатът в ЕП за българската демокрация ще е на 5 октомври

17.09.2020

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

49470 95
Борисов за София: Промените са видими и за по-добро

17.09.2020

2244 62

Коментари

Страници

'FranceskRivalta'8

Веселин Илиев:


“ФОКУСИТЕ С ЕВРОСРЕДСТВА – ПРАЗНИ СМЕТКИ, УСВОЯВАШ ПОЛОВИН МИЛИОН, КУХИ ФИРМИ”

 

http://afera.bg/%d1%84%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%81%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d1%81%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%bc%d0%b5%d1%82/

Антей

 

Колега,  

не коментираме никакви текстове на афера.

Но как да се приема насериозно, след поредното "видео" от онези дни на обличащи се с полицейски униформи младежи, представено като ужасно закононарушение.

А зрители и читатели виждат, чуват и се опитват да напишат, че записа е за видеоклип от киноцентъра!

 

⚓️

 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Младежът с фирма за статисти, снощи е бил посетен от съдбата.

 

Дали пак не  става въпрос за снимки от киноцентъра?

☺️

 

BL.N.Lmt

☕️🇨🇩🏴‍☠️На 2ри Септември елате на площада пред президенството за да изметем правителството на

Делян Пеевски , ДПС, Ахмед Доган, Бойко Методиев Борисов, ГЕРБ, Петьо Еврото, Иван Гешев, НФСБ, Касабов, В.Семьонов, БСП, АБВ, Георги Първанов, Сотир Цацаров, the Bulgarian Kleptocracy in Motion🏴‍☠️🇨🇩☕️🇨🇩🏴‍☠️Елате такива каквито сте🇨🇩Come as you are🏴‍☠️🇨🇩☕️💴⚜️

ppipi7766

А някой бахури се кълняха че Европата дава "желязна подкрепа" за Борисов.

Тя Европата и дава и взема, май желязото ще е на под формата на гривни за кунките.

stormbringer99

Ето защо олигархията вече започва да подготвя Булекзит. На олигархията не й трябва някой да й гледа в канчето. 

Джиджи

олигархията вече започва да подготвя Булекзит

Ми, да си подготвя, КОЙ ѝ пречи ... 😴

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Борисов и Гешев няма да се появят

Не може.Имат работа.Единият работи като шофьор на жипка, а другият брои крадени кокошки на село.

Велд: „Доколкото знам, Борисов е подал оставка“.

Ааа, не така.Каква оставка?!Няма такова нещо.Даже сега конституция нова сътворява, Той.

Велд:„Не е ясно с кого в България може да се разговаря“.

Работа могат да и свършат само едно възпълничко момченци и настойникът му-дядка хидроинджинерин.Ама те по принцип не разговарят с никого.Само дават заповеди на по-горе споменатите пандури.От тая трънка заек няма да изкочи.Шекерлъ Фльор ще ги почерпи със сладки приказки и ше им говори на ингилизки.Колкото може....

Джиджи

Велд:„Не е ясно с кого в България може да се разговаря“.

Работа могат да ѝ свършат само едно възпълничко момченце и настойникът му – дядка-хидроинджинерин.

Ама те по принцип не разговарят с никого. Само дават заповеди на по-горе споменатите пандури.

От тая трънка заек няма да изскочи.

Нито пък от тая ЛАФКА … 😝

Шекерлъ Фльор ще ги почерпи със сладки приказки и ше им говори на ингилизки.

Колкото може....

Аааа … можИ, можИ … 😅💨💩💨

wreckage
снимка на wreckage

По информация на електронното издание Борисов и Гешев няма да се появят. На въпрос на EURACTIV защо българският премиер няма да участва София ин’т Велд е отговорила: „Доколкото знам, Борисов е подал оставка“. След като от сайта са уточнили, че Борисов не се е оттеглил, евродепутатът е казал, че правосъдният министър е подал оставка, и „не е ясно с кого в България може да се разговаря“.

☝️

 

'FranceskRivalta'8

Елена Йончева: „Скри ли се Борисов от разговор в Европейския парламент?“


„Борисов да отговори: Получил ли е покана за разговор с европейските депутати в Европейския парламент? На 28-ми август 2020г., предстои страната ни да бъде разисквана в подкомисия за мониторинг на върховенството на закона към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. По време на срещата ще бъде обсъждана само ситуацията за върховенството на закона в България. Това е важно, защото Европейския парламент има правомощия да задейства процедура по чл. 7 от Договора за ЕС, както се случи с Унгария. Същевременно трябва да се отбележи, че на изслушването ще присъстват и представители на Европейската прокуратура и Венецианската комисия.“

скайспирит

На БХ му е през шланга Европейския парламент и неква си група за наблюдение на демокрацията. И без това ги оправя с "200"  😁

аман бе

Че той не ги ли е оправил още? Колко време мина от "онези" записи.

randevu

Канят ги. Уважават ги. 

Хулиган

Гешев, разбирам, тепърва има да се доказва, но Борисов защо, та той отдавна се е справил с корупцията?

http://www.drago.info/index.php/2018/12/28/borbata-s-korupciata/

 

Льо Клер

„не е ясно с кого в България може да се разговаря“.

 

А опитали ли са жестомимически? 🐒🐔

Luckbox

Аз съм върл фен на ЕС под някаква форма, но и там все повече мирише на кретения и мътни интереси. Чували били евентуално, че може би имало някаква корупция...Моля ви се, много добре знаят ТОЧНО какво се случва в България. Само че Борисов е удобен - нито веднъж не е тръгнал срещу големите в ЕС (за разлика от почти всички други страни поотделно, вкл и самите големи в ЕС) и се кланя като долнопробен помощник-готвач в казармата, който е готов на всичко само и само да си сложи в чинията от най-хубавото месо. 

PlaNed
снимка на PlaNed

не е ясно с кого в България може да се разговаря

Господа евродуоетати, така се получава, като вече се самозабравихте и не учите чужди езици!

Колко от евродупетатие са се постарали да научат български!?!

Другаря Борисов е първи партиен и държавен ръководител и ще разговаряте с него само на родния му език!

Той да не е джиджена преводачка и да си губи времето с глупости? Английски, немски, френски...

Както е казал класикът, да четат глупавите!

Джиджи

Господа евродуоетати, така се получава, като вече се самозабравихте и не учите чужди езици!

Колко от евродупетатие са се постарали да научат български!?!

Той да не е джиджена преводачка и да си губи времето с глупости? Английски, немски, френски..

ТцЪ. Човекот си има достойнство. Само БАНКЯНСКИ … 😂👏💩💨

Solace

За какво да ходят Баце и Каскета? Ни единият може да говори чужди езици, ни другият. 

Нима в ЕС не знаят вече, че Баце си ги върти с 200, а гешефт в радост?

Wolf ACE

Както се вижда амбразурчиците на тиквариата липсват под тема, различна от удобната за Бай Струй, много важна тема за кривите краставици /по Кришан, разбирай метро, тангенти, магистрали/..

А двамата Херои - Тиква и Каскет, са потънали вдън земя, щото са много заети..

То за Баце разбирам, къде по напред да дава обяснения - в Испания ли, в Брюксел ли?!

Ама оня "сеяч на светлина" що не вземе да излезе от кокошарника, нали е горд борец срещу мафията..?

Sine_metu

Уши нямате ли да чуете? Очи да видите? Разум... защо ли питам

 

Присъдата на Борисов и Гешев бе прочетена преди три дни.

ГСДП изрече: „Вън!“

 

За по-органичните, един приятел така наричаше ограниченичките:

ГСДП е

старшият партньор в правителството на Германия

Германия е старшият лидер на ЕС

- по съвместителство и председател до края на годината

България е в ЕС, за добро или за лошо

- досега за лошо, но това е лично мнение

 

Чертеж ли чакате?

 

Карапетров

ГСДП е младшият партньор в тази коалиция, Метов сине. Когато не знаеш нещо, питай по-знаещи.

Карапетров

ГСДП е младшият партньор в тази коалиция, Метов сине. Когато не знаеш нещо, питай по-знаещи.

The Pal
снимка на The Pal

Може да викнат и Черни, а Комарко да му превежда нюансите

mi6osp.

От жипката мирише на попикани от страх прани гащи. .

От Гешев също.

Поканата ги е сварила без памперси. 

Васик

Това са точно двамата, които си правеха сметки да се разправят с Йончева, но накрая тя ще се разправи с тях, което на Борисов вече му е познато и затова си избива комплексите, като спи с пистолет.

Flamand

Доколкото разбирам, някаква холандска лезбийка в Европарламента си направила частна групичка (не официална комисия) и тази групичка искала да си говори с Баце и Гешев. Вероятно Йончева я е убедила на базата на някакви лични контакти и привързаности.

Звън®
снимка на Звън®

Изключено е Борисов и Гешев да се явят в европарламента. Концертните ангажименти на популярното музикално дуо са плътно запълнени до края на годината. Невъзможно е те да променят програмата си за да веселят ЕП с виртуодните си изпълнения Този сезон дуото изцяло се е посветило на етноафриканската музика. Борисов се изявава като вокал и свири на традиционната ганайска китара колого. Гешев пък впечатлява с новото си амплоа и майсторски инвенции. Той ритмично пърди и потропва на аишоба - масайски барабан от кожа на бенинска коза евуре, опъната върху мощния корпус на конгоанска тиква-кукумбита. Двамата виртуози се явяват облечени в ефектни сценични костюми: пъстри широки ризи дашики, тръстикови сандали от река Лимпопо, а Гешев не изневерява на запазената си марка - каскетче марка "Ленинска правда" с изкуствен интелект. 

nebenebe

Ма откъде ги измисляш тия? Отдавна се каня да проверя всяка твоя дума от един пост. Че да знам дали да ръкоплещя. Откъм стил грешка нямаш.

.............................

 Една кратка проверка потвърди автентичността. Но ще продължа аз. Че как може да се помнят толкоз имена?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш