Медия без
политическа реклама

Ключови метростанции са недостъпни за хора с увреждания

Асансьорите на "Сердика" почти постоянно са извън строя

14 Авг. 2020ЕМИЛ ВАСИЛЕВ
Асансьорът на "Сердика" от страната на Ларгото почти постоянно е повреден. При последната авария под предупредителния надпис за нея някой на ръка бе написал "Гарантирано от ГЕРБ".

Управата на София съобщи преди дни, че заради протестите Столична община ще осигурява транспорт на възрастни и болни хора, които не могат да преминат през блокираните кръстовища. Всъщност помощта за тях и за родители с малки деца би трябвало да продължи и след вдигането на блокадите, тъй като и тогава обширни зони от столицата и особено множество станции на метрото ще продължат да бъдат труднодостъпни за хора с увреждания и за такива с детски колички.

Към края на юли 10 ескалатора и 4 асансьора от общо 304 подемни съоръжения в станциите на метрополитена не са работили поради повреда, планов ремонт или профилактика. Това става ясно от отговори на Столична община до "Сега". От общината не коментират дали 14 неработещи платформи е нормална бройка спрямо общата численост на подемните съоръжения. Между редовете обаче се чете, че ръководството на "Метрополитен" е доволно от съотношението работещи-повредени асансьори и ескалатори.

"Ескалаторите и асансьорите в метрото работят по 18 часа на денонощие. Повечето от тях са с натоварване с пътници, многократно превишаващо натоварването на подобни съоръжения в други обекти в столицата. Следва да се има предвид, че ежемесечно се прави профилактика на съоръженията. При нея се налага спиране на съоръженията, преглед и при необходимост подмяна на отделни износени части", се казва в отговорите.

Проверка на "Сега" показа, че към момента не функционират 2 от 4-те асансьора на станция "Сердика" на изходите откъм ЦУМ и Халите. Това прави спирката почти недостъпна за хора в инвалидни колички и с патерици и бастуни и за родители с детски колички. Развалена е и платформата за хора с увреждания във входа зад "Булбанк". Както е добре известно, "Сердика" е най- натоварената станция в София, където се пресичат първия и втория метродиаметър. В същото време върху асансьорите в нея почти постоянно стои надпис "Поради технически причини асансьорът временно не работи. Моля да ни извините". На този от страната на при хотела при Ларгото някой на ръка бе добавил отдолу и "Гарантирано от ГЕРБ".

Не работи и една от 2-те платформи на станция "Опълченска". Те се намират около кръстовището на бул. "Тодор Александров" с ул. "Опълченска". Автомобилното движение по това кръстовище е изключително интензивно и ако трудно подвижен човек или майка с количка се опита да го премине с помощта на това подемно устройство, е почти сигурно, че няма да може да продължат напред.

Трайно развален е и асансьорът в подлеза на "Орлов мост" от страната на "Царевец". Той също не работи вече дълго време, в резултат на което кабината му е заприличала на контейнер за отпадъци. Ако обаче се съди по сигнали и оплаквания в потребителски форуми, въпросните 4 асансьора съвсем не са единствените, които често аварират и почти постоянно са извън употреба.

От Столична община видимо неглижират проблема с неработещите асансьори и предпочитат да обясняват как решават тези с повредените ескалатори. "При извършването на ремонтите там, където има по два ескалатора - един нагоре и един надолу, се осигурява движение на единия от тях нагоре, а надолу се използват стълбите. Там, където има по три ескалатора в нормален режим, един работи нагоре и един - надолу, а третият е резервен и се пуска, когато се прави ремонт на някой от ескалаторите или и в екстремни ситуации. Ескалаторите на различните метростанции, в зависимост от планировката, са с различна височина на повдигане. Поради тази причина много от резервните части са различни и не са съвместими. Доставката им се извършва от чужбина и в някои случаи изисква време за производство и доставка", пише в отговорите на общината.

От споменатите 304 броя устройства 144 са ескалатори, а 160 - асансьори. "Този брой съоръжения не включва тези по Линия 3, където ще има още 152 съоръжения", уточняват от "Московска" 33.  Оттам съобщават още, че от началото на годината досега поради повреда, планов ремонт или ремонт при извършване на профилактика са спирани и обслужвани  24 ескалатора и 26 асансьора.

Ключови съоръжения редовно излизат от строя и на Централна гара. Там също често се случва ескалаторите да работят само нагоре.

Още по темата