Медия без
политическа реклама

Хорото в рилските езера не било планирано

13 Авг. 2018
Снимка: Фейсбук

Нагазването в едно от рилските езера на танцуващи хоро не е било планирано. То е било плод на ефекта на адреналина на участниците. "Осъзнаваме грешката си и се извиняваме", коментира организаторът на събитието арх. Пламен Мирянов от фондация "Нашият дом е България" пред Нова телевизия. Хорото, при което част от участниците нагазиха в защитеното езеро Бъбрека, беше опит за рекорд за най-голямо планинско хоро.

"На езерата имаше 300 човека от ансамблите, заедно с екипа, който засне филм за събитието. За тази бройка имахме разрешение. Това не е нищо на фона на средна бройка от 3000 туристи ежедневно", каза Мирянов. Според него кадрите, които са направени от събитието ще бъдат добра реклама за България.

"Не фолклорът на това място е "чалга", а "изстудяването на бира и диня във водата", добави Мирянов. "Даваме си сметка, че това, което се случи не е правилно. Говорихме многократно с ръководството на националния парк там да се поставят табели", акцентира той и добави, че не са допускани джипове в парка, свързани със събитието.

Вчера от екоминистерството съобщиха, че ще има санкции. "Дирекция на Национален парк "Рила" е издала разрешение за заснемане на филм на езерото Бъбрека на фондация "Нашият дом е България". Не е издавано разрешение за поставяне на рекорди на Гинес", каза директорът на Национален парк "Рила" пред Нова телевизия Красимир Андонов. Планът е бил да да се заснемат хора в народни носии, изгрева и три топловъздушни балони. Така чрез условията на мероприятието се забранява влизане във водата. "Санкцията ще е за организаторите, тъй като отговорността е изцяло тяхна. Глобата е до 10 000 лева", добави Андонов и съобщи, че няма да има сериозни последствия за езерото, защото навлизането е било за няколко минути. "Това обаче не бива да се случва, тъй като при самото влизане водата се размътва. Стараем се да поддържаме езерата във вида, в който са възникнали. Всяка година ги почистваме от водна растителност, възнамеряваме да ги чистим и от насложената тиня", каза директорът на национален парк "Рила".