Медия без
политическа реклама

10 000 протестират в Берлин против мерките срещу COVID-19

От днес Германия предлага безплатни PCR-тестове за всички пристигащи от чужбина

01 Авг. 2020Обновена

Противници на мерките срещу COVID-19 от цяла Германия протестират в Берлин. Според полицията са около 10 000. Те провеждат шествие в централната част. Има и контрашествия, съобщи n-tv. Според организаторите участниците са 100 000. Те твърдят, че защитават демокрацията.

Независимо че броят на заразените расте, демонстрацията е под мотото "Край на пандемията - ден на свободата" . Протестиращите са движат близо един до друг по булевард "Унтер ден Линден". Полицията предупреждава с мегафони да се сложат маските. Развяват се знамена на различните провинции. Протестиращите надуват свирки и вувузели и скандират "Свобода" и "Съпротива". Чуват се и гласове, че коронапандемията е най-голямата конспиративна теория.

"Ден на свободата" се казва и пропаганден филм от времето на националсоциализма на Лени Рифенщал, посветен на партийния конгрес на NASDAP през 1935 г. Националният протест е организиран от щутгартската организация Querdenken 711. Според берлински сенатор в демонстрацията участват неонацистки организации.

По същото време в столицата се провеждат и множество контрапротести. Очаква се през уикенда в Берлин да има 22 000 протестиращи. Над 1100 полицаи са ангажирани с охраната на протестите. 

От днес всички завръщащи се в Германия от чужбина, имат правото в рамките на 72 часа да си направят безплатен тест за коронавирус. Не само на летищата и другите транспортни центрове - пробите ще могат да се дадат и в здравните служби или в лекарските кабинети, в съответствие с разпоредбата на здравния министър Йенс Шпан. Той призова да се използват новите възможности: "Който се завръща от пътуване, би трябвало да се тества - доброволно и безплатно", съобщи Дойче веле.

Мярката се предприема заради ръста в заболяванията от коронавирус в Германия - почти 1000 нови случая за последното денонощие по данни на института "Роберт Кох". "Вирусът не излиза във ваканция", каза по този повод здравният министър. А тестовете трябва да се превърнат в още един инструмент за предотвратяване на разпространението на заразата в Германия. Те ще се правят напълно безплатно и без наличието на симптоми за заболяването.

При това безплатно ще може да се направи не само един тест, а при желание - и повторно изследване.  Удостоверяването, че се пристига от чужбина, може да се извърши с бордна карта, с билет, с хотелска сметка или други свидетелства за престой зад граница. В зависимост от натовареността на тестващите центрове резултатът би трябвало да бъде готов в рамките на между 24 и 48 часа, както информират от здравното министерство.

Тестовете първоначално ще се заплащат от здравните каси, но държавата предвижда да им отпусне възлизаща на милиарди сума за покриване на разходите. Междувременно прозвучаха и критики, че финансирането на тестовете ще стане за сметка на данъкоплатците. Здравният министър Шпан заяви от своя страна, че тази възможност не бива да се пренебрегва по финансови съображения. Неустановените инфекции могат да струват по-скъпо.

Германското здравно министерство предвижда от началото на следващата седмица и задължителни тестове за завръщащите се от рискови райони хора. За тях ще важи следното: те трябва да си направят тест или 48 часа преди отпътуването, или 72 часа след пристигането в Германия. Докато не се установи, че резултатът е отрицателен, ще трябва да останат под домашна карантина. Резултатът трябва да бъде представен в рамките на 72 часа в съответната здравна служба с удостоверение на немски или на английски език.

 

Ключови думи:

Берлин, протест, ковид-19

Още по темата