Quantcast
БНБ пуска нова петолевка | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

БНБ пуска нова петолевка

Обновена
2 664

Българската народна банка пуска в обращение нова банкнота от 5 лева. Това е последната от новата серия банкноти с емисия 2020 г. Банкнотата ще бъде в обращение от 4 септември 2020 г. като законно платежно средство, съобщи банката.

Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите, които са в обращение. Промените са свързани с въвеждането на нови защитни елементи: допълнителен знак за незрящи - една дебела и девет тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата; холограмна лента с оптични ефекти; цветен холограмен портрет на Иван Милев; изображения на изправен коронован лъв с динамичен ефект и обемно триизмерно изображение на цифрата 5; осигурителна нишка; воден знак с висока резолюция.

Банкнотите от 5 лева, емисии 1999 г. и 2009 г. продължават да бъдат в обращение.

Ключови думи:

БНБ, 5 лева
13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БНБ вече очаква за тази година 5.5% спад на БВП, а не 8.5%

14.10.2020

333 5
Шефът на БНБ оправда влизането на държавата в ПИБ

08.10.2020

1258 2
Global Finance писа "шестица" на шефа на БНБ

08.10.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

821 5

Коментари

vvatkov

 в обращение

    ОБРЪЩАМ ,а не обрАщам!

Доротея Дачкова
Това са две различни думи. Съществителното обръщение означава ’дума или израз, с който говорещият се обръща към друго лице’ или ’призив, възвание’. Думата няма точен превод, но е мило обръщение към скъп човек, нещо като „котенце“. Участниците в националната среща излязоха с обръщение към българските граждани. Съществителното обращение се използва като финансов термин – ’процес на обмяна на парични средства и стоки; оборот’, или като синоним на думата употреба. На 1 януари 2002 г. еврото влиза в обращение и при касовите плащания в страните от еврозоната. Архаизмите са старинни думи или изрази, които са излезли от обращение. Източници Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 428, 429. Речник на българския език. Т. 11. С., БАН, 2002, с. 175, 194. https://kaksepishe.com/obrashtenie/
emona1

Мен ме интересува,кога най сетне ще пуснат банкнота от 500 лв.?

nafta

Когато БСП вземе властта ще пуснат и 5 000, спокойно.

вила

Трябва от 500 лв, чорбаджията таквиз пачки трупа на шкафчето

Догуша от Лъжево
снимка на Догуша от Лъжево

Ватков,

 

https://ibl.bas.bg/ezikovi_spravki/obrashtenie-ili-obrashtenie/

 

Бъди здрав и... да се множат петолевките ти.

 

От знанье никой не е прокопсал.

 

Киро Бармана така проповядваше навремето.

ИлияНиколов

Благодаря, Догуша. Сега ми стана ясно.

Човек се учи, докато е жив.

👍

vvatkov

   Благодаря, видях обясненията! Всичко добро!👍

aleksandar yordanov

С лика на бащицата ли ще бъде ?

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Няма лошо да пускат петолевка в обращение. Проблемът е, че с всеки изминал ден намаляват нещата, които можеш да си купиш с нея.

Under_My_Thumb

👍

Звън®
снимка на Звън®

Колко ли българи знаят кой е изобразен върху банкнотата от пет лева? Залагам, че не са повече от 19%.  Любопитно ми е кой е решил върху банкнотите от последната емисия да стоят ликовете на Св. Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Иван Милев, Петър Берон, Стефан Стамболов, Пенчо Славейков и Алеко Константинов. 

 

Има ли връзка между номинала на банкнотата и значението на личността, изобразена на нея?

 

Нито една банкнота от емисия 2005 г. не е посветена на жена. Последните купюри с женски ликове бяха двата лева от 1962 г. с гроздоберачката Кина Гърбова и двадесетолевката от 1991 г. със севастократицата Десислава. В по-стари емисии се мяркат жътварки, розоберачки, жени хранещи кокошки или пък държащи деца в ръце.

 

Дали някога ще има нова емисия с левове? Какво ли ще бъде отпечатано върху тях?  Може би ще се появи следната банкнота:

 

Емисия - 2025
Номинал - 200 лева
Воден знак - Релефна карта на обратната страна на лунната повърхност
Лице - Портрет на главния прокурор Иван Гешев с каскет, нарисуван от колектив художници по указанията на Тиквоний I Хипертоник
Гръб - Сцена от знаменитата операция по залавянето на Лунния заек Юй Ту. На нея е изобразено как Гешев закопчава прочутия контрабандист на еликсир на бъзсмъртието. Действието става под единственото дърво гуйхуа, растящо в тази част на Луната. Под него Юй Ту с векове е стривал в хаванче вълшебната си смес, докато е заловен от Иван Гешев, кацнал на Луната със специална секретна мисия. 

nebenebe

А цените растат непослушно.

Влез или се регистрирай за да коментираш