Quantcast
При заразен с COVID-19 ученик ще се карантинира целият клас | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

При заразен с COVID-19 ученик ще се карантинира целият клас

Само тогава и то за определен брой дни ще се превключва към дистанционно обучение
8 790
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Всички ученици във всички училища в страната ще започнат учебната година присъствено. Ще има посрещане на ученици на 15 септември, но няма да има големи тържества и събирания. Ако в даден клас се установи случай на заразен ученик с COVID-19, ще се карантинира целият клас за една или две седмици. Само в такива случаи ще се минава към дистанционно обучение и то за времето на карантината, като на него ще се гледа само като на аварийна и компенсаторна мярка. Това става ясно от отговорите на МОН на въпроси на "Сега", които поставят и редица родители месец преди старта на новата 2020/21 учебна година.

От министерството обясниха, че е предвидено учебната година да започне във всички училища в страната присъствено, при спазване на предписанията на здравните власти - дистанция, предпазни средства и дезинфекция на пространствата. В случай на заразен учител или ученик, ще се следват указанията на здравните инспекции, като не се предвижда затваряне на цялото училище, а само карантина за отделен клас. Ако има повече заразени, може да се стигне до затваряне на училище за дните, в които се налага да се изчакат резултати от тестове и да се извърши дезинфекция. В такива случаи може да се превключи на дистанционно обучение за няколко дни, но само за съответния клас или училище.

В момента работна група на експерти от МОН, МЗ и други институции обсъждат единни правила за всички образователни институции за обучение по време на епидемиологична обстановка - това е здравният протокол, който ще е задължителен за всички. Обсъждат се също така и препоръчителни стратегии и решения за организацията на учебния процес, които МОН ще предостави на учебните заведения, като всяко ще може да реши според възможностите си как да организира учебния процес при случай на COVID-19 в школото. "Училищата са с различна материална база и всяко едно би могло да избере как да организира часовете и междучасията, за да се ограничат максимално контактите и да не се допуска зараза. Затова всяко училище ще разработи план за организация на учебния процес, така че да няма струпване на ученици. Възможно е да има различен час на започване на учебните часове, на междучасията. Указанията ще бъдат обсъдени с широк кръг представители на образователната общност, с родители и социални партньори. Препоръките ще бъдат изготвени в период от време, достатъчен за организация на самите училища", посочиха от министерството.

Участници от работната група споделиха пред "Сега", че МОН не е избрало хибридния вариант, при който част от учениците учат присъствено, друга част - дистанционно, както и разделяне на класовете на групи, които да редуват присъствени с онлайн занимания, тъй като той е доста труден за учителите. Затова е предпочетена т.нар. "стратегия на превключване", т.е преминаване към дистанционно обучение само за класа или училището, в който е установен случай на заразен с коронавирус, и то за дните, в които тече карантината. Все още се обсъжда дали тя да е една или две седмици.

Сред задължителните правила, които в момента се обсъждат със здравното министерство, ще са редовна дезинфекция на класните стаи и коридорите, уведомяване на родителите в случай на установяване на заразен в даден клас, правила за действия при ученик със симптоми, както и 5-минутна сутрешна беседа, свързана с коронавируса - ще се говори за нуждата и ползата от дезинфекция, ще се обръща внимание на чувствата и емоциите на учениците в коронавирусната ситуация и т.н.

Сред препоръчителите мерки, които МОН ще предостави на училищата в чисто организационно отношение, пък са осигуряване на еднопосочни маршрути в коридорите, използване на кетъринг вместо стол, обособяване на отделни зони за отдих, отделяне на класовете, доколкото е възможно, носене на маски по коридорите и от ученици, и от учители (в класната стая учителят ще може да е с шлем или маска по желание) и др. Някои училища имат свободни класни стаи, други - повече пространство в двора, трети могат да ползват съседното читалище. Затова и ще се даде организационна свобода на училищата да решат какви действия да предприемат в случай на коронавирус. Те трябва да изготвят свои планове за превключване, временно, към друг режим на работа.

Това означава, че в даден момент действително може да се окаже, че два класа от един випуск в едно школо ще учат онлайн (поради случай на COVID-19 в тях), а други два класа от същия випуск в същото школо ще си продължат присъствено. Това обаче ще е само временно - докато мине карантината на учениците. Т.е. няма да има вариант първи клас да започнат годината присъствено, шести - дистанционно, а девети примерно - смесено, и тази организация да продължи така до края на учебната година.

Смесеният вариант на обучение освен това не е регламентиран законово. Подготвените от МОН промени в училищния закон, които засега са приети само на първо четене, предвиждат до 20% от часовете да са дистанционни, но само за иновативните училища. Планирана е и възможността по медицински причини даден ученик да учи дистанционно. Ако се налага отделен ученик да отсъства - по болест, например счупен крак, или ако се налага родителите му да пътуват поради лечение в друг град, той също ще има възможност да учи от вкъщи чрез виртуална класна стая, докато учителят преподава в реална класна стая.

Източници на "Сега" коментираха и че МОН обмисля да създаде банка с резервни учители на областно и национално ниво, в която да се включат дори и студенти, които да помагат на системата в случай на нужда от заместване на заболели учители. Все още се обмислят работещи решения за първия учебен ден - в никакъв случай на 15-и септември няма да се правят традиционните големи тържества със струпване на стотици ученици и родители, но пък се умува по някакъв вариант на безопасно посрещане за учениците.

 

СРОК

До 25 август 2020 г. на образователните институции ще бъдат предложени два протокола - един за организацията на учебната дейност (с препоръчителен характер, където ще има широк, отворен списък от възможности за прилагане от училищата при кризисна ситуация) и един за медицинската страна на проблема (със задължителни мерки за спазване от всяко училище), написа и председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов в профила си във "Фейсбук".

По думите на Стаматов в първите дни на септември всяко училище трябва да има разработен свободен, отворен работен план (екшън план) за дейностите за превключване за кратко време за работа в дистанционна среда. Ще бъдат предложени промени в Наредбата за приобщаващо образование за залагане на допълнителни възможности за наваксване на пропуснат учебен материал при натрупани определен брой отсъствия. Ще бъде предложена и възможност всяко училище да избира какъв тип родителски срещи да приложи - в реална или в дистанционна среда.

"Изключително важно е информиране на родителите по всички канали за начините на промяна на учебната дейност и ясно съгласуване с тях на възникнали промени. В протоколите ще бъдат изброени и спецификите за – носене (или не) на маски, начините за реализиране на учебните дейности по специфични часове като физическо, музика, информатика; провеждането на храненето в стола и други специфични особености", казва Стаматов.
 

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Училищата може да мерят температурата на децата, но не и да я записват

20.01.2021

420 2
Учениците от 7, 8 и 12 клас ще се върнат в училище за 2-3 седмици

18.01.2021

Обновена

1503 5
Първи в училище ще се върнат 7-и, 8-и и 12-и клас

16.01.2021

1944 14

Коментари

ppipi7766

Сред препоръчителите мерки, които МОН ще предостави на училищата в чисто организационно отношение, пък са осигуряване на еднопосочни маршрути в коридорите, използване на кетъринг вместо стол, обособяване на отделни зони за отдих, отделяне на класовете, доколкото е възможно, носене на маски по коридорите и от ученици, и от учители (в класната стая учителят ще може да е с шлем или маска по желание) и др. Някои училища имат свободни класни стаи, други - повече пространство в двора, трети могат да ползват съседното читалище. 

 

 О боже!

Това нашият МОН ли го харалмпи?

Същият дето искаше да се увеличат децата в клас поради липса на класни стаи?

За еднопосочните маршрути като бие звънеца даже не ми се говори.

 

Каспър

За колко време карантина? За две седмици? Та те децата са по 28, че и повечко в големите градове ... *14 дни на хлапак =392 дни 😁😁😁
МОН трябва да се надява да откриват поне по 3-ма наведнъж, инак отече годината

редник

В случай на заразен учител или ученик, ще се следват указанията на здравните инспекции, като не се предвижда затваряне на цялото училище, а само карантина за отделен клас. 

 

Какво става със семействата на учениците  и учителите от класа под карантина?...

Льо Клер

Най-тежко ще е с първокласничетата и другите маляци, Господ да ги пази! Няма как да ги "превключват". Бабите и дедите са стратегическото оръжие, който го има. Сутрин от трамвая, на една от спирките, едно майче подава своето маляче на дядото от стъпалото. Умилителна картина. 😪

Баба Йоцка гледа

Доколкото ми е известно, извънредната епидемична обстановка е до края на август! Поне засега. В този контекст не виждам защо трябва да се прави реорганизация. Трябва  просто да има готовност за такава. А решението да няма празнества по откриване на учебната година е направо уникално! Значи, някои си направиха конференция с хиляди на едно място, за да се слушат глупостите на изгубили връзка с реалността политици, провеждат се мачове, ходи се по заведения, вече и по концерти(което е хубаво), но децата няма да имат откриване, за да нямало струпване на хора... Какво лицемерие, даже цинизъм!

В отделни коридори щели да се движат, маски да носели... Такава всемирна глупост, Боже!

ИДИОТИ! 

МарСтайкова

Да доразвием плана на МОН в реална обстановка: ученик Х от клас А се оказва болен от коронавирус. Всички негови съученици се тестват като контактни (близко контактни при това, каквото и да разправят за отделни коридори и маршрути, най-малкото защото тоалетните са общи и заведенията за сандвичи и банички са само няколко около училище). Първи въпрос - кой плаща за всички тестове на учениците? Надявам се, не родителите, защото при две деца в семейството единият родител трябва да работи само за коронатестове... Класът излиза в карантина. Ако симптомите на заболяването се изявяват средно на 5-6-ти ден от началото, означава, че той вече е прекарал в училище цяла седмица като вирусоносител и всичките учители на класа трябва бъдат тествани и като контактни от първи ред да излезнат в карантина за 2 седмици. Втори въпрос - кой плаща за тестовете на 10+ учители за всеки клас? Десет човека от колектива остават извън работа и минават на дистанционно обучение за две седмици. Всеки един от тези 10 човека преподава обаче на минимум още 5 класа. Влизал е в тях цяла седмица и тези класове се явяват контактни от втори ред, които също се предполага, че трябва да се тестват. Като хуманиратарист тази сметка ми бяга по тъч линията, но бих предположила, че за един ученик с коронавирус поне 1/3 от училището трябва да се тества като контактни от първи и втори ред. Кой плаща за това е съвсем отделен въпрос, а трябва ли да се карантинират, като беше досега при случаи на корона вирус? Но дори това не е големият проблем. Как стоят нещата с обучителния процес при клас Б, В, Г и Д (минимална бройка) на всеки един от тези учители. Идват на училище сутринта и понеже повечето учители са разпределени по випуски, програмата им е като швейцарско сирене - един час на живо, един дистанционно от училище (?!), защото следващият им час пак може да е на живо, и така две седмици, ако няма други разболели се. Децата трябва да си носят лаптопи и таблети в училище всеки ден (през телефон виждат мини екран на програмата и часът трябва да е само глас, несериозно е)? Кой ги пази и следи те да са си пуснали устройства в този час без учител в класната стая, пък и да слушат, като са влезнали в разговора? Банката за учители е нещо страхотно, само че откъде ще ги изкарат и как точно се следи за качеството на обучението, на което доста училища все още държат? И ако това се случи с учител от банката и в тази една седмица той е изкарал часове в още две училища? И последен въпрос - ако не можем да различим обикновения грип от коронавируса и за всеки един болен излизаме в онлайн обучение за два-три дена поне, докато не излезе резултатът от теста и се установи, че грип тип А, а не коронавирус - колко често трябва да влизаме и излизаме от присътвено обучение за месец например - за справка винаги има поне един-двама отсъстващи поради заболяване от класа, много е рядко всички да са налице при 25+ ученици в клас. Хубаво е МОН да ги съобразява тези неща, а не да прехвърля топката на директорите и училищата да се оправят сами!

Weiß

Хубаво е МОН да ги съобразява тези неща

 

Г-жо Стайкова, искате съобразителност от некадърници?

Най-големия дефицит на това правителство, включая и МОН е компетентноста.

Събрани на случаен принцип хора биха предложили далеч по-разумно решение.

Гочу
снимка на Гочу
Всичко им се спуска от горе , идва отвън. Обикновен сатанизъм , свиквайте.

Влез или се регистрирай за да коментираш