Quantcast
Тенисистка №1 на България: Бях опитно зайче в Италия заради COVID-19 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Тенисистка №1 на България: Бях опитно зайче в Италия заради COVID-19

Виктория Томова влезе в основната схема на US Open, но не е сигурна дали ще участва
4 946
 БФТенис

Първата ракета на България в женския тенис Виктория Томова (№130 в световната ранглиста) разказа смущаващи подробности около положителната си проба за коронавирус в началото на месеца. На 1 август стана ясно, че 25-годишната софиянка не е допусната до участие в първия професионален турнир след рестарта на сезона - в Палермо, именно заради позитивен резултат за COVID-19.

Самата Томова обаче твърди, че преди това организаторите са я тествали три пъти и резултатите са били различни. Отделно тя се е изследвала и в България и пробата ѝ е била отрицателна.

"Честно казано ми е трудно да си го обясня и все още не разбирам отношението на домакините към мен - разказа Томова пред официалния сайт на българската федерация по тенис. - Пристигнах в Италия с отрицателен PCR тест от България. Веднага щом отидох обаче ми направиха бърз тест, който показа наличие на антитела. Всеки, който е запознат, знае какво означава това – вече съм прекарала вируса, но в момента не съм болна. Трябва да съм го изкарала на крак в края на юни. Когато бях в Белград, имах дни със силно главоболие и други неразположения. Тогава съм преминала през болестта."

Според най-добрата ни тенисистка в момента наличието на антитела в организма ѝ рязко е променило отношението към нея.

"Бих казала, че там изпаднаха в паника. Веднага ме поставиха едва ли не под ключ и ми направиха PCR. Той показа неопределен резултат. За първи път разбрах, че има и такава стойност – нито положителна, нито отрицателна, но организаторите казаха, че за тях това означава позитивен тест. Въпреки учудването ми се съгласих на трети тест на италианска земя. Той показа отрицателен резултат и за мен, и за баща ми. Но те пожелаха да направят нов тест, който за наше учудване, според тях, е дал положителен резултат. Нямам обяснение как... Това беше в деня преди първия ми мач. И тогава вече започна истинско ходене по мъките. Третираха ме като заразно болна, караха ме с линейка от хотела до клиника, в която изолират само болни от коронавирус. И тестовете продължиха, с баща ми бяхме като опитни зайчета."

Томова споделя, че въпреки поредицата от отрицателни тестове и доказателствата за изграден имунитет срещу вируса домакините в Италия са отказали да я възприемат като здрав спортист.

"С отрицателния в България ми се събраха осем теста за осем дни. Но дори и този брой не успя да убеди италианците, че съм здрава. А ви уверявам, че вземането на секрет за теста никак не е приятно изживяване, особено когато се случва толкова често. Причини ми главоболие, болки в слепоочията и носа. Но се надявам всичко да е зад гърба ми. Получих подкрепа от близките ми хора, от федерацията по тенис. Благодаря на всички, които са неотлъчно до мен", заяви Томова.

Междувременно първата ни ракета получи и добра новина - че влиза по право в основната схема на US Open. Първоначално Томова беше трета резерва за Откритото първенство на САЩ в Ню Йорк (31 август - 13 септември), но след поредните отказани заявки на по-високо ранкирани състезателки българката се придвижи сред 120-те получаващи директно място в турнира. Все пак Вики не е убедена, че ще пътува до Съединените щати.

"Хубаво е да има и положителни моменти. Това е голям шанс за мен да покажа на какво съм способна - коментира Томова. - Все още обаче не съм решила твърдо какво да предприема за US Open. С екипа ми ще вземем най-доброто решение, предвид ситуацията с коронавируса, тежките условия за пътуване и влизане в Америка и всички други фактори, които са от значение. Едно е сигурно – играя ли на US Open, ще дам всичко от себе си за едно добро представяне и за България. Нашият спорт може и да не носи медали на страната ни, но със сигурност успехите ни допринасят за престижа ѝ в огромното световно спортно семейство."

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

50 000 излязоха във Виена срещу противоепидемичните мерки

16.01.2021

2555 36
Първи в училище ще се върнат 7-и, 8-и и 12-и клас

16.01.2021

953 14
Министър Ангелов: Воювам с вас за вашето здраве

16.01.2021

Обновена

1120 12

Коментари

Фон Клинкенхофен
снимка на Фон Клинкенхофен
Таз девойка много наивна. Каквото да й сервират хер жабарите , тя все се учудва...Някой нормален(нековидист) да й обясни че PCR-ите могат да дават каквото се налага като резултат.
Oxoboxo

остави детето да играе тенис. Аман от разбирачи! 

Libеrtа
снимка на Libеrtа

Неочаквано сериозно отношение на италианците. Всеки ден по вестниците пишат за новопристгащи заразени имигранти и ги оставят да се движат свободно, дори не могат да ги задължат да носят маска.

indiec

Нищо неочаквано. Има разлика между третирането на българи и на други имигранти. На нас си го изкарват това, което не смеят да правят на другите. Защото са чули, че много слушаме началниците.

vvatkov

  За съжаление наистина е така (за слушането и гаврата на чуждеците с нас). Рядко се срещат Стоичковци, които да могат да теглят по една "мама" на всеки помияр, който ни се катери по главата. 

Влез или се регистрирай за да коментираш