Quantcast

Медия без
политическа реклама

Радев: Наследството на катастрофиралата автокрация е тежко

В Бояна представиха първата част на своеобразна програма на президента за излизане от всеобщата криза

06 Авг. 2020ОбновенаТАНЯ ПЕТКОВА

Представяне на първата част от проекта за Национален стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет към държавния глава.

Posted by Румен Радев on Wednesday, August 5, 2020

"Българите все повече си задават въпроса какво трябва да направим оттук нататък, така че да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа, да гарантираме демократичното развитие на обществото и излизане от демографската криза. Пред нас е примерът на авторитарното управление от последното десетилетие. На резултатите от подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността от вожда и партията държава, на законността от задкулисните договорки". Това обяви президентът Румен Радев в началото на представянето на Националния стратегически документ в Историческия музей в София.

Според Радев премиерът Бойко Борисов "не смее да излезе от създадения от него илюзорен свят."

"Тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза и мога да кажа, че върна историческия часовник на България към зората на прехода, когато се учехме да говорим свободно и да провеждаме честни избори. Затова приветствам решението на Стратегическия съвет да не се поддава на изкушението да представя готови за следване рецепти за бъдещето, а да заложи на коренно различен подход - на откритост, системност и последователност", обясни държавният глава.

Той отбеляза, че резултатите от дейностите на съвета съвпадат с исторически в страната ни момент, когато "българите излязоха от апатията и хипнозата на пропагандата, когато открито и без страх изричат истината за превзетата държава, за лъжите и арогантността и грабежа на управлението, когато демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията".

Затова и документът ще бъде представен на три етапа - анализ на състоянието в страната, идентифициране на причините за това състояние и формулиране на стратегически предложения и условията за тяхната реализация. Стремежът е да бъдат обхванати максимално повече българи у нас и в чужбина. Да има гражданска инициатива, контрол и отговорност. “Защото наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко. Можем да го преодолеем само с активна роля и гражданска позиция,” посочи Радев.

При представянето на документа председателят на Стратегическия съвет социологът проф. Александър Маринов коментира действащата Национална програма за развитие „България 2020“ и заяви, че изпълнението е управлявано и отчитано с много документи от българските правителства в последните години, но няма цялостен отчет за изпълнение на тази стратегия. Според Маринов държавнически стратегии се създават в редки преломни исторически моменти.

Той обобщи някои показатели, които страната ни е трябвало да подобри чрез Националната стратегия за развитие "България 2020.

Според анализ в сайта на Министерството на финансите – смъртността нараства, най-високата смъртност в ЕС, 2017 - 15,5 на 1000 през 2017 г., като 10, 3 на 1000 е за ЕС, а детската смъртност също остава висока, като тя е особено висока в общности с компактни етнически  общества, каза Маринов.

Той приведе и примери за най-висок дял на млади хора, които не са ангажирани в образование или учене. Той коментира и данни за здравеопазването и идване на средствата от публични източници, като поясни, че по данни на ЕК те са около половината.

Проф. Маринов добави, че и бедността е един от големите проблеми на българското общество.

Ключови думи:

Румен Радев, документ

Още по темата