Медия без
политическа реклама

В зрелищен екшън ГЕРБ - Варна опита сблъсък с протеста и Радев

Партийци, чиновници и шефове на фирми опитаха да атакуват държавния глава, протестиращите и полицията им попречиха

18 Авг. 2020ОбновенаДИЯН ИВАНОВ

В зрелищен екшън се превърна 40-ият ден от протестите във Варна. Причината бе опит на активисти на ГЕРБ, водени от кмета Иван Портних, да стигнат до президента Радев, който по същото време се срещаше с хората от палатковия лагер пред сградата на общинската управа. Своеобразният щурм срещу държавния глава бе реален опит за сблъсък с протестиращите. Единствено действията на полицията предотвратиха сериозни ексцесии.

Събитията се случиха между 19 и 20 часа. 70-80 души, водени от Портних, който е и местен лидер на партията, се строиха на стълбите пред общината. Край него бяха областният управител Стоян Пасев, председателят на общинския съвет Тодор Балабанов, заместници в съвета и редови членове, районни кметове, чиновници, представители на младежката структура на ГЕРБ... На първа линия бе също и евродепутатът Емил Радев, който е варненец. Малко по-назад бе забелязан Николай Пашов, шеф на фирмата "Хидрострой", която

 

изпълнява многомилионни инфраструктурни проекти

 

в града (той е бивш съветник на партията).

Целта им бе да стигнат до Румен Радев, който по същото време държеше реч пред част от протестиращите на 40 метра разстояние. Но пътят на герберското войнство бързо бе пресечен от други протестиращи, които с мощен рев и чрез телата си не позволиха на контрапротестиращите да помръднат. Между тях се настани полицейски кордон. Практически

 

полицаите активно пречеха на Портних и компания да стигнат до президента.

 

Все пак след няколко минути контрапротестът извоюва няколко метра територия, но още повече протестиращи застанаха като щит. Групите скандираха една срещу друга на метър разстояние, в който се бяха настанили полицаите. От едната страна се чуваше "Мафия", "Мутри вън", "Хайфа" (намек за стар скандал, за който се смята, че е участвал кмета)"...., а от другата - "Червени боклуци". На няколко пъти напрежението силно се покачваше. Портних бе много силно обиждан. Част от протестиращите и контрапротестиращите се познават лично, затова

 

яростта се смесваше с усмивки и закачки,

 

но някои по-луди глави определено можеха да направят проблем.

Портних, който по принцип е тиха натура, бе много деен в опита да пробие кордоните на полицията и протестиращите. Караше се със служителите на МВР, мъчеше се да ги заобиколи. По едно време Емил Радев си проправи път и отиде при множеството около държавния глава, но не се разбра какво точно направи. Не стана ясно защо толкова много ГЕРБ иска да стигне до президента. Вероятно, за да му връчи нещо като декларация. И Портних, и Пасев, и останалите по принцип са уравновесени личности. Затова бе чудно

 

отде бе бликнала тая свирепост в тях да атакуват президента

 

с риск от сблъсък с протеста. Три са хипотезите - или са получили нареждане "отгоре", или искат да се докарат пред същото "горе", или пък... всичко това е изблик на честните им граждански позиции.

Към края на екшъна Портних, досущ пълководец, поведе хората си по заобиколен път да стигнат до Румен Радев. Протестиращите и полицията бързо се прегрупираха и отново не позволиха задачата да бъде изпълнена. Напрежението пак се покачи - 

 

мъж от "лагера на Радев" бе издърпан от полицаите,

 

очевидно заради по-буйно поведение. След десетина минути бе пуснат без употреба на насилие. 

По някое време малка група от млади момчета, с роми сред тях, се присъедини към контрапротеста. Те минаха без проблеми през враждуващия лагер. След малко и втора група се опита, но полицаи ги спряха за проверка на документите. Проверката бе бавничка, толкова, че събитията бяха свършили като приключи.

А самият финал на екшъна протече така: част от факторите на ГЕРБ се разотидоха към общинския паркинг,

 

Портних се почуди защо си тръгват,

 

след което се прибра и той в общинската сграда. Малка разправия между зам.-председателя на съвета Бранимир Балачев и група протестиращи дообогатиха сюжета. Той се качи на черно ауди в опит да си тръгне, като за целта следваше да мине и през полицейския кордон. Десетина протестиращи не му позволиха. Балачев слезе и разговаряха културно - основно защо на сесиите не се допускат граждани. Накрая групата се дръпна, полицаите също направиха коридор, а Балачев си замина благополучно.

През цялото това време президентът бе при другата половина от протестиращите - говореше на мегафона или просто приятелски с тях. Настроението там бе доста по-ведро. 

 

Няколко пъти се чуха мошни възгласи "Радев".

 

При положение, че привържениците на БСП бяха малко там, това е доста любопитен факт.

Тъй като числеността на участниците в тези събития се променяше през този един час, съотношението протестиращи - контрапротестиращи обобщено бе 5:1. Като се извадят журналистите и полицията (цивилна и униформена), общо от двете страни на барикадата имаше не повече от 600-700 души. На сто метра встрани от сградата на общината животът бе толкова спокоен, все едно никога не е имало протести през тези 40 дни.

Още по темата: 

Изобщо не трябва да се коментират предложенията на министър-председателя. Призовавам всички, които милеят за бъдещото на България, да не попадат в капана на Борисов, заяви във Варна президентът Румен Радев, предаде кореспондент на БГНЕС от морската столица.

 

ОБЯСНЕНИЯ

След екшъна, почти по тъмни доби, лидерите на ГЕРБ - Варна разпространиха клип, в който обясняват защо са искали да отидат при Румен Радев. Уморен, а и чрез далеч по-спокоен тон Портних казва във видеото, че Варна е отворен град от интелигентни хора, където има място за различни гледни точки. Малкото протестиращи не представлявали Варна и именно това гербаджиите искали да кажат на държавния глава.

Кметът Иван Портних : Варна е различен, Варна е интелигентен град, Варна няма нужда от разделение. Искахме да се срещнем с Румен Радев и да му кажем, че няма нужда от създаването на напрежение, когато градът и хората се опитват да спасят сезона, въпреки палатките , които блокират най-възловото кръстовище за трафика към курортите. Той предпочете обаче да говори с група от антиевропейски настроени лица около Костадинов- "Възраждане", и Мая Манолова и да им каже "Трябва да протестирате всеки ден!"

Posted by ГЕРБ - Варна on Monday, August 17, 2020

 

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Под паметника на Съветската армия имало зала

24 Март 2024

Демерджиев: С мигрантите влизат терористи и бивши военни

24 Март 2024

Мария Габриел се отказа от мандата

24 Март 2024

ГЕРБ отхвърли офертата на ПП-ДБ за кабинет с втория мандат

26 Март 2024

ГЕРБ атакува Васил Терзиев с компромат за имоти

23 Март 2024