Медия без
политическа реклама

Тенисистка №1 на България: Бях опитно зайче в Италия заради COVID-19

Виктория Томова влезе в основната схема на US Open, но не е сигурна дали ще участва

11 Авг. 2020
БФТенис

Първата ракета на България в женския тенис Виктория Томова (№130 в световната ранглиста) разказа смущаващи подробности около положителната си проба за коронавирус в началото на месеца. На 1 август стана ясно, че 25-годишната софиянка не е допусната до участие в първия професионален турнир след рестарта на сезона - в Палермо, именно заради позитивен резултат за COVID-19.

Самата Томова обаче твърди, че преди това организаторите са я тествали три пъти и резултатите са били различни. Отделно тя се е изследвала и в България и пробата ѝ е била отрицателна.

"Честно казано ми е трудно да си го обясня и все още не разбирам отношението на домакините към мен - разказа Томова пред официалния сайт на българската федерация по тенис. - Пристигнах в Италия с отрицателен PCR тест от България. Веднага щом отидох обаче ми направиха бърз тест, който показа наличие на антитела. Всеки, който е запознат, знае какво означава това – вече съм прекарала вируса, но в момента не съм болна. Трябва да съм го изкарала на крак в края на юни. Когато бях в Белград, имах дни със силно главоболие и други неразположения. Тогава съм преминала през болестта."

Според най-добрата ни тенисистка в момента наличието на антитела в организма ѝ рязко е променило отношението към нея.

"Бих казала, че там изпаднаха в паника. Веднага ме поставиха едва ли не под ключ и ми направиха PCR. Той показа неопределен резултат. За първи път разбрах, че има и такава стойност – нито положителна, нито отрицателна, но организаторите казаха, че за тях това означава позитивен тест. Въпреки учудването ми се съгласих на трети тест на италианска земя. Той показа отрицателен резултат и за мен, и за баща ми. Но те пожелаха да направят нов тест, който за наше учудване, според тях, е дал положителен резултат. Нямам обяснение как... Това беше в деня преди първия ми мач. И тогава вече започна истинско ходене по мъките. Третираха ме като заразно болна, караха ме с линейка от хотела до клиника, в която изолират само болни от коронавирус. И тестовете продължиха, с баща ми бяхме като опитни зайчета."

Томова споделя, че въпреки поредицата от отрицателни тестове и доказателствата за изграден имунитет срещу вируса домакините в Италия са отказали да я възприемат като здрав спортист.

"С отрицателния в България ми се събраха осем теста за осем дни. Но дори и този брой не успя да убеди италианците, че съм здрава. А ви уверявам, че вземането на секрет за теста никак не е приятно изживяване, особено когато се случва толкова често. Причини ми главоболие, болки в слепоочията и носа. Но се надявам всичко да е зад гърба ми. Получих подкрепа от близките ми хора, от федерацията по тенис. Благодаря на всички, които са неотлъчно до мен", заяви Томова.

Междувременно първата ни ракета получи и добра новина - че влиза по право в основната схема на US Open. Първоначално Томова беше трета резерва за Откритото първенство на САЩ в Ню Йорк (31 август - 13 септември), но след поредните отказани заявки на по-високо ранкирани състезателки българката се придвижи сред 120-те получаващи директно място в турнира. Все пак Вики не е убедена, че ще пътува до Съединените щати.

"Хубаво е да има и положителни моменти. Това е голям шанс за мен да покажа на какво съм способна - коментира Томова. - Все още обаче не съм решила твърдо какво да предприема за US Open. С екипа ми ще вземем най-доброто решение, предвид ситуацията с коронавируса, тежките условия за пътуване и влизане в Америка и всички други фактори, които са от значение. Едно е сигурно – играя ли на US Open, ще дам всичко от себе си за едно добро представяне и за България. Нашият спорт може и да не носи медали на страната ни, но със сигурност успехите ни допринасят за престижа ѝ в огромното световно спортно семейство."

Още по темата