Quantcast
Парламентарните формации с дълбоки резерви към идеите на премиера | СЕГА
facebook
twitter

България

Парламентарните формации с дълбоки резерви към идеите на премиера

Реакциите извън НС са унищожителни
Обновена
5 552
 Илияна Кирилова
Искрен Веселинов

Парламентарните политически сили срещат засега хладно идеите на премиера за Велико народно събрание (ВНС), промени в конституцията и пр. А това поставя под съмнение дали предложенията ще бъдат приети. ГЕРБ има 95 депутати, а за свикване на ВНС са нужни 160, тоест им трябват гласовете на коалиционните им партньори Обединени патриоти плюс такива от опозицията в лицето на Воля, ДПС или БСП.

Искрен Веселинов от ВМРО заяви пред "24 часа", че не трябва да се избързва с промени в основния закон, а те да се обмислят добре, да има дискусии и консултации. Групата на "Обединени патриоти" била уведомена за идеите на Борисов, но решение засега нямала. Не било дискутирано и обещанието на Борисов да подаде оставка, ако парламентът реши да свика ВНС. Другата седмица щяла да се обсъжда цялата тази тема. Веселинов намекна и за точките, около които най-вероятно националистите ще се пазарят - патриотичната коалиция държала при упражняване на вот да залегне в конституцията изискването за образователен ценз, както и за задължителни избори. 

Във Фейсбук вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че неговата партия предлага 6 неща за промяна в Конституцията - образователен ценз, задължително гласуване, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на донаборната служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена, както и президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие. "Тези шест неща трябва да бъдат вкарани в дебата за промени на Конституцията. Нужен е обществен консенсус. Иначе ВНС за намаляване броя на депутатите и ограничаване правомощията на правосъдния министър е безсмислено", заявява вицепремиерът.

Каракачанов припомня, че нееднократно войводите са заявявали, че чуват разумния, необременен от задкулисни интереси глас на протеста. "Неслучайно от години ние от ВМРО говорим за това, че прозрачността на изборния процес и неговата философия стоят в основата на демокрацията", подчертава Каракачанов.  "Крайно време е да бъдем отговорни и да упражняваме не само правата си, но и да изпълняваме задълженията си. Минималното ниво на образованост при правото на глас дава поне малка гаранция за направен информиран политически избор, а задължителното гласуване омаловажава купените цигански гласове и корпоративния вот", казва още Каракачанов. Според него задължителният вот насърчава всички български избиратели да участват в избора на това кой ще ги управлява. Той ще намали влиянието на етническите партии като ДПС, чиито гласоподаватели са може би единствените досега, които гласуват „задължително“, като и ще понижи ефекта на купените цигански гласове и на корпоративния вот, смята Каракачанов, както и че "институтът на семейството трябва да бъде гарантиран и да има категорична защита срещу въвеждането на трети, пети или 30-и пол".

Ръководството на НФСБ също излезе със свои предложения за промени в Конституцията след обръщението на премиера. Лидерът на партията Валери Симеонов свика на заседание актива и депутатите, след което бяха огласени 9 точки, за които Фронтът настоява. Те са: запазване на еднонационалната държава с един официален език - българския, традиционното вероизповедание остава Православието, минималната пенсия да бъде не по-малка от 70% от минималната работна заплата, гарантирано здравеопазване без доплащане на медицинските услуги, намаляване на броя на народните представители и въвеждане на индивидуална жалба до Конституционния съд (предложенията са заложени в програмата на НФСБ от 2011 г.), въвеждане на образователен ценз при гласуване, социално подпомагане само срещу полагане на обществено-полезен труд, за всяко престъпление – да има наказание с натрупване (кумулация) и въвеждане на обществено-полезен труд като мярка за наказание и възмездие, както да няма давност за преследване на престъпления, свързани с приватизация и концесии.

Лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки смята, че ВНС е „абсолютно ненужна конструкция“, тъй като конституцията може да се променя и от обикновено Народно събрание. „Считам за голямо губене на време, особено в този момент, в който държавата има нужда от работа всеки един ден за справяне с последиците от пандемията и за развитие, ние да губим време в преминаване през едно Велико Народно събрание“, каза той пред БНР. Все пак крайното решение щял да вземе след консултации.

"Темата за свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията се поставя не за пръв път на вниманието на българското общество. Включително от г-н Борисов в критични за него и партията му моменти", написа следобед лидерът на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук.

"Чрез такива ходове той обикновено цели противопоставяне на една група българи на други, което му гарантира време и оцеляване", смята Нинова.

"Борисов не е човекът, който може да рестартира системата, защото той е олицетворението на същата система - най-дълго управлявалият премиер в България и премиерът с най-лоши резултати в Европейския съюз. Борисов е символ на разграждането на държавността и няма как да е олицетворение на рестарта й", смята Нинова.

Според нея България има нужда от промяна на модела и тази промяна започва със смяната на неговия символ.

"Този парламент е изчерпан. Той е с най-ниско институционално доверие. Той няма авторитет да направи сериозна реформа. Пътят е оставка на правителството, нови избори, парламент с ново доверие - едва тогава сериозен разговор за промяната на модела", посочва още соцлидерът.

Другата опозиционна партия ДПС засега мълчи по идеите на Борисов. Потърсени от "Сега" за коментар, депутати не отговориха на мобилните си телефони. По-късно лидерът на движението Мустафа Карадайъ не изрази своя позиция по темата, а публикува в профила си във Фейсбук изказване на почетния лидер Ахмед Доган за необходимостта от рестарт на политическия модел. Изказването е в типичния завоалиран, сложен и високопарен език, без да дава кой знае каква информация за позицията му. То е от 19.12.2019 г.

"В този социално-политически контекст по всичко изглежда, че рестартът на демократичния модел, съчетан с моралния императив, е нежният, но неизбежен изход от тази ситуация. Кога и как ще се получи това, зависи от зрелостта на политическия елит и на гражданското общество, казва Доган, цитиран от Карадайъ.

"Цикличността предполага, че е време за промяна на парадигмата на властовата система, понякога полюсно, съобразно историческите традиции на властовата система, манталитета на гражданското общество и „ градуса” на международната среда.
Друг важен цикъл, който тепърва предстои да се разгърне, е дисхармонията на цикъла на натрупване с този на разпределение и преразпределение. Това, разбира се, не е от сантимент към „социалната идея”, а от увеличаването на рисковите фактори за предизвикване на рецесия, вследствие на прекалено широко отворената ножица между бедни и богати.

Политическата необходимост от рестартиране на политическия модел на обществото в една или друга степен се осъзнава, но сравнително по-малко се изговаря или се отлага във времето. Защото рисковите фактори за продуциране на „критичната точка“ на хаоса в партийните структури се явява проблемният възпиращ фактор за подобно радикално решение. Тъкмо поради това решаващият фактор за рестарта в случая е зрелостта и готовността на гражданското общество!, пише още Карадайъ.

 

Извън парламента реакциите са доста остри:

Предложенията на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание и приемането на нова Конституция са „абсолютно антипиарски подход“, заяви бившият заместник на Борисов в ГЕРБ - Цветан Цветанов, председател на Евро-атлантическия Център за сигурност.

"Авариен изход от създалата се тежка политическа ситуация. Абсолютно антипиарски подход. В момента няма никакво обществено доверие в парламент и правителство", коментира още Цветанов пред БГНЕС.

„За да се пристъпи към едно подобно решение, трябва да се търси мнозинство от над 161 народни представители. В момента няма нито проект за нова Конституция, нито през последните месеци е обсъждана подобна тема, нито е обсъждано в оставащите няколко месеца или в мандата на сегашното НС да бъде създадена работна група за подготовката и представяне на проект“, обясни Цветанов.

Той не вижда политически консенсус за нов основен закон. Според Цветанов с предложенията си премиерът цели отлагането във времето на подаването на оставка и търси всякакви възможности за това.

"Мафията желае конституция !!!", написа в социалните мрежи Велислав Минеков, част от "Отровното трио", което претендира за лидерство на протестите.

"Изявлението на все още неподалия оставка Бойко Борисов е пореден опит за печелене на време и проява на страх", заявява още "Отровно трио" в коментар за изявлението на премиера, цитиран от БНТ. "Проваленият и загубил доверие парламент с мнозинство, диктувано от олигархичната му власт, се готви сам да предложи проект на нова Конституция. Това ще даде възможност мафията да създаде свой Основен закон, изработен от неговото Народно събрание и да му бъде спечелено време до януари, за да остане на поста си", казват организаторите на протеста.

"В т.нар. предложения не чухме никаква готовност за вадене на Прокуратурата от съдебната система, нито за машинно и електронно дистанционно гласуване. На практика нито едно от исканията на протеста не е уважено. Блъскането с ръка по масата и обругаването на протестиращите, показват безсилният изблик на нерви у човек, който е загубил народа си и когото народът иска да загуби. Няма да повярваме и на тази лъжа! ОСТАВКА и нови избори, без диктата на Борисов! Продължаваме докрай!", заявяват от "Отровното трио".

Мнението на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов пък е: "За съжалние в анонса на Борисов не виждаме реално решение на кризата. Виждаме опит решението да бъде използвано така, че да се спечели време. Основната цел на Борисов е отново да спечели време, са отложи оставката си и да си осигури възможност той да организира парламентарните избори, сменяйки в последния момент правилата, по които това ще се случи. Това е изключително опасно - хората настояват за ясно поемане на политическа отговорност, като Рубикон, като точка, в която българската политическа система наистина да преживее промяна. Те настояват за две оставки - на премиера и на главния прокурор Иван Гешев. Нещо, което не чухме - чухме за някакво оттегляне, очевидно става дума за отлагане във времето на необходимите решения и отново резервиране на възможност за минаване във вариант Деница Сачева - т.е. отпуска на премиера и Деница Сачева, която да довърши мандата и.д. премиер или някой друг. 

Нито едно то исканията (на протестите) не налага Велико народно съброние. Нашата позиция, че обикновено народно събрание може да направи тези промени по отношение на съдебната власт и други. Вариант ВНС практимески означава стопиране, а не рестартиране на демократичния процес, за есеци, а може би за години. 

Очевидно управляващата партия иска да спечели време, да отложи оставката, да размаха едни реформи, които можеше да направи още през 2015 г. Всяко от нещата, които Борисов анонсира по отношение на съдебната власт бяха предложения, изготвени от моя екип в министерството на правосъдието тогава и бяха отхвърлени от него".

Според лидера на „Движение 21“ Татяна Дончева Бойко Борисов и кръгът около него прави неистови усилия да разджурка още повече вече разджурканата ситуация, с идеята, че това може би ще го спаси. "Тези покани за дискусия са направени, за да се дискутира, без да си подава оставката", коментира тя пред БНР. "Идеята този парламент да свика Велико народно събрание не е лоша. Мисля, че и Христо Иванов ще стигне до това заключение. ВНС, което да се свика до три месеца от разпускането на сегашното, не е лоша идея", каза Дончева. по думите й за да да се свика ВНС обаче, е необходимо 2/3 мнозинство, а такова ГЕРБ няма, освен ако БСП не подкрепи това предложение.

"Бойко Борисов трябва да подаде оставката на правителството без условия", категорична е Дончева. Според нея трябва да се върви към предсрочни избори, служебен парламент, към възможности за честни избори и "мнозинство в следващ парламент, било той велик или невелик, от конституционно ангажирани за промени депутати". "Трябва да бъде премахната фигурата на Великото народно събрание и вместо да ни пробутва премиерът всевъзможни творения на Дани Кирилов и кръг, ние трябва да си отпушим възможността за промени в Конституцията глава по глава, в рамките на серия народни събрания", коментира юристът. "Следващият парламент накрая трябва да вземе решение за премахването на института на ВНС и на пречки, които възпрепятстват по-сериозни конституционни промени", смята още Татяна Дончева. Според нея "това, което пречи, е фигурата на ВНС". "Вече никой няма съмнение, че България няма да става монархия", каза тя.

Според Дончева на Бойко Борисов му липсва чувство за реалност и разбиране защо се случват протестите. По думите й протестът трябва да продължи „да натиска“ за оставка на кабинета. "Има пиари и други, които го съветват, за да може да ритне топката в друго поле. Същевременно да печели време. Целта – оставка на Борисов, отстраняване на това правителство и оставка на Гешев не бива да бъде снемана", подчерта Дончева.

"Питам Борисов кой му написа речта днес за промяната в конституцията? Пеевски, Маджо, приятелският кръг, Домусчиев? В България при Борисов от 10 години мафията си има държава и хазна, а сега вече явно иска да си има и конституция", коментира в свое видеообръщение председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова, изпратено до медиите.

"Хората на улицата са в много сложна ситуация, не могат да се откажат лесно от каузата си, заявявайки се публично и категорично. Когато стигнеш до етапа на агресиране, означава, че толкова дълбоко си се вдълбал в собствената позиция, че можеш да допуснеш да чуеш другия. В момента са в дълбочината на собствения си капан на мислене", заяви още Христова. По думите ѝ дебатът е сложен на масата и в това има огромен смисъл. "Тактическият и стратегически ход на Бойко Борисов има смисъл в това да тестира способността на тези в парламента да вземат решения с консенсус в името на държавата и да тества реакциите на лидерите на опозицията, на хората на улицата", е мнението й.

Шоуменът и лидер на "Има такъв народ" Слави Трифонов коментира във фейсбук, че днешният ход на Борисов е "като да играеш шах с каратист - ти местиш фигурите, а той рита дъската". Според Трифонов "и на децата е ясно, че Бойко Борисов се е вкопчил във властта като удавник за сламка и прави всичко възможно, за да организира той следващите избори".

С коментар във фейбук излезе и бизнесменът с 18 обвинения Васил Божков, който се укрива в Дубай. "Не може онзи, който доведе България до Трета национална катастрофа, да дава политически предложения. Единствената му цел е да спечели време. Единственото решение е #оставка", написа той в профила си. "Оставка и на главния прокурор, който твърди, че е инструмент на Бога, и погазва законите, който трябва да защитава. Разследване на депутата Пеевски, който си купи държавата и институциите й. #Възмездието идва. #БъдетеСмели", пише още Божков.

"Налице е изземване на инициативата, която се държеше в ръцете на президента Румен Радев, за свикване на Велико Народно събрание. Ясно осъзнаване на това, че трябва да се случи дълбока промяна. Борисов направи изпреварващ ход, с който даде послание, че няма да разреши служебно правителство да контролира изборите", коментира пред БНР проф. Антоанета Христова. По думите ѝ има теми в държавата, които трябва да намерят консенсус и сред най-големите опоненти по идеология партии. "Велико Народно събрание може да даде нова енергия и ново усещане за консенсус. От психологическа гледна точка това е усещане за ново начало", смята тя.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бойко Борисов е с COVID-19 и е на домашно лечение

26.10.2020

Обновена

33693 268
Пандемията прави изборите непредвидими

26.10.2020

ДИЯН БОЖИДАРОВ

1336 6
България изгуби способност да преговаря

Коментари

Бонжуар

Професионална професура... Съдба! 👍

last

Страх от:

- протестите;

- тия,които стоят отзад и дърпат конците;

- най - вече - от служебно праавителство.

wreckage
снимка на wreckage

конституцията е писана за гражданите, а не за специалистите по конституционно прао. Които заедно с бракоразводните адвокати също са граждани.

wreckage
снимка на wreckage

Другата опозиционна партия ДПС засега мълчи по идеите на Борисов. Потърсени от "Сега" за коментар, депутати не отговориха на мобилните си телефони.

Од телефоните се чува само тешко дишане.

тодор георгиев1...

Г-жо Христова,разбирам желанието ви да продължавате да правите свирки на герб за пари но ние не искаме усещане за консенсус и промени а реални такива.

Влез или се регистрирай за да коментираш