Медия без
политическа реклама

Учени съставиха карта на дезинформациите за COVID-19

Най-пострадали от инфодемията са САЩ и Индия, а България е сред най-устойчивите на неверни публикации страни

14 Авг. 2020

Лъжливи информации за COVID-19 са водели до смъртта на хиляди по света, освен това дезинформацията е довела до ръст на заразените. Това е изводът от изследването на международен екип от учени, който е съставил и карта на разпространението на митовете за коронавируса по света. Самото изследване е публикувано в списание The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

Авторите са анализирали 2311 доклада за слухове и конспиративни теории, публикувани в социалните мрежи и новинарски сайтове на 25 езика в 87 държави. Те са били свързани с болестта, предаването ѝ и смъртността (24%), мерките за контрол (21%), терапия и лечение (19%), причини за заразяването, включително произход на коронавируса (15%), насилие (1%) и други (20%). От 2276 доклада за публикации, чийто текст е бил наличен за анализ, 1856 съдържат неверни твърдения (82%), пишат учените.

Оказва се, че най-пострадалите от т.нар. инфодемия са САЩ и Индия (на картата те са в тъмночервен цвят), а със съвсем малко им "отстъпват" Великобритания, Испания, Индонезия и Китай. Най-устойчиви на дезинформация се оказват България, Швейцария, Финландия, Сърбия, Унгария, Нова Зеландия, Ботсвана, Либия, Нигер, Чад, Сирия, Афганистан, Колумбия и още няколко държави (на картата в бял цвят).

Учените отбелязват, че голяма част от съобщенията са били вредни, а някои директно опасни за живота - например препоръката да се пие алкохол или белина за лечение. Подобни съвети са довели до смъртта на хиляди по целия свят. Други съвети са увеличавали риска от заразяване с COVID-19, или просто са били напълно безполезни.

"Здравните служби трябва да наблюдават в реално време дезинфомациите, свързани с COVID-19, и да ангажират местните общности и правителствени представители към развенчаването на тези митове", пишат учените. Те призовават дасе публикуват на сайтовете на здравни министерства и други провителствени портали най-пълна и достоверна информация, подкрепена с научни данни. А също така да се правят кампании за разпространяване само на достоверна информация в социалните мрежи.

 

Ключови думи:

коронавирус

Още по темата