Quantcast
МВР разчисти блокадата при румънското посолство | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

МВР разчисти блокадата при румънското посолство

Протестиращите се заканиха не само да се върнат там, но и да са повече
Обновена
5 194
 Фейсбук/Велислав Минеков

Късно през нощта органите на реда са премахнали новосъздадения палатков лагер на протеста при румънското посолство на бул. "Ситняково", съобщи bTV. Движението в района тази сутрин е спокойно, но интензивно.

Трима души са били арестувани след акцията, съобщи БНР. Засега няма официална информация от МВР.

По разказ на протестиращи към 5.00 часа сутринта жандармерия с над 20 коли е дошла на място и е събрала палатките и всички вещи от барикадата, съобщава БНТ. Пак по разкази на протестиращи е имало напрежение с полицията. На няколко граждани са били взети личните карти и отведени настрана. Имало е и провокатори - двама младежи са спукали гумите на бус, останал в района на кръстовището.

Изсипа се огромно количество полиция и жандармерия, дойде камион, в който се нахвърля всичко, разказа и Велислав Минеков от Отровното трио, който е бил свидетел на разчистването. По думите му полицаите били толкова многобройни, че улицата е "почерняла".

Това е отчаян ход на правителството, който ще доведе само до това, че протеста ще се разрасне - не само, че ще има връщане на това място, но и размножаване, добави той. "В това отчаяние те настройват хората още повече. С всяко едно действие те предизвикват истински сериозен бунт", допълни професорът пред bTV.

"Нямаше насилие при освобождаването на кръстовището", разказа пред БГНЕС Даниела Йовчева, която заедно със сина си е била на мястото. Тя разказва, че на кръстовището е имало 12 души. "Появиха се всякакви хора, полиция жандармерия. Аз и синът ми отказахме да изпълним доброволно заповед, наложи се да ни задържат. Никой от нас, които правят това, не е защото си нямат друга работа. Ние гледаме на това като на работа, която трябва да свършим, и ще го правим непрекъснато и постоянно. И само да попитам някой да знае нещо за премиера ни. Защото той е нелегален – както и парламентарната група от вчера. Те са в нелегалност. Освен това се оказа и патологичен лъжец. Помните, че обеща нито с добро, нито с лошо няма да раздига палатките", допълва Йовчева. По думите й протестиращите имали намерение освен линейките да пропускат и колите на градския транспорт.

"Жандармерията разкарала мутрите от кръстовището на Ситняково. Правилно. Така се прави в Европа. Браво!". Това коментира във фейсбук профила си евродепутатът Александър Йорданов във връзка с намесата на органите на реда във вдигането на палатките, които протестиращи разпънаха пред румънското посолство в София в 36-тия пореден ден на протестите.

Кръстовището при румънското посолство стана четвъртото блокирано място в София, след като в четвъртък вечерта демонстрантите се насочиха към него и се наложи движението в района да бъде спряно.

На място в четвъртък Арман Бабикян съобщи, че блокадата ще бъде поне за 24 часа - "като предупреждение към премиера Борисов какво го чака, ако не предаде властта на нормални и мислещи хора, спазващи закона". Съорганизаторът на протестите обяви, че движението по тази артерия ще бъде пуснато утре по това време, но "са възможни и други изненади". За броени минути протестиращите изградиха своеобразна отбранителна линия както с подръчни, така и с предварително подготвени материали - от улични контейнери за боклук, през дървени палети до автомобилни гуми. В средата на новия окупационен лагер бяха разпънати шатри и палатки.

В столицата блокирани остават кръстовища на Орлов мост, на площад "Независимост" и пред ректората на Софийския университет.

Още

Беларус погна и здравните работници

17.06.2021

1092
Протестиращи сложиха КПП-та, за да блокират Гешев

09.06.2021

Обновена

5179
Протестът срещу Гешев отново стана масов

02.06.2021

Обновена

29197