Quantcast
КПКОНПИ е осъдена да плати 50 000 лв. заради загубено дело | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

КПКОНПИ е осъдена да плати 50 000 лв. заради загубено дело

Семейство, чието имущество е било запорирано години наред, получава обезщетение от антикорупционната комисия
4 976
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Председател на КПКОНПИ сега е бившият главен прокурор Сотир Цацаров.

Антикорупционата комисия КПКОНПИ е осъдена за плати 50 хил. лв. обезщетение на двама съпрузи, срещу които е имало дело за конфискация. Процесът за отнемане в полза на държавата е загубен от комисията на три инстанции. Това дава основание и на семейството да търси обезщетение за моралните вреди. Техният иск срещу комисията по Закона за отговорността на държавата е за общо 300 хил. лв. Съдия Мартина Кирова от Окръжния съд в Ямбол обаче оценява причинените им от комисията страдания на 50 хил. лв., видя "Сега" в съдебните регистри.

Н.Д. и съпругата му Д.Д. стават обект на проверка от комисията за конфискация, която сега е част от КПКОНПИ, през 2011 г. Причината е присъда срещу Н.Д. от 2008 г. за това, че през октомври 2001 г. в Казанлък е придобил, държал и предал самоделно взривно вещество - тротил.

Освен срещу Н.Д. и съпругата му, проверката на комисията за 25 години назад е насочена и срещу сина му от предишен брак, както и срещу фирмата на жената, която стопанисва един от известните ресторанти в Ямбол. Върху цялото имущество на семейството са наложени запори и възбрани. През август 2011 г. комисията внася в съда и искане за конфискация на имущество за 332 417 лв., което според нея е придобито от престъпна дейност. Две години по-късно процесът приключва на първа инстанция - комисията губи. Съдът приема, че семейството е доказало законни източници на средства и достатъчно доходи. Съдът обяснява още, че комисията не е доказала пряка или косвена връзка между престъпната дейност и придобитото имущество. Комисията обжалва на още две инстанции, но в началото на 2015 г. окончателно губи делото.

Съпрузите твърдят, че с тези си незаконосъобразни действия са ограничени и нарушени техни права, че запорите са им попречили да посрещнат дори обичайните разходи за битови нужди и да живеят нормално. Спрели да обслужват кредитите си, не можели да въртят и ресторанта си, тъй като нямало как да плащат на доставчиците и на персонала. Стресът от производството по конфискация се отразил на здравето и на отношенията в семейството.

Пред съда КПКОНПИ защитава тезата, че служителите й са действали по закон. Смята и че влошените здравословни и психически състояния на ищците не следва да се вменяват в нейна вина, тъй като преди производството по конфискация съпрузите са участвали в множество други наказателни, изпълнителни и ревизионни производства, което е следствие от начина им на живот по принцип. 

Прокурорът, който участва в делото за обезщетението, пледира, че исковете срещу комисията са основателни и доказани и че съдът трябва да определи справедлив размер на обезщетението.

Съдът също намира исковете на двамата съпрузи за основателни, защото от комисията не са преценили правилно имуществото им и са водили делото за конфискация. Магистратите посочват, че от комисията са поддържали иска на три инстанции, независимо че в хода на делото са събрани достатъчно доказателства за произхода на средствата, с които семейството е придобило имуществото си. Съдът подчертава, че производството за конфискация засяга с по-голям интензитет и в по-голям обем правото на труд и правото на частна собственост, които пряко засягат свободата на личността.

Така на Н.Д са присъдени 30 хил. лв. обезщетение, а на Д.Д. - 20 хил. лв. Комисията им дължи и 1800 лв. за разноските по делото. Заради отхвърлената част от исковете двамата съпрузи са осъдени да платят на КПКОНПИ общо 500 лв. за юрисконсултското възнаграждение.

Решението на Окръжния съд в Ямбол не е окончателно и КПКОНПИ може да обжалва на още две инстанции.

Ключови думи:

КПКОНПИ, обезщетение, ЗОДОВ

Още

Цацаров ще води в съда двама свидетели срещу Кирил Петков
Бившата балдъза на Брендо съди прокуратурата за 500 000 лв.

31.01.2023

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

5858
Слави Трифонов размисли - ще огласи имуществото си

25.01.2023

2320