Quantcast
Сачева: Говорете си, Фейсбук пехливани, не ми пречите | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Сачева: Говорете си, Фейсбук пехливани, не ми пречите

Социалният министър обясни, че мерките, предвидени в закон са заслуга на Борисов, защото проявил воля да ги изпълни
Обновена
12 098
 Илияна Кирилова
Деница Сачева

Социалният министър Деница Сачева не използва обидни квалификации и прякори, засяга се, когато се посяга на символи на демокрацията като "Раковска" 134, под провалени политици е визирала хора като Мая Манолова, не иска да говорим за личности, а за политики, вижда навън опит да ни върнат в анархо-комунизма и се надява един ден да се събудим от този сън. Това коментира тя в интервю за "Свободна Европа", излъчено на живо във "Фейсбук".

Може би най-забележителната реплика на министъра бе отговорът на въпроса защо към успехите на правителството са пришити и негови задължения по закон, като безплатните винетки на хората с увреждания. "Можехме да не дадем пари за винетки и да преструктурираме разходи. Ако няма политическа воля да се запазят тези плащания, те може да не се случат", заяви Сачева.

Коментарът е по повод снощната публикация на министъра във "Фейсбук" с 25 мерки, постигнати "с подкрепата на премиера Бойко Борисов и политическа партия ГЕРБ" от 13 март до 11 август. Наред със сухите данни, от които всъщност се вижда, че някои мерки са останали много далеч от очакваното, а други са задължение на изпълнителната власт по закон, Сачева си позволява следното лирично, по думите й, отклонение:

"Уважаеми бивши величия, провалени политици, политически тролове, Фейсбук пехливани, политически комедианти, които привиждат фарс, псевдомислители за народа, за който осигурявате само зрелища, но не и хляб.

Говорете си. Не ми пречите. Знам коя съм, къде съм и защо. И знам къде отивам.

Харесването не ме блазни, нехаресването не ме плаши.

#Приятна игра!"

 

Днес министърът обясни, че не обижда всички протестиращи, а визира конкретен кръг от хора, сред които спомена само едно име - на бившия омбудсман Мая Манолова, която дезертирала от позицията на омбудсман. "Когато говорим за хора, които предлагат зрелища, тв предавания, но твърдят, че могат да предлагат политики, мисля, че правилният отговор е точно този - говорете си, защото ние смятаме, че трябва да предлагаме политики", обясни Сачева.

"Не знам защо разговорът трябва винаги да опира до личности, а избягваме да гледаме политики. Получаваме достатъчно много заплахи, включително срещу семействата си, от хора, които помпат мускули, но не са способни да предложат каквато и да е политика. 35 дни говорим само за личности, защо не говорим какво реално се случва", каза още министърът.

"Лидерът не е този, който е най-добър, а този, който може да прави хората най-добри", беше друг коментар на Сачева. На поредица от въпроси, свързани с нейно изказване срещу ГЕРБ като опозиционер, тя обясни, че хората, които е визирала, отдавна не са в партията. "Всеки сигнал за корупция в ГЕРБ е бил разследван. Това е практика, която я няма в нито една партия", заяви Сачева.

На въпрос какво е искала да каже с илюстрацията към позитивната си статистика (горящо хартиено самолетче, което лети към три глави от смачкана хартия), тя обясни: "Че прекалено много се концентрираме в опаковката, а не в съдържанието. Медийната пропаганда е навсякъде. Трябва да се фокусираме върху нещата, които имат смисъл".

 
Деница Сачева на живо пред Свободна Европа

Свободна Европа покани за интервю фигурите, от които зависи развитието на политическата ситуация в България. Решението дали ще приемат поканата за среща с публиката на Свободна Европа е тяхно. Вторият разговор на Полина Паунова е с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

Posted by Свободна Европа on Wednesday, August 12, 2020

ОТВЪД ЧИСЛАТА

В изброените заслуги на Борисов и ГЕРБ, както може да се очаква, има напоителна статистика за безработицата, като изводът е, че тя "можеше да бъде 14% без тези мерки, а сега е 7,9%". "177 008 души запазиха работните си места в над 25 000 фирми. Изплатени досега са близо 186 млн. лв.", изтъква министърът. Но пропуска да поясни, че за въпросната мярка бюджетът на държавното обществено осигуряване бе актуализиран с 1 млрд. лв., т.е. усвоена е нищожна част от тези средства.

Споменати са премиите от 1000 лв. на 7800 медицински специалисти, но не се споменава, че тези премии предизвикаха брожения заради многото хора от екипите на първа линия, които останаха без тях.

Споменато е, че 7600 социални работници, служители в бюрата по труда и инспекциите по труда получават 30% увеличение на заплатите за над 15 150 000 лв. Но е премълчано, че министрите се хванаха за гушите през декември, когато ставаше дума заплатите на социалните работници да се увеличат само с 5% повече от останалите.

Споменато е, че за 28 525 лица с увреждания и техните 29 199 лични асистенти са осигурени допълнителни 122 млн. лв., но е премълчано, че много възрастни с нужда от чужда помощ останаха без нея, а въпросните пари са просто покриване на недостига за заложените по закон мерки. Не е пропуснато да се спомене като успех и предвиденото също по закон право на безплатна винетка на хората с увреждания.

Правителството избърза да прокара през парламента само заплащането на извънредния труд на полицаите, а всички останали се оказаха по-маловажни от депутатската ваканция, затова министър Сачева се хвали, че "над 436 000 души ще получават минимум по 1 лв. на час нощен труд". Министърът пропуска да уточни, че преговорите за заплащането на нощния труд текат от месеци и когато най-сетне правителството реши да го увеличи от сегашните 25 стотинки, въведени през 2007 г., първоначално планираше да го направи от 2021 г. Едва в края на юли с пакета от социално-икономически мерки, "колосалното" увеличение, извоювано с толкова мъки, бе изтеглено за август.

Като заслуга е изтъкнато, че "ще бъде изтеглен 1 млрд. лв. заем от инструмента „SURE“ за запазване на заетостта и допълнителни средства за обезщетения за безработица", при положение че тегленето на такъв заем е със съмнителна полза при нивото на мерките на това правителство.

Министър Сачева не се е поколебала да включи в постиженията "на Борисов и ГЕРБ" и пенсиите на 5000 души, които са с изтекли решения на ТЕЛК и НЕЛК. Те получиха пенсии в пълен размер въпреки изтеклите им решения, изтъква тя. Но пропуска да обясни, че здравното министерство не намери време да удължи сроковете на въпросните решения и остави хората с една трета от пенсията им, докато "Системата ни убива" не се вдигна на протест под прозорците на министъра. И още, че всичко това щеше да е излишен тормоз, ако системата за медицинската експертиза бе сложена в ред и имахме електронно здравеопазване.

От "фактите" на Сачева се вижда още и колко успя социалното министерство да помогне на родителите в принудителен отпуск. При очаквани 55 000 души, които да бъдат подпомогнати еднократно с 375 лв., тази мярка е достигнала до едва 3750 семейства и те чинно са записани в хвалбите. Сумата трябваше да помогне на хората, които не могат да работят заради затворените училища и детски градини, но МТСП постави твърде сурови условия за размера на подпомагането - родителите трябваше да са изчерпали целия платен отпуск помежду си и да са ползвали поне 20 дни неплатен отпуск.

Сега отново Сачева говори, че "родителите с изчерпан отпуск и без вариант да вземат болничен трябва да получат помощ от държавата". Обсъждат се различни варианти за месечни помощи за деца, част от които ще изискват промяна в законодателството, но точно каква подкрепа ще могат да получат семействата остава отворен въпрос. 15 септември наближава, но и този въпрос е по-маловажен от депутатската почивка.

Социалният министър отново изтъква ползите и от действащата програма "Родители в заетост", по която се раздават ваучери за детегледачка. "За да отговорим на засилващата се нужда, предвиждаме да разширим мярката и да увеличим бюджета й“, обясни министър Сачева. Програмата обаче изобилства от проблеми с реализацията - твърде много бюрокрация и твърде малко кандидати да гледат деца срещу предлаганото от държавата възнаграждение, което е една минимална заплата, а за гледане на близнаци - минимална заплата и половина за двете деца. Детегледачка всъщност е осигурена за 4732 семейства, като думите на министъра, че за тези детегледачки "плаща държавата" вероятно не са съвсем точни, тъй като за да си осигурят качествена грижа, много родители са принудени да доплащат.

 

 

Да си говорим с факти. От 13 март до 11 август: ▶️ 177 008 души запазиха работните си места в над 25 000 фирми....

Posted by Деница Сачева on Tuesday, August 11, 2020

 

45

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дефицитът за пенсии догодина ще надхвърли 5.6 млрд. лв.

20.10.2020

Обновена

1893 12
От януари всеки втори пенсионер ще е с минимална пенсия

19.10.2020

Обновена

10566 32
Последно: Увеличението на пенсиите ще е само 5%

17.10.2020

41355 39

Коментари

Страници

Epikur

 

   Всичко вече може да се обещава и дори да се дава. Сигурно и друго би дала тази "дама", ако може да избегне ихвърлянето си от властта и да остане за още малко министър...

    По асоциация се сетих за част от една песничка на НЛО в  началото на промените : 

 

      "... в името на хляба и живота

               ще подтисна в мене патриота..."

ppipi7766

Родителите с изчерпан отпуск и без вариант да вземат болничен 

 

Пунт и пластика!

Гарантирано от ГЕРБ!

В калинчестите глави платен отпуск и болничен са синоними.

Поне да ползват повече болнични че да се правят по-малко глупости.

Повечето калинки са червени с няколко черни точки.

Тази е една голяма голяма черна точка и като я показват трябва да слагат голяма червена точка.

Хумангоид

Най-омерзителното е, че след оставката на крадците тази ще продължи да си развява тлъстия дирник по четирите световни посоки в изпълнение на програми, спасителни мисии, семинари за милозливостта и други празноделия.

pasamaz

мда. такъв е пейзажа 

Bacho Кольо

Родителите с изчерпан отпуск и без вариант да вземат болничен трябва да получат помощ от държавата. Обсъждат се различни варианти за месечни помощи за деца, част от които ще изискват промяна в законодателството. 

Една закъсняла, но нужна мярка! Приветствам!👍

randevu

 След това Сачева предложи еднократна помощ от 375 лв. на родители в принудителен отпуск, но първоначално постави твърде сурови условия за размера за подпомагането - родителите трябваше да са изчерпали целия платен отпуск помежду си и да са ползвали поне 20 дни неплатен отпуск

 

 Тази госпожа ме срахува. Излъчва и разпространява омраза. Не бива таквоз противоемпатично същество да бъде социален министър. Подигравка и гавра е назначаването на Сачева за социален служител на каквото и да е ниво. Тая не става и за доставяне на храна на хора в неравностойно социално положение. Представям си как плюе в супата на хората или им прибира лъжиците, вилиците и ножовете. Съжалявам за проекцията, ама тая ме провокира с отношението си към конкретна група от уязвими в социално и здравно положение. Хора, разберете, че никой не е застрахован срещу здравни, финансови и социални проблеми.  

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Тази жена всеки път променя тезите си.
аман бе

Да не би да я готвят за мин-пред?

ivan4o.I

Сачева става за премиер. Тя деиства спокойно и разсъдливо. Дано стане.

Джиджи

Сакън!!! 😂😵💨

Минувача
снимка на Минувача

Това предстои. Ето какво е направено;

 

https://pik.bg/%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%B8-%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D1%81-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8---%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE-news951583.html

 

randevu

Ти верно ли смяташ, че някой тук ще отвори линк към пиг.бг? Кафеви и миризливи, но любими на такива като Вас предпочитам и препоръчвам да се игнорират. Всеки прави избор и определя нивото си на простотия. Бъдете здрав и с възможностите  си за изгубенация и излагация.

Luckbox

Направих грешката да отворя този линк. Лелелеле, то по-добре да беше пуснал някой вирус на лаптопа ми. Човече, наистина се надявам да си платен. Или да се майтапиш. Щото иначе имаш много сериозни проблеми с мисленето. 

Любомир Димитров
снимка на Любомир Димитров

Не сте ли го разбрали вече т.н. Минувач, с истинско име ЛИЗАЧ  очевидно е един от най-активните гербави тролове!

Жалко, че "Сега" не прилага политика на блокиране такива тролове, каквото имат Близалките и Пикльовците за всеки коментар против любимеца им Боко и антуража му.

Всъщност ПИКливата агенция даже въобще спря всички коментари.!!!

Чичo
@ randevu
ето пример как красножопа фемина се е взела насериозно и менторства, препоръчвала била, от височината на кой пиедестал, колхозничке? А и фенове (с въображение на кълвач) като това **й** отгоре ѝ се намериха. Непрочели/неразбрали, че ком-лишчето (с оригинален автор станишева бивша йосифова) казва да си налегат парцала. Ама може и да не са им го дали на шит-кикърите.
randevu

Простотията е на почит. Сбъркал си се в пола. Сбъркал си и за "менторството". Сбъркан си. Омразата те облекчава. Тва със Станишева е жалко и смешно. Празен човек.

Solace

Цъ, само си мислиш, че знаеш къде отиваш. А всъщност - отиваш в миманса, и отново ставаш г-жа Никоя...

Mihail Mihaylov
снимка на Mihail Mihaylov

Ама тая и баща ли има?

Любомир Димитров
снимка на Любомир Димитров

"Знам коя съм, къде съм и защо. И знам къде отивам."

 

Не те знам коя си, но много добре знам къде си и защо си там.

 

Още по добре знам къде отиваш съвсем, ама съвсем скоро:

 

В политическата забрава !!!

 

ОСТАВКА СЕГА !!!

geo_19

Знам я още от времето, когато беше кандидат за депутат от ДСБ от моя избирателен район. Даже бяхме на една маса при един от предизборните банкети. Тогава не беше толкова дебела. Дори беше симпатична и се явяваше като ново лице. 

PlaNed
снимка на PlaNed

"Приятели, с Харизанов и Сачева ГЕРБ е обречен. Ако Борисов си ги харесва, халал да са му. Въпрос на вкус. Каквото можах, направих за ГЕРБ заради Бойко и красивите герберки!"

                                                                                                                        Ваш Агент Николай

 

Бонжуар

Новата картечарка на Фюрера нафукано крачи към канализацията. Партиен хамелеон, ибрик и въздух под налягане. 🐷

PlaNed
снимка на PlaNed

23 април, 2013 Деница Сачева – Хроники от първата ми предизборна кампания

 

Директори на общински и държавни фирми по места са принуждавани да стават членове на ГЕРБ, за да запазят работата си – точно както в комунизма. Фирмите са мачкани и рекетирани, както никога досега. Един човек ми каза “Аз от 2011 г. работя ревизии. Каквото произведа, идват и ми го вземат. След всяка ревизия, идва нова. Не мога да изхарча за семейството си нищо, което изкарам – всичко отива в мафията”. Така наречената подкрепа за ГЕРБ се основава на страх от репресии. В кабинета на един човек имаше снимка на ББ, а той ми казва “Ще помагам ви помагам с всичко, с което мога”. “А защо е тази снимка на бюрото ти?”, попитах аз. “За камуфлаж, да ме оставят на мира”, каза ми той. Възрастен мъж ми каза: „Не искам да загубя и сина си, дъщеря ми вече е емигрант.“

 

http://izbori2013.dsb.bg/%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8/2183/

 ХайБуй най ги обича такива!  Пребоядисани, без задръжки!

ppipi7766

Нов вид кадри са завъдили ГЕРБ до сега се нагледахме на простакеси, сега идват наглесите.

 

Говорете си. Не ми пречите. Знам коя съм, къде съм и защо. И знам къде отивам.

Правилно!

Нема се палшиш 9 кръга са, все ще се намери място и за теб.

nebenebe

И тая гага се раздрънка. Всички са арогантни и неадекватни.

inventus

Обикновенна ламя.  Триглава. Амбициозна алчна и глупава. Ще се намери и за нея съвсем скоро някой юнак с голям боздуган...

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Еййй, голяма гад, и на килограми
Льо Клер

И знам къде отивам.

 

И никой няма да заплаче за теб, като стигнеш. Съвсем скоро. 💩

Азбукарче

     Госпожата е голям "Специалист по всичко".

     Беше много хубав филм!

     Пожелавам й всичко да завърши щастливо - с любовен хепиенд.

Минувача
снимка на Минувача

Новината, която  ще успокои протестиращите ще бъде: 6-месечния отчет на правителството и информация  че то остава до изборите. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш