Медия без
политическа реклама

Ден 36: Протестиращи превзеха четвърто кръстовище в София

В Русе блокираха пътя към Дунав мост, в Стара Загора се заканиха да издигнат грамада от камъни пред областната управа

13 Авг. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

С блокади на ключови кръстовища в трите най-големи български града - София, Пловдив и Варна, продължават масовите протести срещу правителството и прокуратурата. И в днешния 36-и пореден ден на засилващи се демонстрации исканията остават същите - незабавна оставка на министър-председателя Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

В столицата блокирани са кръстовищата на Орлов мост, пред Софийския университет и в участъка между президентството и Министерския съвет, а от тази вечер - и това пред Румънското посолство. Движението по бул. "Дондуков" и бул. "Цар Освободител" е спряно. Пропускат се единствено линейки и полицейски коли. Много от линиите на градския транспорт се движат с променени маршрути.

София на живо от Орлов мост

Posted by Иво Божков (Yvo Bojkov) on Thursday, August 13, 2020

Към 18:30 ч. обстановката беше спокойна. От палатковия лагер на Орлов мост обещаха концерт на класическа музика. Не се забелязваше засилено полицейско присъствие в района, предава БНР.

На площад "Независимост" към 20:30 ч. вече имаше няколко хиляди души със знамена и барабани, изразяващи недоволството си. И днес бяха приготвени кори с яйца, с които да бъде обстрелвана сградата на правителството. Най-коментираната тема в този лагер беше липсата на кворум в парламента, което според присъстващите е доказателство за страх сред управляващите.

На импровизирано "парламентарно заседание" протестиращите "гласуваха" вот на недоверие към правителството на Борисов "заради корупция, грабеж, некомпетентност и наглост, които унизиха народа на България и сринаха международния ѝ авторитет".

"По решение на суверена господин Борисов вече не е министър-председател на България", обяви от трибуна при фонтана пред президентството Арман Бабикян, един от организаторите на протеста. Той обясни, че след проваленото извънредно заседание на Народното събрание днес, е време за истинско такова. "Заседанието" на площада започна с българския химн. Протестиращите поискаха изслушване на премиера, а след това "гласуваха" недоверие към кабинета.

Малко преди 21:00 ч. с викове "Оставка" протестиращите поеха на шествие по централните булеварди на София, отправяйки се към барикадата на Орлов мост. Минавайки покрай парламента, демонстрантите обстрелваха сградата с домати и яйца.

Ден 36-ти Орлов мост

Posted by Инициатива "Правосъдие за всеки" on Thursday, August 13, 2020

Голяма част от демонстрантите продължиха похода си по бул. "Цариградско шосе", откъдето се отбиха в посока румънското посолство и блокираха кръстовището на бул. "Шипченски проход" и бул. "Михай Еминеску". Наложи се спиране на движението по бул. "Ситняково" и ул. "Цар Иван Асен II". В района дълго се чуваше оглушителен вой на вувузели и викове "Оставка! Веднага!"

На място Арман Бабикян съобщи, че блокадата на това кръстовище ще бъде поне за 24 часа - "като предупреждение към премиера Борисов какво го чака, ако не предаде властта на нормални и мислещи хора, спазващи закона". Съорганизаторът на протестите обяви, че движението по тази артерия ще бъде пуснато утре по това време, но "са възможни и други изненади".

За броени минути протестиращите превзеха кръстовището и изградиха своеобразна отбранителна линия както с подръчни, така и с предварително подготвени материали - от улични контейнери за боклук, през дървени палети до автомобилни гуми. В средата на новия окупационен лагер бяха разпънати шатри и палатки.

Пореден 36-и антиправителствен протест. Недоволните граждани се събраха в триъгълника на властта, заключен между Министерски съвет, Президентството и Партийн...

Още сутринта протестиращи се събраха около сградата на Народното събрание, където днес трябваше да се проведе извънредно заседание. То обаче беше саботирано от управляващата партия ГЕРБ, чиито депутати демонстративно не влязоха в пленарната зала и провалиха заседанието заради липса на кворум.

Пред сградата възникна напрежение между демонстранти и полиция, след като протестиращите посрещнаха малкото появили се на работа депутати с хвърляне на яйца и домати и с викове "Оставка!". Недоволните от управлението направиха жива верига пред централния вход на парламента, преди към 11:00 ч. да се разотидат.

Заради поредния антиправителствен протест в Пловдив тази вечер беше спряно движението по централни булеварди и кръстовища. С променени маршрути се движат 19 линии на градския транспорт там, съобщи БНР.

Хората се събраха на пл. "Съединение", като организаторите заявиха затваряне на четири централни булеварда в Града по тепетата. Протестиращите се заканиха, че отново ще има палатков лагер на кръстовището на "Чифте баня", предава bTV.

Стотици пловдивчани се включиха в протестния митинг, който прерасна в шествие. По-късно демонстрантите блокираха движението по булевардите "Цар Борис III Обединител" и "6-и септември".

Във Варна остава блокирано кръстовището пред общината. Шествието в Морската столица беше в посока Аспаруховия мост и блокадата на място ще продължи около 40-50 минути. Полицията е известена, а в социалните мрежи също има информация за това.

В Бургас протестното шествие премина тази вечер по бул. "Алеко Богориди". Недоволните написаха с тебешири "Оставка" и "Мутри, вън" пред сградата на общината и пред казиното. Много хора, седнали в заведенията по "Богориди", ги аплодираха.

В Стара Загора протестиращите се заканиха тази вечер да издигнат грамада от камъни пред областната управа. Хората отново са на площада, като този път мотото е "Край на диктатурата и гешевтурата".

Протестиращи в Русе блокираха движението към ГКПП "Дунав мост". Те обявиха, че ще пропускат автомобили на етапи. По-рано автошествие тръгна от центъра на града и стигна до кръстовището пред граничния пункт. Там започна и изграждане на палатков лагер.

На място има полицейски екипи. Към момента шофьорите приемат ситуацията спокойно и няма напрежение.

Ключови думи:

протести, Бойко Борисов, Иван Гешев, оставка

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Мария Габриел се отказа от мандата

24 Март 2024

Цацаров, Гешев и Сарафов ще са следващите в комисията "Нотариуса"

28 Март 2024

ГЕРБ отхвърли офертата на ПП-ДБ за кабинет с втория мандат

26 Март 2024

Потенциален служебен премиер изненадващо подаде оставка

27 Март 2024

България и САЩ преговарят за производство на боеприпаси за "Страйкър" у нас

25 Март 2024