Quantcast

Медия без
политическа реклама

БАН: Една джипка отдавна лети надолу, време е да катастрофира

Учените от Академията ще върнат дарението на Делян Пеевски и отново призоваха за оставка на правителството

18 Авг. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Такъв тип управление (като на Бойко Борисов) разгражда държавата - политически, икономически, научно и културно.

Това обяви проф. дфн Лъчезар Аврамов на пресконференция, посветена на отвореното писмо на учени и специалисти от БАН с призив за оставка на правителството, което бе публикувано преди 6 дни. Тогава под него се бяха подписали 169 човека, сега те вече са 265.

учени от БАН написаха отворено писмо, с което призоваха за оставка на правителството.   "Задълбочаващият се управленски произвол на правителството застрашава самите устои на държавата ни", се казва в писмото до медиите.

"Живеем в държава, в която под вида на демокрацията едно лице може да махне с пръст и да изхвърли председателя на Народното събрание - каза още проф. Аврамов.  За какво знание говорим, когато БАН се бори за своето физическо оцеляване и във време, когато губи интелектуалният потенциал. В България няма кандидати за научна работа. Всичко това води до разграждане на държавата, изтичане на интелектуален и генетичен потенциал. Ние сме загубили през XXI век много подготвени хора, които изтичат в Европейския съюз и хора, които не работят в нашата държава".

Представителите на БАН определиха предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание за промени в Конституцията като смехотворно и смятат за неуместно да се занимават с хомосексуалната паника на ВМРО.

Освен това те ще върнат дарените на Академията 50 000 лева от депутата от ДПС Делян Пеевски по време на извънредното положение заради коронавируса. Ако не успеят да съберат средствата, за да ги върнат на Пеевски, учените са готови да изтеглят потребителски кредит.

Гл.асистент д-р Георги Латев пък каза, че управлението на страната е довело "до шистова корупция пробила в почвата на обществото си".

"Такъв тип корупция може да бъде извадена с това, с което се вади шистовият газ - с хидравличен удар от гражданското общество и няма да оставим хора да плашат гражданите - допълни той. - "Белите птици на протеста изплашиха плашилото, а плашилото започна да пише нов закон за летене на птиците. Това е мерзост и няма да допуснем това да се случи по абсолютно категоричен начин. Управляващите искат да направят първата копка на черната дупка. Академичният тон не може да бъде спазен и да се говори с научна терминология. За една кола, която е излязла от пътя не важи Законът за движение по пътищата, а Законът за гравитацията. Една джипка много дълго време лети надолу и тази джипка най-после трябва да катастрофира".

Проф. Емануел Мутафов пък осъди всякаква форма на насилие и призова СДВР на всички масови мероприятия да влезе в ролята си и да предотвратява сблъсъците по блокадите. Той изказа съболезнования на семействата на починалите, вследствие от коронавируса, като смята, че всички минали брифинги по тази тема, трябвало да започват така.

"Подкрепям протеста, но когато един проблем не може да решен по мирен начин, той се решава с криза. Надявам се кризата да завърши с оставки - каза още проф.Мутафов. - Всички граждани, които милеят за държавата трябва да се присъединяват към протеста. Тези хора трябва да слязат от властта, а върхушката да отиде в следствието и прокуратурата, за да се изследват механизмите за ограбената държава".

Още по темата